Home / Het verhaal achter het merk  / Benno en Franco Fiorito – Eigenaren Fiorito

Benno en Franco Fiorito – Eigenaren Fiorito

di-fiorito
banner

Na Paul Selier van Willem’s Wermoed en Thomas Vørding van Vørding’s Gin hebben we nu het genoegen om een aantal vragen te stellen aan Benno en Franco Fiorito van Fiorito Rum en Fiorito Limoncello.

Kunnen jullie wat meer over jullie zelf vertellen?

Wij zijn Benno (35) & Franco (38) Fiorito, beide woonachtig in Amsterdam. Na onze studies hadden we allebei een gewone baan en waren we regelmatig in de horeca te vinden. Vervolgens zijn we min of meer per toeval de drankenwereld ingerold.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Fiorito Limoncello en Fiorito rum te maken?

Fiorito Limoncello
Onze Nonno (opa) was een Italiaan, vandaar ook onze achternaam Fiorito. In 2007 gingen we back naar onze roots op bezoek bij onze nichtjes op Sicilië. Tijdens een familiediner kregen we de lekkerste handgemaakte limoncello geschonken die we ooit geproefd hadden. In alle discretie kregen we het recept mee en terug in Amsterdam ging Benno hiermee aan de slag in zijn Amsterdamse keukentje.

In eerste instantie was het maken van limoncello een hobby, maar al snel kregen we enthousiaste reacties van onze vrienden en bekenden. Tijdens een etentje met vrienden bij Toscanini in Amsterdam besloten we om onze limoncello mee te nemen en deze aan hen te laten proeven om te kijken wat ze ervan vonden. Ze waren zeer enthousiast en bestelden gelijk 3 dozen terwijl we slechts 2 flessen hadden. Na dit etentje zijn we op zoek gegaan naar een producent, zodat we aan alle wettelijke regels voor het maken van alcoholische dranken konden voldoen. Uiteindelijk kwamen we uit bij Herman Jansen in Schiedam, we maken onze limoncello daar nog steeds zoals we dit eerder thuis ook deden. Dat wil zeggen we schillen alle biologische citroenen nog steeds volledig met de hand. Als we aan het schillen zijn ruikt de hele fabriek van Herman Jansen heerlijk fris naar citroen.

Herman Jansen moedigde ons ook aan om mee te doen met spirits competitions. We deden mee aan de International Wine & Spirits Competition 2011 in Londen. Uit het niets wonnen we een zilveren medaille in de categorie fruitlikeuren. Het goud in onze categorie was gegaan naar een speciale versie van Grand Marnier, dus we hadden de hoogst haalbare prijs gewonnen ten opzichte van andere limoncello’s. Dit was geweldig nieuws en apetrots stuurden we een persbericht uit. Dit werd opgepikt door de media en ineens kregen we aanvragen binnen uit het hele land waar ons product te koop was. Dit was het moment waarop we dachten we gaan ervoor en werden we limoncello boeren.

Fiorito Rum
Met onze Fiorito Limoncello waren we een van de eersten in Nederland die een small batch ambachtelijke crafted spirit op de markt brachten. De limoncello markt is echter een niche markt en heel klein. We hebben dan ook altijd in ons achterhoofd gehouden dat we wellicht ook andere spirits zouden kunnen ontwikkelen.

Iedereen heeft kunnen zien dat Gin de afgelopen jaren een geweldige opmars heeft doorgemaakt en we kregen dan ook regelmatig de vraag wanneer wij een Gin op de markt zouden brengen. Wij hebben echter voor een andere route gekozen en een ambachtelijke Lemon Infused Rum ontwikkeld. We spelen hiermee in op de nieuwe wereldwijde trend van hand-crafted rums. Door de rum in de citroenschillen te leggen komen de etherische oliën en smaken van de schil in de rum terecht. Dit is hetzelfde proces die we toepassen bij onze limoncello en is dan ook meteen de link tussen Fiorito Lemon Infused Rum en Fiorito Limoncello.

