Home / Overig  / Boeken  / The Drunken Botanist door Amy Stewart

The Drunken Botanist door Amy Stewart

the-drunken-botanist
banner

Sommige boeken die je leest zijn zo intrigerend dat het een tijdje kost om ze volledig te begrijpen. In het geval van de Drunken Botanist kostte het me 2 keer naar de spa, meerdere treinritten, 3 cd’s van Thelonious Monk en enkele maanden van onderzoek over bomen en bloemen om het boek volledig te begrijpen. Zoals je misschien begrijpt is dit boek niet voor watjes maar wel een schoonheid als je het volledig leest.

Cover The Drunken Botanist


De cover van het boek is mooi ontworpen en heeft een donkergroene kleur met een klassieke font zoals een goed botanisch boek uit de 19e eeuw betaamd. Op de kaft staat onder de titel “The plants that create the world’s great drinks” een ondertitel die je als bartender wel moet aanspreken. Zelf had ik meteen zin om te beginnen aan dit mooie boek.

Aperitief

Het begin van het boek is op zichzelf al erg interessant. Hierin zie je hoe Amy een bartender is geworden door het onderzoeken en schrijven over verschillende planten en hoe je ze kunt gebruiken. Een simpele uitleg over de recepten volgt, maar dat is niet waar het boek over gaat.

Spirits

In het eerste hoofdstuk van het boek worden de basics uitgelegd waarbij verschillende dranken worden belicht. Amy begint met agave spirits, erg interessant aangezien ik nog nooit zoveel te weten ben gekomen over agave spirits na de 5 pagina’s die ik heb gelezen. Wist je bijvoorbeeld dat Zuid Afrika een agave spirit maakte van de zelfde Blue Weber soort waarvan Tequila is gemaakt? Na het lezen van 110 pagina’s over gist, granen, suikers en een rare plant genaamd Sorghum moest ik het boek een maand laten rusten om alle informatie te verwerken. Het was augustus toen ik het eerst hoofstuk had gelezen van The Drunken Botanist toen het nog mooi en zonnig buiten was.

Vreemde brouwsels

Midden september begon ik met het tweede hoofdstuk van het boek dat bestond uit vreemde brouwsels. Enkele brouwsels kwam ik al tegen in de tijd dat ik in Curacao zat, zoals de cashew appel, we kennen de cashew allemaal. Maar dit is er een dit onder de appel groeit. Nog raarder is dat we maar een soort banaan eten, de Cavendish, terwijl er nog 100 verschillende soorten bananen zijn. Dit hoofdstuk zorgde ervoor dat er meer impact was op mijn hersenen dan een 3 daagse WSET cursus. Ik kan je een ding vertellen, na het lezen van dit hoofdstuk heb je zin om iets te maken van de raarste producten die je tegenkomt. Voor mij is dit de plant Monkey Puzzle geworden en de drank Mudai. Voor academische redenen wil ik iedereen vragen die naar Peru of Chili gaat een fles voor mee te brengen. Dit boek moest nog een keer rust krijgen voor ik verder ga met het laatste deel van het boek.

Eigen kruiden en specerijen

Het maken van je eigen kruiden en specerijen in je tuin is een kunstvorm die de meesten van ons niet deden in het begin van onze carrière. Maar ik kan je vertellen dat je na het lezen van het boek instant groene vingers krijgt. De komende lente ga je me dus vaker vinden in de tuin.

Bedankt Amy

Ik wil Amy Stewart bedanken voor het geweldige boek dat ze heeft geschreven en ik wil alle bartenders aanmoedigen om dit boek te lezen. Het enige minpuntje van het boek is dat het ontzettend complex is waardoor het niet geschikt is voor iedere bartender. Mij kostte het in ieder geval van augustus tot december om dit boek uit te lezen, echt waar voor je geld dus.

Conclusie

Het boek is niet alleen interessant om te lezen maar bestaat ook uit illustraties van planten in oud botanische stijl. Daarnaast bestaat het boek uit verschillende tips hoe je planten kunt verzorgen en beschrijft ook dranken en cocktails die je kunt maken van de verschillende planten. De informatie is helder en een ontzettend goed boek voor de gevorderde bartender. Op de website van The Drunken Botanist vind je informatie over haar andere boeken en haar inspiratiebronnen.

Koop nu