Home / Nieuws  / Bulleit bourbon komt naar Nederland

Bulleit bourbon komt naar Nederland

bulleit-bourbon
banner

De onder bartenders reeds bekende Amerikaanse whiskey genaamd Bulleit (spreek het uit als bullet) heeft nu officieel zijn intrede gedaan in Nederland. Speciaal voor deze gelegenheid werden we op maandag 3 maart uitgenodigd bij Rose’s Cantina om bij deze lancering te zijn. Bulleit is een bourbon die afkomstig is uit de VS zoals alle andere bourbon’s, waarvan geclaimd wordt dat de eerste batch Bulleit in 1830 gemaakt werd door Augustus Bulleit. Vele generaties later heeft de huidige CEO van Bulleit, Tom Bulleit, er dus voor kunnen zorgen dat Bulleit bourbon en rye wereldwijd verkrijgbaar werd. Uiteraard met wat hulp van de mensen bij Diageo.

Tom Bulleit

We werden hartelijk welkom geheten door meneer Bulleit himself. Hoewel, via een video-opname van hem, maar toch. De boodschap was specifiek gericht aan de Nederlandse bartenders en gaf toch een aardige touch aan de avond. Vervolgens nam Diageo-coryfee Herman van der Meij het woord om wat te vertellen over dit merk, het ontstaan hiervan en de toepassingen.

Gebaseerd op een 150 jaar oud familierecept is Bulleit één van de opkomende spelers op de Bourbonmarkt in de VS. De whisky is medium amber van kleur, met een lichte kruidigheid en zoete aroma’s van eikenhout. De zachte smaak is soepel met hints van esdoorn, eik en een vleug nootmuskaat. De afdronk is lang, droog en satijnachtig met een zachte toffee smaak.

Ivar de Lange

Ivar de Lange, een geprezen bartender in de bartenderscene en tevens winnaar World Class Western Europe 2013, gaf een kleine demonstratie waarin hij zijn versie van de Manhattan en de Mint Julep maakte, uiteraard met Bulleit als basis.

bulleit2

Ivar is enthousiast: “Door het iets hogere percentage alcohol (45%) komt de Bulleit goed naar voren in een cocktail. Ik gebruik het zo graag omdat de Bourbon door het hoge percentage rogge een sterk, bijna spicy karakter heeft met een zachte finish.”

Speciaal voor de lancering ontwikkelde Ivar de volgende recepten:

Bulleit Manhattan

·         60 ml Bulleit Rye
·         15 ml Picon Amer
·         10 ml Noilly Prat
·         2 scheutjes Angostura Orange

Doe alle ingrediënten in een groot glas en voeg ijs toe. Stir dit geheel ongeveer 20 seconden en giet de cocktail in een koud cocktailglas.

Cherry Julep

·         60 ml Bulleit Bourbon
·         10 ml Luxardo Maraschino
·         2 volle theelepels Kersenjam
·         1 scheutje Rozenwater
·         1 vleug Jamaicaanse rum

Mix alle ingrediënten, behalve de rum in een ‘Julep cup’. Voeg crushed ice toe en roer dit geheel goed om. Blijf roeren totdat de cup goed koud is geworden. Schep de cup vol met crushed ice en zet hier een mooi bosje munt op. Giet hier vervolgens een klein beetje Jamaicaanse Rum overheen.

Een stukje verderop stond Herman een mini-tasting te geven waarin hij de Rye en de Bourbon apart liet proeven aan de pers en de bartenders. Verder konden alle genodigden heerlijk genieten van Bulleit Old Fashioned cocktails, Bulleit Manhattan’s en bekende Rose’s Cantina bites.

Diageo Reserve Brands

bulleit
Bulleit Bourbon en Bulleit Rye zijn niet zomaar toevoegingen aan het Diageo portfolio. “Bulleit is een bijzonder welkome aanvulling op ons portfolio. Het heeft op voorhand al de sympathie van de Nederlandse bartenders, die zijn al tijden op zoek naar een onderscheidende Bourbon en zeker op zoek naar een mooie en betaalbare Rye Whisky. Wij maken whisky toegankelijker voor het brede publiek en dit past er erg mooi in. Gemaakt voor pioniers!” aldus Herman van der Meij, accountmanager Diageo Reserve Portfolio Nederland.

Foto’s: Tony Perez

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!