Home / Nieuws  / Gin masterclass door master distiller Joanne Moore

Gin masterclass door master distiller Joanne Moore

joanne-moore
banner

Op uitnodiging van Disaronno International mochten we op 8 december 2015 aanschuiven bij de gin masterclass van master distiller Joanne Moore van G&J Distillers. De locatie hiervoor was Escape DeLux op Amstel 70 in Amsterdam. Tijdens de masterclass kregen we meer informatie over de gins van G&J distillers en mochten we de gins en afzonderlijk gedistilleerde ingrediënten proeven. Waarom een gin masterclass van Disaronno International? Greenall’s, Bloom, Berkeley Square, Ophir en Thomas Dakin zijn namelijk per direct opgenomen in het assortiment van Disaronno International.

disaronno-gintasting-lores-5

Holy trinity

Voor master distiller Joanne Moore beginnen al haar creaties met zoals zij het noemt de ’holy trinity’. Deze ‘holy trinity’ bestaat uit koriander (Marokko), angelica root (Duitsland) en jeneverbess (Toscane, Italië). Vanuit deze basis voegt ze andere ingrediënten toe om de 5 gins die ze creëert een eigen stijl te geven. De 5 stijlen noemt ze ‘The Original’, ’The Floral’, ‘The Herbaceous’, ‘The Spiced’ en ‘The Savoury’.

disaronno-gintasting-lores-13

Greenall’s – The Original

Greenall’s gin is de originele gin van G&J distillers die al meer dan 250 jaar bestaat (De oudste gin die op dit moment nog wordt gemaakt door dezelfde producent). Het recept blijft een goed bewaard geheim en is alleen bekend bij de 7 master distillers die de gin hebben gemaakt. Naast de ‘holy trinity’ vind je hierin onder andere ook citroen (Spanje) terug wat zorgt voor een frisse toon in de gin.

Signature serve: Greenall’s G&T
50 ml Greenall’s gin, 100 ml tonic van goede kwaliteit zoals Fever Tree, flink veel ijs en garneren met 2 partjes limoen.

Bloom – The Floral

Een wat meer vrouwelijke gin qua stijl met bloemige en aardse tonen. Naast de ‘holy trinity’ vind je hierin onder andere kamperfoelie (China), Kamille (Frankrijk) en Pomelo (China) terug. Moore wilde hiermee een bloemige gin creëren die nog wel duidelijke tonen heeft van de klassieke London Dry. De jeneverbessen, koriander en angelica root blijven hierin goed overeind. De toevoeging van Pomelo is ook iets unieks bij het maken van gin. Moore wilde zich hierin onderscheiden door Pomelo te gebruiken in plaats van een andere citrusvrucht.

Signature serve: Bloom London Dry gin & Tonic
50 ml Bloom, 150 ml tot 200 ml Fentimens tonic, veel ijs en garneren met partjes van 3 aardbeien.

Berkeley Square -The Herbaceous

Met Berkeley Square wilde Moore een krachtige gin creëren met veel groene tonen die overeind blijft staan in bijvoorbeeld cocktails. Distillatie gebeurd in een traditionele pot still volgens haar eigen ‘bouquet garni’ distillatiemethode. Naast de ‘holy trinity’ vind je hierin basilicum, lavendel en kaffir lime leave terug.

Signature serve: Berkeley Square Martini
50 ml Berkeley Square, 15 ml droge vermouth en garneren met een kaffir lime leve

Wij denken dat een Gin Basil Smash of een Last Words ook niet verkeerd zal zijn met deze gin.

Opihr – The Spiced

Ophir (uit te spreken als ‘o-peer’) is geïnspireerd op de eeuwenoude specerijenroute, anders dan de zijderoute ging de specerijenroute langs de kust. Opihr bevat naast de ‘holy trinity’ onder andere peper uit Maleisie, Kardemom en Tellicherry peper uit India, komijn uit Turkije en sinaasappelen uit Spanje.

Signature serve: Door zijn uitgesproken karakter te gebruiken in verschillende cocktails. Moore noemt als voorbeeld de Red Snapper, Gin & Ginger en Gin & Tonic gegarneerd met een stukje gember.

Thomas Dakin – The Savoury

Thomas Dakin gin is een ode aan de oprichter van G&J distillery en een van de meest belangrijke figuren in de Britse distillatie geschiedenis tijdens de 18de eeuw. ‘Red cole’ zoals mierikswortel werd genoemd rond 1700 is de meest onderscheidende ingredient in deze gin. Naast de ‘holy trinity’ en mierikswortel vind je onder andere peper, liquorice, sinaasappel en grapefruit terug.

Signature serve: Tom & Tonic
50 ml Thomas Dakin, 125 ml Fever Tree tonic, veel ijs en garneren met koriander en sinaasappelzest.

Over G&J distillers

In 1760 kocht Thomas Dakin een pand op Bridge Street in de stad Warrington in Cheshire en startte daar zijn distilleerderij nadat hij een gat in de markt ontdekte voor superieure gin. In 1761 begon hij met het distilleren van kwaliteitsgin, op dat moment was hij ver voor op zijn concurrenten. Door de revolutionaire Coffey methode van continu distilleren in 1834 kon er een grotere hoeveelheid van betere kwaliteit worden geproduceerd wat de groei van de distilleerderij bevorderde.

De Dakin familie leasde later de distilleerderij aan Gilbert en John Greenall in 1860 en werd 10 jaar later door de Greenall’s gekocht. De naam veranderde toen in G&J Greenall.

Sinds 2011 is G&J onderdeel van Quintessential Brands.

Over Joanne Moore

disaronno-gintasting-lores-2
Joanne Moore had nooit de intentie om een master distiller te worden. Met een diploma op zak als biochemicus ziet ze haarzelf als een wetenschapper met een snufje creativiteit. Die creativiteit en wetenschap had ze nooit aan elkaar gelinkt, tot ze bij G&J ging werken in 1996. Sinds 2006 is zij de eerste vrouwelijke master distiller van G&J distillers en een van de weinige vrouwen op de wereld die deze titel mag dragen. Vanaf de tijd dat ze master distiller is, heeft ze voor G&J distillers 4 nieuwe gins op de markt gebracht.

Wil je meer informatie over deze gins of wil je deze gins opnemen in je assortiment? Neem dan contact op met een rayonmanager van Disaronno International BV of bel 020 623 6744

Foto’s: Ming Chao

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!