Home / Nieuws  / Alberto Matallana winnaar World Class Nederland 2017

Alberto Matallana winnaar World Class Nederland 2017

alberto-announcement
banner

Na een bloedstollende finale op 29 mei in het W-hotel in Amsterdam is Alberto Matallana van DR. in Rotterdam unaniem verkozen tot de Dutch DIAGEO WORLD CLASS™ Bartender of the Year 2017. Alberto wist met veel succes het thema ‘Sustainability’ naar een hoger niveau te brengen. Naast deze felbegeerde titel, mag Alberto zich nu voegen tot de World Class Family én zal hij eind augustus afreizen naar Mexico om zich te kwalificeren voor de global finals. Tijdens deze wereldwijde finale zal hij het opnemen tegen meer dan 50 bartenders van over de hele wereld.

Sustainability

Het thema dit jaar is ‘Sustainability’. De finalisten creëerden een signature cocktail die inspeelt op de sustainability trends van dit moment. Dit thema geeft ruimte voor ieders persoonlijke en brede interpretatie. Er werd gebruik gemaakt van allerlei elementen zoals gerecycleerde en milieuvriendelijke producten, food leftovers, biologische ingrediënten en accessoires, thuisgekweekt fruit en groenten en alternatieven voor ijs, papier en plastiek.

alberto-challenge

De tien finalisten werden op de proef gesteld aan de hand van vier opdrachten, zoals de sustainable cocktail challenge waar ze het centrale thema doortrekken in hun eigen signature serve, the knowledge challenge en ten slotte the tasting challenge. Alle World Class cocktails werden beoordeeld op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en balans. De jury besliste uiteindelijk welke twee finalisten het beste hebben gescoord over de proeven heen. Later die dag streden ze om de titel met hun signature serve.

De jury

De jury bestond dit jaar uit Dennis Tamse (Nolet Brand Ambassador), Ben Warren (Diageo Bulleit brand ambassador), Schilo van Coevorden (Chef-kok Taiko, Conservatorium Hotel), Ingmar Voerman (cocktail journalist) en Kevin Kroon (winner World Class Nederland 2016 & nr 12 wereldwijd).

De finalisten

group
De 10 finalisten die streden voor de titel kwamen van alle uithoeken van Nederland :

Alberto Matallana – DR. – Rotterdam
Cristiano Del Lungo – W Lounge – Amsterdam
Daryl Lieuw-On – NY Basement – Rotterdam
Dyon Seedorf – George Cocktailbar – Rotterdam
Marcus Shockley – The Duchess – Amsterdam
Nikolas Vlamos – W Lounge – Amsterdam
Rogier de Haan – Mr. Mofongo – Groningen
Tim Lefevre – Regular & Jack – Amsterdam
Timo Stemerdink – Bar C – Amsterdam
Vincent Nouws – Supperclub – Amsterdam

De finale

Het waren Alberto Matallana, Dyon Seedorf, Rogier de Haan en Timo Stemerdink die zich kwalificeerden voor de halve finale in het W-hotel in Amsterdam. Uiteindelijk stonden Alberto en Timo in de Final Challenge tegenover elkaar waar ze streden in de ‘speed and efficiency’ ronde.

Na een zinderende finale was het Alberto Matallana die uiteindelijk met de overwinning ging lopen. Hij wist de jury te overtuigen met zijn signature serve genaamd “Highland – Rubarball” binnen het gegeven thema. Hiermee mocht hij de hoofdprijs van zijn voorganger Kevin Kroon in ontvangst nemen.

Alberto Matallana: “I’m really happy because I did not only deliver a dream, I delivered a message. The bartender community in The Netherlands is growing, people are putting an attitude and that is the best, not only the skills.”

World Class winnaar 2016 Kevin Kroon: “Alberto maakt het verhaal compleet, hij weet de juiste snaar te raken. Het publiek hing aan zijn lippen en alle details, zowel in de speed round als in de sustainable round, waren World Class kwaliteit.”

De Global finals

De DIAGEO WORLD CLASS™ Global Finals vinden 21 tot 24 augustus plaats in Mexico City, de stad met grote diversiteit en cultuur, kleur, smaak en vooral a lot of spice. In die week komen de beste bartenders ter wereld samen om te strijden voor de internationale titel WORLD CLASS™ Bartender of the Year. Wie volgt de Française, Jennifer Le Nechet op als beste bartender van de wereld?

Foto’s: Ming Chao

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!