Home / Nieuws  / Makr Shakr een robot als bartender – dacht het niet

Makr Shakr een robot als bartender – dacht het niet

makr-shakr
banner

In de Jetsons is het misschien wel leuk, een robot als bartender. Maar in het echte leven zie ik het niet echt gebeuren. Tijdens de meubelbeurs in Milaan werd er weer eens op los getest met een mechanische barman. Een barman met 3 armen wel te verstaan, en een googol (een 10 met 100 nullen) aan verschillende drankjes in zijn geheugen.

Makr Shakr

De mechanische barman luistert naar de naam Makr Shakr, een samenwerkingsproject van Pentagram, SuperUber en MIT Sensible. Volgens de makers is er geen handeling die de robocop barman niet perfect kan uitvoeren: shaken, stirren, pouren en zelfs het maken van garneringen. De bewegingen die de Makr Shakr maakt, zijn zelfs geïnspireerd op de beweging van danser Roberto Bolle (American Ballet).

Dacht het niet

Hoewel de specs er toch wel erg netjes uitzien is er toch een groot nadeel aan de Makr Shakr, zijn kennis van smaken en combinaties, een eigenschap die een bartender wel heeft. Hoe de makers dat hebben opgelost? Door barbezoekers een app te laten downloaden zodat ze slechte recepten en tips krijgen van andere barbezoekers. Krijg je al een idee waar het fout gaat? Een ander groot nadeel is natuurlijk dat de Makr Shakr niet echt een conversatie met je kan aangaan. Een o zo belangrijk aspect van het barman zijn. Want aan wie moet je nou je diepste geheimen en emoties vertellen?

Conclusie: Een goede bartender is onvervangbaar!

ps. Een Roberto Bolle Shake klinkt ook niet echt heel sexy

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!