Nieuw initiatief van Diageo


Diageo gaat wereldwijd informatie verstrekken over de voedingswaarde en het alcoholgehalte van een consumptie
Diageo gaat wereldwijd informatie verstrekken over voedingswaarde en het alcoholgehalte van een consumptie. De informatie zal worden verspreid via www.DRINKiQ.com, de website voor verantwoord drinkgedrag van Diageo.
Wereldwijde samenwerking
Hiervoor gaat Diageo wereldwijd samenwerken met regelgevende instanties om etiketten te ontwerpen die de producenten vrijwillig op hun verpakkingen kunnen aanbrengen. De etiketten bevatten alcoholgehalte en voedingswaarde per eenheid. Door consumenten deze informatie aan te bieden zullen ze beter beseffen wat ze precies drinken waardoor alcoholmisbruik beperkt kan worden.
Standaard alcoholeenheid
In de Europese Unie zijn producenten van alcoholische dranken momenteel niet verplicht om voedingsinformatie op de verpakking te vermelden. Voor andere voedingsmiddelen is er wel de verplichting om de voedingswaarde per 100 ml weer te geven. Deze basiseenheid van 100 ml is echter geen realistische weerspiegeling van de manier waarop alcohol wordt geconsumeerd en is daarom misleidend. Diageo vindt dat informatie over alcohol het best wordt weergegeven per standaardconsumptie. Op die manier krijgen consumenten een beter beeld van het alcoholgehalte en de voedingswaarde die in elk glas of flesje van de verschillende dranken zit. De grootte van een consumptie verschilt namelijk sterk naargelang men bier, wijn of sterke drank drinkt. Daarom gaat Diageo samenwerken met de EU om een standaard alcoholeenheid op te stellen voor alle 28 lidstaten en zo een doeltreffende manier te ontwikkelen om consumenten te informeren over het alcoholgehalte.
Ian Duncan, Europees Parlementslid voor Schotland en lid van de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement, reageerde als volgt: “Het nieuws dat Diageo vandaag aankondigde, geeft aan hoe belangrijk het bedrijf het vindt om voor de consumenten een duidelijk beeld te scheppen over alcohol en hen te helpen een weldoordachte keuze te maken. Het verschaffen van informatie over zowel de voedingswaarde als het alcoholgehalte van alcoholische dranken met behulp van een eenvoudig overzicht per consumptie, is een belangrijke stap vooruit. Het huidige systeem, waarbij verschillende alcoholeenheden worden gebruikt over heel Europa, is namelijk veel te verwarrend. Dit is een zeer belangrijke stap, waar de Europese Commissie goed over moet nadenken wanneer ze schadelijk drinkgedrag wil aanpakken.”