Home / Nieuws  / The Millionaires’ Club 2012

The Millionaires’ Club 2012

soju
banner

Elk jaar wordt een lijst gemaakt van merken die meer dan een miljoen dozen verkopen over de gehele wereld. Uiteraard is dat dit jaar ook weer gedaan en we hebben er enkele interessante merken voor jullie uitgepakt. Wat in ieder geval opvalt is dat de grote jongens in deze lijst niet perse ook meteen de bekende merken zijn.

We zullen niet de gehele lijst gaan behandelen maar we pakken enkele opvallende merken eruit. Zo is de eerste plek weggelegd voor het Zuid Koreaanse soju (soort vodka maar dan net iets zoeter) merk, Jinro. Zij verkochten hier 61,4 miljoen dozen van en dat is meer dan het dubbele van de nummer twee. Deze plek is namelijk voor het alom bekende vodka merk Smirnoff. Daarvan verkocht Diageo het niet misselijke aantal van 24,7 miljoen doosjes.

Smirnoff werd op de voet gevolgd door Lotte likeur die een groei had 5.5% en hierdoor 23,9 miljoen dozen kon schuiven maar de grootste winnaar was toch wel het brandy merk Emperador. Zij hebben hun groei het afgelopen jaar ruim zien verdubbelen van 9,6 naar 20,1 miljoen dozen (109,4% groei. Daar zouden ze in Griekenland een moord voor doen)

Een ander hoogtepunt in de lijst is de toetreding van Glenfiddich. Zij zijn hierdoor het eerste single malt whiskey merk dat de magische grens van een miljoen doorbreekt. Daarnaast is ook voor het eerst een merk uit Kazachstan in de lijst te vinden, namelijk Haomo (is nice, I like).

Zoals je kunt zien wordt de top, op Smirnoff na, niet echt bezet door merken die hier in Europa heel erg bekend of groot zijn. Het zijn voornamelijk de Aziatische spirits die de lijst bovenin domineren. Zij hebben dan ook een afzet markt waar een hoop bedrijven jaloers op zullen zijn. De complete lijst zullen we later nog publiceren.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!