Home / The Story Behind  / Cointreau Académie – Een trip naar Angers & Parijs – dag 1

Cointreau Académie – Een trip naar Angers & Parijs – dag 1

cointreau-angers
banner

Woensdag 27 februari 2013 was het eindelijk zover, tijd voor een korte trip naar Angers & Parijs voor de Cointreau Académie. Op uitnodiging van Cointreau en Maxxium Nederland mocht ik mijzelf een van de gelukkigen noemen en onderdompelen in de wereld van Cointreau. Ik was niet de enige gelukkige, want de winnaars van de Cointreau Rendezvous Best Bar Team 2012 en de Cointreau Rendezvous Nights 2012 hadden eveneens hetzelfde geluk verdiend. Mocht je het even gemist hebben, dit waren Team Zeezicht uit Breda en Het Bosch uit Amsterdam.

Restaurant Villa Toussaint

Na wat gereis met de Thalys en TGV kwamen we eindelijk aan in Angers. Daar werden we opgehaald om na een lange trip heerlijk te lunchen bij Restaurant Villa Toussaint. Uiteraard werden wij verwelkomt met een heerlijke Cointreau Cocktail.

Daar kwamen we al snel in aanraking met ‘het Franse leven’, heerlijk eten en veel lekkere wijntjes. Voor het idee: het was ongeveer half twee in de middag.

Na even lekker te hebben kunnen ontspannen in het restaurant werden we opgehaald door de bus om wat cultuur te snuiven in Angers.

Château d’Angers

Château d’Angers of terwijl het Kasteel van Angers is een kasteel uit de 13de eeuw in de gelijknamige stad. Het kasteel is gebouwd op een rots boven de rivier Maine. Bij binnenkomst van het kasteel werden we verwelkomt door Alfred Cointreau de 6de generatie van de familie Cointreau die het gelijknamige product produceert. Als je de beschrijving zo hoort zou je misschien denken dat het om een wat oudere man gaat. Maar niets is minder waar, Alfred is namelijk een jongeman van 26 jaar en heeft in het verleden zelfs als bartender gewerkt bij de Buddha Bar in Parijs.

Tijdens de tour leerden we al snel waarom we hier waren. De originele distilleerderij van Cointreau was in het verleden namelijk op loopafstand van het kasteel waardoor de relatie tussen de twee onlosmakelijk waren in de geschiedenis van Angers. De relatie is zo goed dat Cointreau het kasteel helpt met haar restauratie van de schade die het heeft geleden in de 2de wereldoorlog en de tand des tijd.

Een van de bezienswaardigheden in het kasteel is het Wandtapijt van de Apocalyps (Tapisserie de l’Apocalypse of Tenture de l’Apocalypse), een wandtapijt uit de 14de eeuw met een lengte van ongeveer 100 meter en een hoogte van 4,5 meter en daarmee de grootste geweven wandtapijt ter wereld.

Tegen het einde van de tour werden we geleid naar diep onder de grond waar een moderne witte ronde tafel stond. Op 4 plekken van de tafel zaten glazen verlichte panelen ingebouwd waar zich 4 vintage cocktailboeken bevonden. Deze boeken dateerden uit de late 19de eeuw en bevatten allen een paar pagina’s met klassieke cocktails die vroegen om Cointreau; Cosmopolitan, White Lady, Margarita & de Sidecar.

Om de tour te eindigen werden we geleid naar een toren met een pop up bar waar bartender Veronique ons Margarita’s, White Ladies, Sidecars en Cointreaupolitan’s serveerden. Na de cocktails was het tijd om naar onze volgende locatie te gaan waar we zouden dineren en overnachten.

Château des Briottieres

Eenmaal aangekomen bij Château des Briottierès keken we onze ogen uit, wat was dit vet! Les Briottierès stamt namelijk uit de vijftiende eeuw en op dit moment in bezit van Francois, de 6de generatie die Les Briottières in handen heeft. De kamers waren uiteraard ook van alle luxe voorzien maar behouden in hun authenticiteit.

Nadat we ons even hebben mogen opfrissen en omkleden (de heren mochten in pak en de dames in jurkjes) konden we na het Cointreau aperitief aanschuiven voor het prive diner, uiteraard vergezeld met de vele heerlijke wijnen die de streek Anjou te bieden heeft.

Na het diner was er uiteraard een mogelijkheid om te genieten van heerlijke drankjes. Een van mijn favorieten was de Cointreau Noir, een blend van Cointreau en Remy Martin Cognac die je neat of over ice kunt drinken.

Na al dat lekkers was het tijd voor een goede nachtrust in de Château om ons klaar te maken voor de volgende dag. Hoe die dag is verlopen houden we nog even in spanning. Dat lees je namelijk in ons tweede deel van Cointreau Académie – Een trip naar Angers en Parijs die we aan het eind van de week plaatsen.

Als sneak preview hebben we alvast een fotocollage voor je.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!