Home / The Story Behind  / Flair Bartending in Zuid Afrika door Mike Breuker

Flair Bartending in Zuid Afrika door Mike Breuker

beleef-2013
banner

Mike Breuker vroeg me laatst of er nog plek was op Sensez voor een stukje over flair bartending. Uiteraard stond ik hier erg voor open. Wij kennen namelijk allemaal als lezer wel een beetje de bartenders wereld, maar hoe zit het nou precies met de flair bartending wereld? In deze eerste van een serie blogs van Mike Breuker – die hij overigens schreef in het vliegtuig van Zuid Afrika naar München – verteld hij hoe het is gesteld met de Flairscene in Zuid Afrika.

“Toen ik werd uitgenodigd door mijn vrienden van Shaker South Africa om twee lokale flair competities te jureren was de keus snel gemaakt. Ik pakte mijn koffer die trouwens nog niet was uitgepakt en wist ik niet hoe snel ik op het vliegveld van Salzburg moest zijn. Om eerlijk te zijn wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten aangezien ik niet heel bekend was met de Zuid Afrikaanse flair scene. Het plan was om 2 wedstrijden te jureren, een aantal maanden master classes te verzorgen en een uitgebreid jury systeem op te stellen voor de lokale juryleden die daar nog niet bekend zijn met grote internationale (flair) competities.

De weg naar Kaapstad

Aangekomen in Johannesburg werd ik opgewacht door een leger aan bartenders die de volgende dag in Kaapstad mee zouden doen aan de grote finale. Die nacht nog toen we begonnen aan de 17 uur durende auto rit naar Kaapstad werd me al snel duidelijk hoe gemotiveerd en enthousiast deze bartenders zijn en hoe groot de honger naar flair en het deelnemen aan wedstrijden is. Aangezien de grote internationale jongens niet snel naar Zuid Afrika zullen vliegen voor een wedstrijd en omdat er weinig sponsoren dus ook weinig prijzengeld en vraag naar flair is, is het lastig voor de lokale bartenders gemotiveerd te blijven en te blijven trainen. Na 17 uur in een propvolle auto, veel espresso’s, een Engels ontbijt en absoluut geen slaap waren we eindelijk aangekomen in Kaapstad.Na een schitterende rit dwars door ‘The Karoo’ en het ongelooflijk uitgestrekte wijnlandschap wat 500 kilometer voor Kaapstad al begon, werd het tijd voor flair.

Rhapsody’s in Greenpoint Cape Town

Vanaf het moment dat we Rhapsody’s in Greenpoint Cape Town binnenliepen had ik de eer om kennis te maken met alle (zeer nerveuze) bartenders en was ik al snel onder de indruk van het niveau van de deelnemers.

In Zuid Afrika hebben ze namelijk nog weinig referentie naar flair, daarom was het goed om te zien hoe elke flair bartender nog een ‘eigen stijl’ had en op ‘originality’ dan ook zeer hoog scoorden. Er waren zeker een aantal deelnemers die het op Europees niveau uitstekend mee konden draaien en het ver zullen shoppen in bijvoorbeeld de Roadhouse World Flair, of het legendarische Paris Flair Open.

Taste panel

Het publiek was uitzinnig en de sponsoren hadden nog nooit zoiets gezien. Wat ook zeker goed was om te zien was dat de drankjes werden gejureerd en geproefd door een professioneel ‘taste’ panel waarvan de punten ook zwaar meetelden in het eindoordeel. In flair wedstrijden wilt het publiek en de organisatie tegenwoordig alleen nog maar hoogstaand technisch flair zien waardoor het vaak niet meer uitmaakt wat er word geserveerd, iets wat ik zeker jammer vind. Hetgeen wat me zeker lang zal bij blijven is het moment dat we de scores op gingen tellen en de winnaars bekend moesten maken. Toen gebeurde iets wat mij in ieder geval nog nooit is overkomen, op een totaal te behalen score van 600 punten hadden we een gedeelde eerste plaats. Wij als jury hadden verschillende opties voor de twee deelnemers om dit op te lossen maar al snel werd besloten het prijzengeld te verdelen onder de 2 bartenders. Congrats aan Travis en Pieter Oosthuizen van Shaker.co.za voor de eerste plaats en de sportiviteit die iedereen heeft laten zien.

World Flair Association

Op dit moment zijn wij van de WFA (World Flair Association) hard bezig met het opzetten van trainingen en wedstrijden in Zuid Afrika. Ook zijn we daar kwalificaties aan het organiseren voor finales in Europa en Amerika om zo de bartenders meer te betrekken bij onze sport. Ik heb de afgelopen maanden genoten van het enthousiasme van de Zuid Afrikaanse bartenders en bars die me zeker verrasten met de lekkere cocktails die ze maakten.”

Cheers Mike Breuker
info [at] mikebreuker.com
www.mikebreuker.com

POST TAGS:

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!