Home / Nieuws  / Street Art Bar & Bikkesement De Bajes

Street Art Bar & Bikkesement De Bajes

de-bajes
banner

Foto: Peter Baas

Bij De Bajes op de Utrechtsestraat is vastzitten geen straf. Na Hong Kong en New York opent vanaf 16 februari op het Amsterdamse Rembrandtplein het eerste echte Street Art restaurant de ‘gevangenisdeuren’. De imposante muren van dit ‘Bar en Bikkesement’ zijn beschilderd met het artwork van ‘s werelds meest fameuze street art artiesten. Grote namen als The London Police, D*Face, Ben Eine en Laser 3.14 hebben speciaal voor De Bajes hun kunsten vastgelegd. Het all-day eten en drinken doet niet onder voor het visuele geweld. De nachtelijke uurtjes zijn gevuld met cocktails, speciaalbieren, bar bites en een wisselende DJ-programmering.

Sven Toering is directeur en aanjager van De Bajes. Samen met Matthijs Kanis en anderen van Flinders Cafe is Sven naast drie succesvolle cafes en restaurants nu ook eigenaar van het Amsterdamse bikkesement.”Met De Bajes komt alles waar we van houden samen. Hoge kwaliteit eten en drinken gecombineerd met de beste street art. Toen het pand op de Utrechtestraat 11 vrijkwam en we die metershoge lege muren zagen was het meteen duidelijk: dit is dé plek om een street art restaurant in Amsterdam neer te zetten.”

VAN DE STRAAT

Tegenwoordig staat het woord ‘Bajes’ bekend als het Bargoense woord voor ‘gevangenis’, maar de oorspronkelijke Jiddische betekenis is ‘huis’. Dít huis heeft wel een heel indrukwekkende kunstverzameling. Zo zijn de muren onder handen genomen door Ben Eine, Fanakapan, D*Face, The London Police, Hugo Kaagman, Bortusk Leer, Ox Alien, Jaune, Laser 3.14, Soren Solkaer en Cranio. Stuk voor stuk klinkende namen in internationale galeries, maar ook op de straat. In samenwerking met Vroom & Varossieau, dé plek voor ‘Urban Contemporary Art’ in Amsterdam, is er altijd een wisselende expositie van grote namen en veelbelovende street art toppers. De kans is erg groot dat er zelfs werk van street art legendes als Banksy en Kaws te bewonderen zal zijn.

BAR & BOOS

Het wordt moeilijk om in de maatschappij terug te keren als je in De Bajes de keus hebt uit minimaal 15 verschillende gins, 40 speciaalbieren en een topselectie aan spirits en cocktails. De selectie aan bar bites, bruschetta, charcuterie en zelfs Zeeuwse oesters maakt het plaatje compleet. Als je van donderdag t/m vrijdag ook nog eens kunt doorgaan op de geluiden van Amsterdams’ beste DJ’s smeek je bijna om levenslang. De Bajes is doordeweeks tot 1.00 uur geopend en in het weekend tot 3.00 uur ‘s nachts.

GEVANGENISKOST

De keuken van De Bajes staat onder leiding van Chef Niels van Halen, voorheen chef kok van het Michelin-bekroonde restaurant De Hoefslag. Begin de dag met een uitgebreid Bajes Ontbijt of een English Breakfast. Voor de langslapers onder ons – het ontbijt is er tot ver in de middag, wel zo lekker voor een katerige zondag. Ook de lunch geeft reden tot een levenslange zit. Van sandwiches met candied bacon en grove worst van Brandt & Levie tot de ‘Greenest Sandwich Ever’, mét bijkomend smoothie-shot. De galgenmaal-waardige avondkaart bestaat uit een selectie van brasserie klassiekers met een brutale twist: van Lomo Iberico, zeewolf en gestoofde vongole met pompoenpuree en kombu tot een superfood salade. In deze Bajes hoef je dus abolsuut niet op water en brood te teren.

Vanaf donderdag 16 februari staat de gevangenispoort wijd open en kun je eindelijk zonder schaamte aan je moeder vertellen dat je een avondje in De Bajes hebt doorgebracht.

foto: Peter Baas

POST TAGS:

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!