Home / The Story Behind  / Sensez jaaroverzicht 2012

Sensez jaaroverzicht 2012

cointreau
banner

Het einde van 2012 is weer in zicht, tijd dus om terug te blikken naar een jaar vol leuke evenementen en uiteraard heerlijke drankjes.

Horecava 2012

Het jaar 2012 begon met een bezoek aan de Horecava. De fout die we in 2011 hebben gemaakt door ergens anders heen te gaan dan bij de Nightlife area hebben we gelukkig niet in 2012 gemaakt. Geloof het of niet, we houden er niet van om door mensen omver te worden gelopen omdat ze heel graag een bitterbal of kippenvleugel willen.

Om een kleine samenvatting te geven van Horecava 2012: Bols won de “Innovation Award” in de categorie “Food en Drinks” met Bols Foam, Vincent van Dijk vertelde ons dat gin de spirit wordt van 2012, was er een echte doofproeverij, een levend rad van fortuin van Berendzen, was Captain Morgan ook aanwezig met zijn grote boot en verklapte Maxxium dat er een nieuwe Remy Martin was.

Horecava 2012 - remy martin
(foto: Ming Chao)

Mocht je het artikel gemist hebben, hier kan je het teruglezen: Horecava 2012

Girls Love Bartenders


(foto: Ming Chao)

Op 13 februari 2012 vond de eerste editie plaats van Girls Love Bartenders, een initiatief van Door 74, Feijoa en Cointreau. Door 74 en Feijoa zijn tijdens Girls Love Bartenders het podium voor een team van top guest bartenders. Bartenders van Freddy’s Bar, Tunes bar, Pulitzers Bar, MOMO, HPS, The Dylan Hotel, Skyybar, Bar Italia en Vesper hebben inmiddels al een hun kunsten vertoond tijdens deze avonden. Op moment van schrijven zijn er al 3 edities geweest van Girls Love Bartenders waarbij we tijdens de derde editie een leuke videomontage hebben gemaakt van de avond.

Bacardi Legacy Challenge

In februari werd ook bekend wie de winnaar was van de Bacardi Legacy Challenge 2012, helaas was dit niet onze eigen Boudewijn Mesritz geworden. Dit jaar ging de eer naar Shingo Gokan uit de VS, Gokan won de competitie met zijn cocktail Speak Low waarbij hij Bacardi Superior, Bacardi Solera, Osbourne Pedro Ximinez en matcha combineerde tot de winnende cocktail.


(foto: Team Unlimited)

Wil je alles nog eens teruglezen over de aanloop van deze competitie? Bekijk eens de volgende artikelen:

 • Bacardi Legacy Challenge 2012: The Photoshoot
 • Bacardi Legacy Challenge 2012: Bekendmaking finalisten
 • Bacardi Legacy Challenge 2012: De Nederlandse finale
 • Bacardi Legacy Challenge 2012: Wereldfinale
 • Diageo World Class Great Ladies

  Op 5 maart 2012 vond de tweede ronde plaats van Diageo World Class in de Industrieele Groote Club in Amsterdam. Het thema van deze tweede ronde was Great Ladies, zeer passend als je weet dat het thema van de eerste editie op 31 oktober 2011 “Gentlemen’s drink” was. Bartenders lieten zich voor de “Great Ladies” ronde inspireren door invloedrijke dames zoals Mae West, Ada Coleman, Cleopatra en Sophia Loren. De winnares van de Great Ladies ronde was Dani Snow Burguess met haar cocktail genaamd “Moment of Ruth” geinspireerd door haar Zuid-Afrikaanse oma Ruth. Hiervoor combineerde ze Tanqueray ten, hibiscussiroop en verse bergamotsap.


  (foto: Ming Chao)

  Bekijk hier het uitgebreide verslag over World Class “Great Ladies”.

  Shake It! Vittail competitie 2012

  Op 12 april 2012 werd er voor de derde keer Shake It! gehouden in The College Hotel in Amsterdam. Tijdens deze Vittail competitie draait het om cocktails zonder alcohol, initiatiefnemers Timo en Renée willen hiermee een andere kant van cocktails laten zien. Deelnemers aan deze competitie worden uitgedaagd om een alcoholvrije cocktail te verzinnen voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen, de B.O.B of voor mensen die gewoon geen alcohol drinken maar tijdens het uitgaan wat anders willen drinken dan een frisje. Iedere deelnemer had 5 minuten om hun cocktail te presenteren. Op de derde plek eindigde Camiel Bulder met zijn “Blue’s Back”, Jan van Ongevalle bemachtigde de tweede plek met zijn cocktail “The Great Gazoo” en de uiteindelijke winnaar van Shake It! 2012 was Luuk Gerritsen met zijn vittail cocktail de Otis Flip.


