Home / Het verhaal achter het merk  / Thomas Vørding – Eigenaar Vørding’s Gin

Thomas Vørding – Eigenaar Vørding’s Gin

vordings-gin
banner

De vorige keer mochten we in de categorie ‘het verhaal achter het merkPaul Selier van Willem’s Wermoed wat vragen stellen. Nu is het de beurt aan Thomas Vørding van Vørding’s Gin die naast zijn werk als modefotograaf een eigen gin op de markt heeft gebracht!

Kan je wat meer over jezelf vertellen?

thomas-vording
Mijn naam is Thomas Vørding, 31 jaar en geboren en getogen in Amsterdam. Naast mijn werk als modefotograaf voor klanten als Bijenkorf, G-Star en Tommy Hilfiger, ben ik altijd zeer geïnteresseerd geweest in koken en cocktails maken. Drie jaar geleden besloot ik in mijn kleine keuken op vier hoog op zoek te gaan naar mijn eigen perfecte recept.

Hoe ben je op het idee gekomen van Vørding’s Gin en waarom gin?

Gin is voor mij altijd een ideaal uitgangspunt geweest om allerlei cocktails mee te maken waar ik zelf gek op ben. Ik was benieuwd hoe gin gemaakt werd, en eigenwijs als ik was ben ik gaan proberen of ik mijn eigen ideale gin kon maken. De resultaten in het begin vielen nogal tegen, maar na anderhalf jaar experimenteren kwam ik uit op een recept waarbij getoast cederhout de ideale toevoeging bleek te zijn om mijn gin zijn kenmerkende smaak te geven. Op een dag was ik gelijktijdig aan het experimenteren met mijn koperen destilleerketel, en lag op mijn barbecue een stuk zalm op cederhout te roken. Omdat ik mijn aandacht niet zo goed kan verdelen, begon het cederhout te verbranden en waaide de rook mijn keuken binnen. Dat was het moment dat ik besloot om het recept wat ik op dat moment had bedacht, te perfectioneren met de smaak van getoast cederhout.

Ik heb altijd al gevonden dat als je echt wilt weten hoe iets werkt of gemaakt wordt, je het vooral lekker zelf moet gaan proberen.

Hoe ben je te werk gegaan om het product op de markt te brengen?

Na de voltooiing van het recept, was het plan vooralsnog om tien flessen voor mij en mijn vrienden te maken. Mijn eigen ideale gin moest echter ook mijn ideale verpakking hebben, en al gauw bleek dat in kleine aantallen nog niet zo makkelijk te zijn. De mooiste natuurlijke kurk uit Portugal die ik op maat wilde laten maken, bleek ik bijvoorbeeld minimaal per 10.000 stuks te moeten bestellen. Die minimale bestelhoeveelheid gecombineerd met de enthousiaste reacties die ik uit mijn omgeving kreeg, maakte dat ik besloot de hobby uit de keuken te halen en er een een merk van te maken.

Op zoek naar een goede distilleerderij kwam ik uit bij Onder de Boompjes in Schiedam, die inmiddels de productie op zich hebben genomen. Het belangrijkste ingrediënt, het getoaste cederhout, bereid ik echter nog altijd zelf in mijn keuken. Daarbij gooi ik het in stukken gehakte hout in een gietijzeren pan, die ik op mijn gasfornuis zo hoog mogelijk opstook. Daardoor wordt de oppervlaktetemperatuur van de hout chips zo hoog dat deze licht verbrand, en zo zijn smaak optimaal afgeeft als deze in een later stadium met de gin in contact komt.

vordingsgin-bottle

Eenmaal gebotteld en ingepakt is Vørding’s Gin klaar om de wereld in te gaan. Ik probeer zo veel mogelijk bij mooie horeca zaken en winkels langs te gaan, om zelf mijn product te presenteren en te laten proeven. Ik merk dat dat zeer op prijs gesteld wordt dat ik als oprichter en eigenaar zelf uitleg kom geven.

Wat is je favoriete cocktail met Vørding’s Gin?

Twee cocktailklassiekers waar ik al jaren een zwak voor heb zijn de Dry Martini en de Negroni. De Dry Martini is wat mij betreft de perfecte viering van gin, waarbij het uiteraard belangrijk is dat het basis ingrediënt van goede kwaliteit is. Omdat ik met de ontwikkeling van mijn recept net zo lang ben doorgegaan totdat deze zijdezacht en dus ook goed puur te drinken is, is het wat mij betreft een perfecte keuze voor een dergelijke cocktail. Ook de Negroni is een persoonlijke favoriet, waarbij ik er regelmatig een Smokey Negroni van maak. Daarbij rook ik van tevoren het glas met de rook van cederhout en kaneel, wat het geheel een heerlijke volle en warme geur en smaak geeft.

Waar drink jij het liefst een cocktail?

Het verschilt nogal, maar in elk geval een plek waar de barcrew met toewijding te werk gaat. Behalve de kundigheid achter de bar vind ik het ook erg belangrijk dat iemand met liefde en passie te werk gaat. Enthousiasme is inspirerend om te zien, en dat proef je er ook echt van af.

Wat zijn interessante nieuwe producten in jouw ogen op dit moment naast je eigen product?

De ontwikkelingen op Vermout gebied vindt ik erg interessant, niet in de laatste plaats zodat ik lekker met mijn Negroni’s en Dry Martini’s kan variëren.

Op de hoogte blijven van Vørding’s gin? Volg ze dan op Facebook of Instagram!

Foto’s: Vørding’s gin

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!