Home / Artikelen  / World of coffee Maastricht 2011 dag 1

World of coffee Maastricht 2011 dag 1

banner

Mijn Baristareis naar het zuiden van Nederland begon voor mij eigenlijk al een flinke tijd geleden. Ik heb namelijk zelf geprobeerd om er als deelnemer aanwezig te zijn. Maar ik moest geheel terecht mijn meerdere erkennen in de Nederlandse deelnemers, die er in de 3 dagen dat de beurs heeft geduurd hun kunsten hebben laten zien aan de internationale gasten, pers maar voornamelijk juryleden. Ik heb deze deelnemers zo goed als ik kon gevolgd, ik heb de echte sfeer geproefd van deze beurs en uiteraard de stad uitgebreid bezocht en bekeken. Dit is mijn verslag van de World of coffee tour Maastricht 2011.

De beursvloer was gevuld met standjes van zowel branders als servies en coffee gear. Maar waar het mij werkelijk om ging waren de deelnemers en ik mocht al gelijk aan de slag met mijn camera want Sander Reuderink stond al klaar met zijn lepel om de Cup tasters Trophee binnen te halen. Bij Cup tasting gaat het erom dat je als deelnemer uit 3 kopjes de afwijkende kop eruit weet te proeven. Dit doe je 8 keer en heb je de meeste goed in de snelste tijd, dan ga je door. Dit is een van de weinige geen-jury- sporten en het komt echt aan op de proefcapaciteiten van de deelnemer. Helaas moest de Inter American Roaster zijn meerdere erkennen in de andere deelnemers. Het zou uiteindelijk de Griek Kyriakos Ouzounidiz zijn die de wereld kampioenschap Cup tasters binnen haalde. De sfeer was er niet minder om en het was dan ook een leuke wedstrijd om naar te kijken.

Voor mij was het direct na Sanders optreden tijd om naar Esther Maasdam en Frans Taapken te gaan kijken. Frans, die de Nederlandse kampioenschappen slow coffee wist binnen te slepen, stond hier flink te knallen maar moest helaas genoegen nemen met een deelnemerscertificaat en wist niet door te stromen tot de finale. Aan de andere kant van de muur stond Esther een geweldige latte art te tekenen (check de pictures), helaas kwamen we er de volgende dag achter dat door verkeerd kleurgebruik zij helaas hiervoor geen punten mocht ontvangen. Direct hierna had ik een klein beetje rust om toch even de beursvloer te gaan verkennen en wat handen te gaan schudden. Zo stond ook pop-up bar SOK op het Village-gedeelte en ook de brander golden coffee box was aanwezig. Zij hadden net zoals bij de beurs in Utrecht een bruine water cup tester. Dit zijn aroma’s gevangen in water wat allemaal een bruine kleur heeft. Dit is een hele leuke test voor mensen die goed kunnen proeven en beschrijven wat ze proeven.

Na mijn rondje werd het tijd om onze Nederlandse Coffee in good spirit deelnemer Richard Zijlstra te gaan volgen. Bij de Coffee in good spirit was het deze keer de bedoeling dat er iets Nederlands werd gebruikt. Dus de jenever vloog ons om de oren, maar ook veel drop. Er werden ook creatieve glazen gebruikt zoals een klompje. Helaas moest Richard genoegen nemen met een zes voor techniek en twee magere viertjes voor smaak. Jullie begrijpen dat dit niet genoeg was om door te mogen stromen naar de finale. Maar onze Belgische vriend Gerard Meylaars wist zich met zijn Barista bartender performance als tweede te plaatsen voor de finale die zou plaatsvinden op de derde dag. Hiervoor zouden zij op de tweede dag een Magic box krijgen, dus 24 uur vantevoren moesten zij hun wedstrijdcocktail bedenken.

Na nog wat andere deelnemers te hebben gevolgd en wat koffie te hebben gedronken, werd het tijd om eens in te gaan checken in het hostel dat aan de andere kant van de Maas ligt. Ik besloot om ook nog even een geheugenkaartje te kopen, want ik had alleen al op de eerste dag 700 foto’s geschoten. Helaas moest ik er later achter komen dat dit geheugenkaartje defect was dus helaas zijn de foto’s van de Coffee kids party die op de eerste avond plaatsvond in de Selexyskerk niet van mijzelf. (Check ‘stappen met Frank) Over Frank gesproken ik moest hem uiteraard even meeten dus spraken wij af bij onze vaste plek, Schenkerij de Bobbel. Hier was het al lekker gevuld met baristi en toeristen dus de sfeer binnen was gezellig. Na een heerlijke aspergemaaltijd hebben we nog even een klein bezoekje gebracht aan cafe Molo (deelnemer Cointreau competitie).

De Coffee kids party vond plaats in de kerk om negen uur dus besloten we ons maar daar even heen te bewegen. Een dj verzorgde de beats voor de aanwezige 350 gasten, door de akoestiek van de kerk klonk dit eigenlijk best wel lekker dus er werd ook lekker gedanst. Coffee kids is een goed doel dat zorgt dat de leefkwaliteit van koffiepluk families wordt gewaarborgd en dat de kinderen naar school kunnen en goed te eten krijgen. Het feest werd afgesloten met een loterij en ik mocht zelf ook nog even een veiling houden. De spullen voor de loterij werden gesponsord door meerdere standhouders. Dit was dan ook voornamelijk coffee gear, maar er werd bijvoorbeeld ook een coffee cursus verloot.

Nadat de kerk sloot werd er in de stad nog wat gedronken, en dat was erg gezellig!

[nggallery id=45]

foto’s Kevin Kroon