Home / The Story Behind  / Appels met peren vergelijken

Appels met peren vergelijken

calvados-boulard
banner

Het is weer oogstseizoen.. ja dan gaat zo’n jaar best wel snel voorbij, maar dit betekent ook dat er weer lekker Royal gala’s en Granny Smiths in de schappen komen te liggen. Nu doen ze dit in Frankrijk meestal een beetje anders, want daar maken ze in Normandië gebruik van wat kleinere appeltjes. Deze appeltjes zijn niet zo lekker om uit het handje te eten, maar als je er een cider van maakt begint het al ergens op te lijken. Ga je deze cider in een distilleerketel doen dan word het natuurlijk helemaal een spektakel, dan spreken we over het begin van Calvados. Om erachter te komen hoe dit word gemaakt ging een delegatie van ons richting Normandië.

Boulard Calvados

We werden hartelijk ontvangen door de mensen achter Boulard Calvados met een hele rondleiding over de distilleerderij die er van buiten uitziet als een boerderij. Dit maakt het ook gelijk een super romantisch beeld van dit mooie product. Nadat we alle distileerketels hadden gezien die ieder ook nog aan het werk waren gingen we door naar de vatenopslag. Hier is duidelijk te zien dat er al flink wat jaren wordt geproduceerd. In het geval van Boulard is dat al sinds 1825, maar in Normandië word al sinds de 8st eeuw appels verbouwd. Deze diep gewortelde kennis komt ook goed naar voren in het product Calvados.

calvados

Na deze gezellige introductie werden we naar het hotel gebracht waar ook de competitie zou plaatsvinden. Deze werd dit jaar gehouden voor de 18e keer en voor Nederland kwam Michael John van Spark Hilton Den Haag naar voren als de bartender. De studente die uit kwam voor Nederland was Melissa Jelaysa Overduin. Ikzelf mocht ook een gooi doen in de competitie voor journalisten.

Competitie

deelneemster
De competitie zelf zou pas de volgende dag plaatsvinden, dit zou tegelijk zijn met een heerlijke proeverij van alles wat Normandië en vooral Calvados te bieden heeft. Zo kwamen we te weten dat er wel 3 verschillende appellations gelden met ieder hun eigen regels over hoe de Calvados die uit dat gebied komt gemaakt dient te worden. Waarvan ik persoonlijk gezien Domfrontais een van de interessantste vind, want hierin bevind zich 30% peer. Mooie producten waren er ook zeker er was zelfs een likeur die ik zelf wel heel interessant vond voor de bartender markt in Nederland het is namelijk een fruit likeur maar waar de basis Calvados is. In dit geval een heerlijke perzik abrikoos combinatie die mij eigenlijk nog het meest deed denken aan peach brandy, een onmisbaar ingrediënt voor een Georgia Mint Julep. Voor de competitie was er voor de studenten een theoretische test en deze bepaalde deels mee aan de score van de competitie. We hadden ons dapper geweerd maar het mocht helaas niet baten, want we hadden alle 3 net niet genoeg punten om onszelf tot winnaar noch top 3 te mogen behoren. Maar dit mocht de pret niet drukken, want met zoveel internationale bartenders die meededen was het zeker een geslaagd feestje. Ik kan dan ook een ieder aanraden om sowieso mee te doen met deze competitie. Het is namelijk echt een mooi product en ook zeker een product wat veel dimensie geeft in een cocktail.

Ik hoop dan ook eenieder te zien bij de volgende voorronde hier in Nederland.