Home / Overig  / Bar Gear  / The Porthole: Infuseren met stijl

The Porthole: Infuseren met stijl

aviary-porthole
banner

Wat ooit begon als een custom project voor cocktailbar de Aviary in Chicago, groeide uit tot een wereldwijd succes. De Porthole, een stukje design waarin je cocktails, olie, thee of elk andere creatie die je maar kunt bedenken, kunt infuseren.

Inspiratie

De Porthole is een simpel, mooi infuseerstuk als je het zo wilt noemen, ontworpen door Martin Kastner van Crucial Detail design studio. Het idee ontstond na een gesprek met bar chefs van de Aviary over infuseren. Martin raakte geïnspireerd en zag infusen als een raam naar een andere wereld, ruimte en tijd. Een stuk uit de film „The Fabulous World of Jules Verne” uit 1958 waarbij een „porthole” van een onderzeeër in beeld kwam zorgde ervoor dat Martin wist welke kant hij op wilde qua design.

Productie

porthole-leeg
Een klein aantal Portholes werd handgemaakt en geleverd aan de Aviary. Zij gebruikten de Porthole om time-lapse infusies te tentoonstellen van seizoensgebonden cocktails. Veel gasten van de Aviary wilden de Porthole tevergeefs kopen, waardoor veel Portholes verdwenen bij de Aviary. Dit was het teken voor Martin om de Porthole in een iets grotere oplage te produceren. Zo gezegd zo gedaan, maar een grote productie vraagt ook om een grote investering. Martin zette daarom zijn project 2 jaar geleden op Kickstarter en haalde binnen een korte tijd maar liefst $736.112 USD op!

In de doos en specs

The Porthole word geleverd in een stylish „less is more” zwart witte doos, bij het openen van de doos vind je de gebruiksaanwijzing waar The Porthole onder zit. Daarbij zit ook een ander klein doosje waar je 3 verschillende rvs „zeefjes”, 2 handschroefjes en een soort van stylish imbuswieltje (ikea eat your heart out) vind. Op The Porthole vind je een rubberen dop om de porthole af te sluiten. Bij nadere inspectie bestaat de porthole uit een frame, 2 ronde glazen platen, een tussenstuk en 2 verzinkte schroeven. Deze schroeven kun je los en vast maken met de bijgeleverde imbuswieltje. Verder vind je de nodige beschermingsfolie over de glazen en metalen deeltjes zoals bij een nieuwe mobiele telefoon. Uiteraard meteen verwijderen voor het mooiste effect 😉 De inhoud van de Porthole is 390ml en voelt robuust aan. Maar dat mag ook wel gezien het kostenplaatje.

porthole-onderdelen

Gebruik

Het eerste wat ik deed was 1 van de 2 verzinkte schroeven te vervangen door een handschroefje. Ik probeerde het eerst met 2 handschroefjes, maar hierdoor kan je de Porthole niet meer goed neerleggen. Je legt de Porthole met het glazen gedeelte op tafel met het ronde randje net over de tafelrand zodat deze goed plat kan worden neergelegd (glazen plaat met verzinkte schroef onderop zodat het plat op tafel kan worden neergelegd). Het bovenste glazen gedeelte haal je eraf, waarna je de Porthole kunt vullen met wat je maar wilt. Daarna leg je de plaat er weer op en schroeft deze weer vast. Zet de Porthole daarna rechtop om te vullen met je favoriete drank, olie of siroop en laat het een tijdje staan.

Inspiratie kan je vinden in onderstaand filmpje!

Porthole use tips from Crucial Detail on Vimeo.

Conclusie

The Porthole is een stukje functioneel design die zeker de aandacht trekt bij je bar of als je mensen over de vloer hebt. Een eyecatcher als je dat graag zo zou willen noemen waar zeker over gepraat gaat worden. Let er wel op dat je de Porthole niet kunt gebruiken met warme vloeistoffen of lange infusies met alcohol. Wat wel een groot voordeel is, is dat alle onderdelen in de vaatwasser kunnen hoewel ze je aanraden om The Porthole met de hand te wassen. Of ik de Porthole vaak ga gebruiken? Absoluut. Ik ben gek op designspullen die ook functioneel zijn.

Wil je ook The Porthole? Kijk dan op www.apssupply.nl

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!