Home / Artikelen  / World Class | Gentlemen’s drink Challenge

World Class | Gentlemen’s drink Challenge

diageo-reserve
banner

Jullie hebben al eerder kunnen lezen over de Nolet Distillery Tour die plaatsvond op 31 oktober 2011. Na de distillery tour vond de Diageo World Class Gentlemen’s Drink Challenge plaats waarbij deelnemende bartenders een echte gentlemen’s drink moesten creëren. Hoewel het evenement plaatsvond in de Nolet Distillery mochten alle spirits worden gebruikt van Diageo’s Reserve Brands; Ketel One, Tanqueray Ten, Zacapa, Don Julio, Ciroc, Grand Marnier, Johnnie Walker Blue and Gold Label.

Presentatie en Jury

Andrew Nicholls die al in 2009 heeft mogen deelnemen aan de wereldwijde finale, nam de presenterende rol op zich. Hij benadrukt uit ervaring dat dit niet zomaar een cocktailcompetitie is, maar een echte bartenders challenge waar alle facetten van het bartenderschap aan bod komen en worden beoordeeld door legendarische topbartenders uit de industrie.

De jury bestond uit Edine Russel hoofdredacteur van Elle eten, Ricardo Sporkslede oprichter van The Fabulous Shaker Boys en Bartender Network en Justin Smyth Global, Fraternity Ambassador Ketel One Vodka. Naast aroma, uiterlijk en smaak speelt ook het thema een belangrijke rol; een echte gentlemen’s drink.

Alle aanwezigen werden tevens verwelkomd door 10de generatie Nolet, dhr. C. Nolet Sr.

Amilcar Goncalves | Majestic One

Amilcar van Aperitivo Utrecht mocht als eerste zijn kunsten vertonen achter de bar. Een uiterst lastige taak zoals veel bartenders weten die vaker meedoen aan competities. Vooral als je ook nog vragen krijgt van topbartender Andrew Nicholls. Amilcar gebruikte voor zijn cocktail Ketel One Vodka, rozemarijn, dragon, citroenzest en tonic.


(foto: Gino van Meenen)

Albert van Beeck Calkoen | Gentle Manner

Albert van Mr. Cocktail baseerde zijn gentlemen’s drink op Tanqueray No.TEN, Chartreuse Vert en eiwit. De techniek die hij hiervoor gebruikte was een ware Japanese hard shake. Als garnering gebruikte hij gekneusde jeneverbessen en een citroenzest.


(foto: Gino van Meenen)

Sophia Tan | Rascal

Sophia van Hotel Dylan Amsterdam omschrijft een echte gentlemen als iemand die sophisticated is en weet wat hij wilt. Soms is een echte gentlemen ook een rascal, waar ze de naam van haar cocktail op baseerde. Haar inspiratie haalde ze uit de Manhattan en creëerde zo een cocktail op basis van Ron Zacapa 23, sherry en whisky.


(foto: Gino van Meenen)

Fjalar Goud | The Don Draper

Fjalar van Vesper en Isaac Company baseerde zijn cocktail op Don Draper, een personage uit ABC’s televisieserie Mad Men. Ook liet hij zich inspireren door de Rob Roy en gebruikte hij Johnnie Walker Gold Label, Carpano Antica Formula, 30 jarige Pedro Ximenez en Xocolatl bitters.


(foto: Gino van Meenen)

Oscar Steginga | Le Nouveau Monsieur

Oscar van Vesper Amsterdam haalde zijn inspiratie uit de Manhattan. Zijn gentlemen’s variant is op basis van Zacapa 23, Grand Marnier, Domaine de Canton en vanille bitters.


http://www.sensez.nl/wp-content/uploads/2011/11/header1.jpg

Tess Posthumus | Dark Union

Tess van Door 74 Amsterdam vindt een echte gentlemen’s drink basic, stirred en sterk. Ze gebruikte hiervoor Tanqueray No. TEN, muscovado suikersiroop en Unicum. Grapefruit zest speelt een grote rol in haar cocktail. Deze werd namelijk gebruikt tijdens het bereiden van de cocktail en werd over haar cocktail heen gezest. De combinatie van grapefruit en Tanqueray No. TEN en grapefruit is volgens Tess een gouden combinatie.


(foto: Gino van Meenen)

Robert Negen | TEN plus

Robert Negen van Feijoa Amsterdam baseerde zijn cocktail op de Martini en de Blood and Sand. Hij gebruikt hiervoor Tanqueray No. TEN, Aperol, lavendel, Punt e Mes, grapefruit bitters en grapefruitsap. Ook hier zien we de combinatie van Tanqueray No. TEN en grapefruit.