  (foto: Ming Chao)

  Lees meer: Shake It! Vittail competitie 2012

  Disaronno Mixing Star

  In de aanloop naar Mixing Star werden we uitgenodigd door Disaronno voor een reunie in Rome waar alle finalisten van de afgelopen editie bijeenkwamen. Roy bezocht deze reünie uiteraard erg graag. Zijn belevingen kan je hier teruglezen.

  Op 7 mei werd de tweede Nederlandse editie van Disaronno Mixing Star gehouden in de Escape Deluxe in Amsterdam. 20 Bartenders waren uitgekozen om een gooi te doen naar de titel “Disaronno Mixing Star Nederland 2012”. Ook bij deze tweede editie was een echte filmset het strijdtoneel voor de bartenders die allen 10 minuten de tijd hadden om een Disaronno sour en een signature cocktail te presenteren aan de jury. De jury bestond uit Nico Kager, Marian Beke en Francesco Leoni.

  Sam Kingue werd uiteindelijk de winnaar en mocht naast dat hij op 5 juli 2012 naar Berlijn mocht om Nederland te vertegenwoordigen ook een rol als bartender spelen in de Nederlandse serie Divorce.

  Disaronno Mixing Star Sam
  (foto: Gino van Meenen)

  Meer info: Disaronno Mixing Star 2012 reportage en foto’s

  Rose’s Cup 2012

  Op 14 mei 2012 werd de allereerste Nederlandse editie gehouden van Rose’s Cup in The College Hotel in Amsterdam. 15 Deelnemers mochten laten zien wat ze in huis hadden voor een vakkundige jury bestaande uit Steinar Jensen, Jakob Vallentin, Lydia Soedadi en Ming Chao.


  (foto: Kevin Kroon)

  Ivar de Lange had volgens de jury de beste cocktail en mocht met zijn cocktail “Fleurs de Hollande” Nederland vertegenwoordigen in Kopenhagen. Runners up Mads Voorhoeve en Oscar Steginga kwamen niet met lege handen te staan, zij mochten Ivar aanmoedigen in Kopenhagen.

  Meer info: Rose’s Cup Nederland 2012

  Rotterdam Bar Week 2012

  Tijdens de eerste editie van de Rotterdam Bar Week van 25 t/m 29 juni 2012 hebben we een gin tasting bezocht die werd georganiseerd door Ginformatiecentrum en een seminar van Tia Maria. Beiden seminars werden begeleid door Lydia en Boudewijn van XO Hospitality. Zo proefden we tijdens de gin tasting onder andere Hayman’s Old Tom, Gin Mare en Monkey 47. Tijdens de Tia Maria seminar namen Boudewijn en Lydia ons mee op reis door de wereld van Tia Maria, zij lieten ons zien dat je met Tia Maria meer kan maken dan alleen een Espresso Martini.


  (foto: Ming Chao)

  Meer info: Gin Tasting tijdens Rotterdam Bar Week 2012
  Meer info: Tia Maria Seminar tijdens Rotterdam Bar Week 2012

  Cointreau Rendezvous Contest 2012

  De Cointreau Rendezvous Contest 2012 is inmiddels bijna achter de rug. Vanaf juni 2012 hebben 10 bars in Nederland elke maand een opdracht mogen uitvoeren om zo kans te maken op de titel Cointreau Rendezvous Contest Winner 2012. We hebben heel wat creatieve dingen voorbij zien komen en hebben zelfs kunnen aanschouwen hoe de teams het tegen elkaar opnamen tijdens Shake It Up!


  (foto: Ming Chao)

  Enkele hoogtepunten:

 • Cointreau Rendezvous Shake It Up!
 • Kunstwerk van Zeezicht Breda
 • Stockholm meets the roaring twenties
 • Girls Love Bartenders Video
 • Cointreau Rendezvous Prive bij Zeezicht
 • Rendezvous Night bij Zussen Utrecht
 • Nieuwe cocktailbars 2012

  Ook dit jaar zijn er een aantal nieuwe bars geopend die we hebben bezocht. Wat vooral opviel is dat het allemaal bars zijn waar ze goede cocktails serveren maar waar je ook heerlijk kunt dineren of kunt genieten van barsnacks. Wat ons betreft een goede ontwikkeling en in ons ogen ook de trend van de komende jaren. Pssssttt… Een van onze artikelen in het nieuwe jaar gaat over bars waar je heerlijk cocktails kunt drinken maar ook tot in de late uurtje barsnacks kunt bestellen.


  (foto: Ming Chao)

  Enkele nieuwe bars

 • Tales & Spirits Amsterdam
 • Izakaya Amsterdam
 • &samhoud places Amsterdam
 • Dvars Amsterdam
 • Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!