Hoe zijn jullie aan het werk gegaan om het product op de markt te brengen?

Fiorito Limoncello
di-fiorito-753
In de begintijden van Fiorito Limoncello zijn we gewoon op de fiets bij verschillende horecazaken langs gegaan om ons product te laten proeven en te verkopen. We bezorgden de limoncello ook zelf. Toen we in 2011 vervolgens in de media kwamen met onze limoncello en we vragen kregen uit het hele land werd distributie toch een beetje een hoofdpijndossier. We konden simpelweg niet overal leveren doordat de bestellingen te klein waren, de distributiekosten niet opwogen tegen de baten of omdat wij geen bekende toeleverancier waren van bepaalde partijen.

We zijn dan ook snel op zoek gegaan naar een oplossing en zijn een samenwerking aangegaan met Vinites uit Haarlem. Ze hebben ons geweldig geholpen met distributie en verkoop. Tijdens de recente economische crisis gaf Vinites aan dat ze zich wilden richten op zaken waar ze groot mee zijn geworden namelijk de verkoop van wijn en ze minder tijd zouden hebben voor ons product. We zijn toen op zoek gegaan naar een nieuwe distributeur en zijn de samenwerking aangegaan met De Monnik, onze volledige distributie loopt via hen. Met Vinites werken we nog steeds goed samen en is nog steeds een uitstekende klant van ons.

Fiorito Rum
FIORITO RUM ZWART LIGGEND
We hadden bedacht om een ambachtelijke rum te ontwikkelen met een twist naar onze citroen. Het moest een rum worden die anders is dan anders, onze rum moest uitdrukkelijk niet de concurrentie aangaan met Bacardi, Havana Club en Captain Morgan. Dat is een strijd die gedoemd is te mislukken. Bij de productontwikkeling van Fiorito Rum hebben we dus altijd voor ogen gehouden dat we iets anders wilden maken dan dat er al is.

Dat is uitstekend gelukt, voor zover ons bekend, heeft niemand eerder een rum geïntroduceerd welke geinfuseerd is met citroenen. Fiorito Lemon Infused Rum 40% is een blend van een aantal rums uit verschillende landen uit het Caraïbisch gebied: Guatamala, Jamaica, Nicaragua, Trididad & Tobago. Aan de rum is een twist gegeven door de infusie met citroenen. Door de rum in de citroenschillen te leggen komen de etherische oliën en smaken van de schil in de rum terecht. Dit geeft de goudkleurige, gelagerde rum met een frisse toon en afdronk. De rum is, net als Fiorito Limoncello, verpakt in een beugelfles met luxe uitstraling en heeft verschillende smaakniveaus. We hebben ons citroen logo zwart gemaakt, omdat de citroen in onze rum op de achtergrond aanwezig is. Doordat we reeds een product hadden was distributie geen probleem.

Wat is jullie favoriete cocktail met Fiorito Limoncello en Fiorito Rum?

Fiorito Limoncello
fiorito-tonic
Geserveerd in een coppa met ijs en tonic en gegarneerd met een citroenzest en verse basilicum.

Fiorito Rum
fiorito-flower-forever
Timo Janse heeft ons geweldig geholpen met het ontwikkelen van cocktails voor onze rum. Onze favoriet is de Flower Forever. Geserveerd in een longdrinkglas met ijs, 45ml Fiorito Rum, afgetopt met Fentiman’s Rose Lemonade en gegarneerd met rozenknopjes en een takje tijm.

Waar drinken jullie het liefst een cocktail?

Bij al onze klanten, dan kunnen we gelijk sfeer meepakken.

Wat zijn interessante nieuwe producten in jullie ogen op dit moment naast je eigen producten?

Niet specifiek 1 product. De trend in de spirits industrie naar ambachtelijke en crafted spirits is zeer interessant en biedt ons ook volop kansen.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!