(foto: Gino van Meenen)

Halil Asar | VOC (Very Original Cocktail)

Halil van restaurant Ivy Rotterdam maakte zijn cocktail niet achter de bar maar voor de jury. Volgens hem is een gentlemen’s drink fashionable, tasteful en stylish. Hij maakte een variant op de Gin & Tonic en gebruikte hiervoor Tanqueray No TEN, venkelzaad, korianderzaad, jeneverbes en tonic. Hij gebruikte stikstof om het glaswerk te koelen in plaats van ijsblokjes wat zorgt voor een koudere drinktemperatuur.


(foto: Gino van Meenen)

Jarl de Vries | Gentlemanhattan

Jarl vindt dat iedereen een gentleman zou moeten zijn en nam als basis voor zijn cocktail de Manhattan/Rob Roy. Hij gebruikte hiervoor Johnnie Walker Blue Label, Carpano Antica Formula, Noilly prat, Angostura bitters en als vervanging voor de cocktailcherry, Cherry Heering. Als garnering gebruikte hij een Madagascar vanilleboon.


(foto: Gino van Meenen)

Leroy Soumokil | The Wind Whale

Leroy van Door 74 Amsterdam liet zich inspireren door de Crusta en maakte daar zijn moderne gentlemen’s drink van. Hij gebruikte hiervoor Ketel One Vodka, orange liqueur, bergamot liqueur, earl grey siroop, Angostura bitters, en vers citroensap. Als garnering gebruikte hij lemonzest en smeerde hij de rand van het glas in met bergamot likeur.


(foto: Gino van Meenen)

Sam Kingue | K-1 Blazer

Sam creëerde een blazer op basis van Ketel One Citroen, D.O.M Benedictine, orangepeel, 10 kruidnagels en een suikerklontje doordrenkt met orange bitters.


(foto: Gino van Meenen)

Kristian Jagerman | Aloë 10

Volgens Kristiaan is James Bond de ultieme gentleman en baseerde zijn gentlemen’s drink op de Vesper Martini. Hij gebruikte hiervoor Tanqueray No. TEN, Lillet Blanc, aloë vera sap, orange blossom honey, orange bitters, citroensap en grapefruitsap.


(foto: Gino van Meenen)

Lilliyin Enderle | Envy me

Volgens Lilliyin van NJOY Amsterdam is haar cocktail voor de gentlemen met een warm hart. Ze maakte dan ook heel toepasselijk een blazer op basis van Don Julio Reposado, Chambord en vanillesiroop die ze een flaming dust gaf van kaneel. De cocktail werd geserveerd in een cognacglas met bramen en frambozen.


(foto: Gino van Meenen)

Bas Verhoeven | Old Smokey Mexican

Bas bedacht hoe het zou zijn als een aantal gebeurtenissen in de geschiedenis zich niet hadden plaatsgevonden. Hij kwam toen uit op de Mexican gentleman en baseerde zijn cocktail op de Old Fashioned op basis van Don Julio Reposado, agave siroop en bitters van de Ooievaar. Als extra dimensie gaf hij de cocktail nog een smoke van white american oak.


http://www.sensez.nl/wp-content/uploads/2011/11/header1.jpg

Uitslag

Nadat alle deelnemers hun versie van the ultimate gentlemen’s drink gepresenteerd was het tijd voor de jury om in beraad te gaan. Na enige tijd en wat cocktails later, was de tijd aangebroken om de top 3 bekend te maken.

Lilliyin Enderle van cocktailbar NJOY werd met haar ‘ENVY ME’ bekroond met een mooie derde plek. Jarl de Vries die vond dat iedereen een gentleman zou moeten zijn, kreeg voor zijn ‘GENTLE MANHATTAN’ de tweede plek. De jury vond de prestaties van Fjalar Goud het meest indrukwekkend. De smaak van de cocktail, de presentatie, zijn voorkomen en antwoorden waren voor de jury reden dat zijn gentlemen’s creatie ‘THE DON DRAPER’ goud binnenhaalde.


(foto: Gino van Meenen)

De bijdrages van alle deelnemers in deze challenge hebben ons verrast en laten zien dat het niveau van bartending in Nederland een enorme ontwikkeling doormaakt. We willen de top 3 feliciteren met hun geweldige prestatie en natuurlijk Fjalar heel veel succes wensen in Londen.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!