Home / Het verhaal achter het merk  / Ruben Maduro – Eigenaar Union55

Ruben Maduro – Eigenaar Union55

union55
banner

Onlangs lanceerde Ruben Maduro zijn eigen rum, Union55. Tijd voor ons om hem wat vragen te stellen.

Kan je wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben iemand die niet graag op zijn handen zit. Ik doe graag dingen waar ik energie van krijg, en waar ik energie in kwijt kan. Ik droom graag, ben een optimist, en denk graag met mensen mee. 29 (bijna 30..) jaar geleden ben ik geboren in Breda, gedeeltelijk opgegroeid in het Caribisch gebied (Aruba).

Groot geworden in de horeca
Ik ben min of meer groot geworden in de Horeca, vanaf mijn 14de heb ik in diverse functies gewerkt, waarvan de laatste 12 jaar in de ban van cocktails. Ooit begonnen in Breda en later Rotterdam, verhuisde ik begin 2007 terug naar Aruba. Hier werkte ik in verschillende cocktailbars, en runde ik daarnaast mijn eerste kleine onderneming; Hakuna Matata tours..(beetje random)

Londen
Om meer over cocktails te leren besloot ik eind 2009 Aruba te verlaten en verhuisde ik naar de cocktail hoofdstad van Europa; Londen. Mijn tijd in Londen heeft mijn ogen geopend voor de internationale cocktail scene, hoog niveau cocktails & service en dit is ook waar ‘de droom’ over de Rum is ontstaan. Tussen toen en nu, heb ik de afgelopen 5 jaar als internationaal trainer en ambassadeur mijn kennis en ervaring mogen delen met honderden bars en bartenders. In de avonduren heb ik daarnaast de afgelopen 4 jaar een marketingstudie afgerond aan de hogeschool van Amsterdam.

union55-bottle

Een combinatie van; mijn Caribische roots, mijn achtergrond in cocktails; interesse in kwaliteitsdranken, en ondernemerschap heeft ervoor gezorgd dat ik 1,5 jaar geleden mijn vaste baan heb opgezet, en nu de droom van een eigen rum aan het najagen ben.

Hoe ben je op het idee gekomen voor je product Union55?

Als bartender, trainer en ambassadeur heb ik het geluk gehad om veel van de wereld te zien. Verschillende bar culturen, diverse stijlen cocktails, trends, en gedistilleerde dranken. De afgelopen 5-6 jaar heb ik dan ook van dichtbij mogen meemaken hoe wij in Nederland (en Europa) steeds meer kwaliteitsbewust worden. Ginmerken gemaakt op eigen bodem, Ambachtelijke bieren, en natuurlijk de opkomst van cocktails.

Vernieuwend
Om iets vernieuwends te doen in de rum categorie, besloot ik totaal iets anders te doen. Ik ben aan de slag gegaan een eerlijke en echte spiced rum te creëren met de beste natuurlijke ingrediënten. Op basis van een, op hout gerijpte Engelse stijl rum, afkomstig van een kleinschalige rum distilleerderij in Barbados, macereren doe ik handmatig met 5 verschillende kruiden voor 55 dagen. Geïnspireerd door de manier waarop sterrenkoks, en top chocolatiers, zoet en zout combineren, voeg ik Añana mineraalzout toe aan de rum. Het zorgt voor betere balans tussen de kruiden en de rum, verhoogt de smaak, en geeft zorg voor een ongekende ronde afdronk.

Hoe ben je te werk gegaan om het product op de markt te brengen?

Als ik terug denk aan de afgelopen jaren is het een enorme achtbaan geweest. Vol met extreme hoogtepunten, zoals het vasthouden van de eerste fles en extreme diepte punten, zoals het mislukken van een batch. Ondanks dat ik het idee van een rum al heel lang had, ben ik 3 jaar geleden begonnen met het omzetten van idee naar actie. Om de rum categorie beter te begrijpen ben ik begonnen met marktonderzoek en brainstormen hoe ik iets kon toevoegen aan de categorie.

Spiced rum

Al snel kwam naar voren dat er ruimte is voor een handgemaakte kwaliteits-spiced rum. Ik begon met het zoeken van een geschikte rum distilleerderij in het Caribisch gebied, en natuurlijk te experimenten met het infuseren van rum met kruiden. Dit begon letterlijk in de keuken met meer dan 30 kruiden.
union55-spice

Geïnspireerd door de manier waarop top chocolatiers en sterrenchefs zoete smaken balanceren met zoute smaken, besloten wij hetzelfde te doen in de rum… het klinkt gek, maar voor ons een logische stap. Na meer dan 100 verschillende soorten zout te proeven, zij wij uiteindelijk bij het organische mineraal zout uit Añana gekomen.

Op 7 maart was het dan eindelijk zover, de lancering. Sindsdien zijn wij met een team bartenders en vrienden zelf begonnen met het benaderen van cocktail bars en kwaliteit horeca. Op zoek naar mensen die enthousiast worden van rum, en de smaak van Union55.

Tot op heden hebben wij veel support gekregen van de Nederlandse barscene, en staan op de plank bij o.a. Tales & Spirits, Door 74, Vesper, Fejioa, Mystique, Dorstlust en Sterk.

Wat is je favoriete cocktail?

Het leuke aan cocktails is dat er zoveel mogelijk is, dat zorgt er dan ook voor dat ik het leuk vind verschillende smaken en cocktails te proberen. Maar met de zomer voor de boeg kies ik voor dorstlessend, verfrissend en simpel.

De ‘Dark & Salty’ is mijn favoriete wegslurper, een combinatie van Union55, een kwaliteits ginger beer (zoals die van Fever tree of East Imperial) en een lime squeeze.

Waar drink je het liefst een cocktail?

In Nederland zijn er zoveel leuke cocktail bars en vind het echt lastig om een favoriet te kiezen. Ik denk dat ik daarom uitwijk naar onze buren aan de andere kant van het kanaal. De Cocktail Trading Company is een bar in Oost-Londen waar in een ongedwongen sfeer unieke cocktails worden geserveerd.

Ik denk dat deze zaak de juiste balans heeft tussen, goede sfeer(muziek), kwaliteit van de dranken, en snelheid van service. Het is opvallend dat je direct een klein glas water voor je krijgt en het cocktail menu, en dat letterlijk elke persoon bij binnenkomst en vertrek gegroet wordt door het hele team.

Wat zijn interessante nieuwe producten in jouw ogen naast je eigen product?

Wat ik tof vind om te zien is dat er steeds meer ondernemers producten uitbrengen die tegen de gevestigde orde ingaan. Producten die anders zijn, lokaal, met een goed verhaal. Zo vind ik Lowlander Bier een gaaf merk. Wat Lowlander ook leuk doet is het promoten van Beertails – cocktails met bier.

Foto’s: Andrei Talapanescu

POST TAGS:

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!