Home / The Story Behind  / Maxim Kilian over de barscene in Frankfurt

Maxim Kilian over de barscene in Frankfurt

absolut
banner

Op maandag 13 mei vond in Door 74 een masterclass plaats van Maxim Kilian over de barcultuur in Frankfurt. Dat hij in Door 74 was om de masterclass te geven is geen toeval, Maxim is namelijk een van de bartenders die meedoet aan een uitwisselingsprogramma voor bartenders. Zo staat hij 2 weken achter de bar bij Door 74 en mag Anna Liebermann de bartools van Maxim overnemen bij The Parlour in Frankfurt. Want ja, zo leerden bartenders van elkaar in de tijd voor Facebook.

Maxim Kilian

Maxim is nu ongeveer 7 jaar bartender. Hij begon in een restaurant, werkte daarna voor een cruiseschip en een paar cocktailbarren om uiteindelijk bij The Parlour in Frankfurt te belanden. Een droom die in vervulling gaat, want Maxim wilde altijd al bartender worden.

Barscene in Frankfurt

Frankfurt is qua inwoners ongeveer net zo groot als Amsterdam en staat bekend als een financiële stad. De stad kent veel forensen, zo’n 300.000 mensen die daar doordeweeks zijn, vertrekken in het weekend vaak weer naar hun eigen plek. Je kan je daarom ook voorstellen dat het doordeweeks misschien wel drukker is dan in het weekend. Door een relatief kleine centrum zijn de barren in Frankfurt bijna allemaal per voet bereikbaar. Een van de verschillen die Maxim opmerkte was dat barren vaak minder lang bestaan in Amsterdam. In Frankfurt is dit wel anders, zo bestaat Jimmy’s bar al ongeveer 50 jaar en Luna Bar al een jaartje of 17.

Mensen uit Frankfurt houden van kleine barren, volgens Maxim gaan de mensen die niet uit Frankfurt komen juist naar de grote venues. Zo is The Parlour waar Maxim werkt ook niet heel groot, aan de foto die hij liet zien was het ongeveer net zo groot als Feijoa in Amsterdam.

The Parlour

The Parlour waar Maxim werkt is geen speakeasy bar, maar door de locals vaak wel zo gezien. De bar is namelijk gevestigd in een smalle donkere straat, niks bij de ingang laat zien dat het een bar is of dat het überhaupt bestaat. Een leuke gimmick die ze hadden was een rode fiets bij de ingang als The Parlour open is, helaas vertelde Maxim dat deze laatst was gestolen. De boeven!

De bar bij The Parlour is vergeleken met andere barren erg laag, iets lager dan een meter waardoor je meer in contact staat met de gasten. Ze wilden namelijk geen barrière creëren tussen de bartender en de gast. Ook vertelde Maxim Kilian dat ze geen speedrail achter de bar hebben, alles wat ze gebruiken moeten ze uit de back bar pakken.

In het weekend kan het erg druk worden bij The Parlour en staan ze daar met 6 man personeel. Een leuk feitje is dat ze in het begin niet eens een cocktailkaart hadden en alles deden op advies.

Cocktails bij The Parlour

Voor de cocktails bij The Parlour gebruiken ze op de dranken na alleen huisgemaakte ingrediënten. Hun focus ligt naast een goed drankje ook bij de garnering. Dit is vaak iets specials en eetbaars, iets wat de gasten erg waarderen.

Een voorbeeld hiervan is de Kentucky Cinema, hij omschreef het als een Whiskey Sour maar dan gemaakt met butter fat-washed bourbon en toevoeging van sherry. De manier hoe het wordt geserveerd maakt deze cocktail uniek. Het glas wordt namelijk in een popcornzak gestopt, gevuld met ijs en de cocktail en daarna volgegooid met popcorn. De cocktail drink je uit een rietje waarbij je rustig kan genieten van je popcorn.

De hoofdprijs hoef je niet neer te leggen voor deze mooie creaties, de prijzen van de cocktails liggen tussen de 11 en 14 euro. Oh ja, voor ik het vergeet… de gasten daar houden van Gold Dust op hun cocktails. Het liefst op alle cocktails.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!