Home / Artikelen  / Workshop van het NBC met Havana Club en Absolut

Workshop van het NBC met Havana Club en Absolut

banner

Wat doe je als je een uitnodiging binnen krijgt van het NBC voor een workshop met Havana Club en Absolut Vodka? Juist, dan ga je daar uiteraard naartoe en helemaal als deze workshop gegeven wordt door een van de beste bartenders die Nederland kent, Misja Vorsterman van Global Bartending (voormalig Fabulous Shaker Boys). De lokatie waar deze workshop gehouden werd, was het recentelijk gerestylde Renaissance hotel in Amsterdam .

De dag begon lekker relaxed met een kopje koffie en iedereen kon even bijpraten met oude bekenden die ook aanwezig waren. Zoals bijvoorbeeld Bas Verhoeven die we kennen van zijn verslag van de London Experience die hij voor Sensez heeft geschreven. Ook hebben we nog even gesproken met de voorzitter van het NBC, Nico Kager, die ons vertelde dat er binnenkort nog veel meer leuke dingen aan zitten te komen.

Start

Na deze ontvangst gingen we van start. Misja begon met zijn presentatie die hij toepasselijk Fire and Ice had genoemd. Hier kwamen de tegenstellingen van Havana Club en Absolut aan bod. Zoals Cuba en Zweden, Bueno Vista Social Club en Abba en suikerriet en wintertarwe. Ook zijn er natuurlijk overeenkomsten tussen beide producten, zoals kwaliteit, vakmanschap en uiteraard passie. Voor de rest kregen we de complete geschiedenis van beide producten te horen. Misja prestenteerde ons ook enkele cocktails. Zo maakte hij de Cuban style Mojito die eigenlijk compleet anders wordt bereidt dan dat wij hier in Nederland gewend zijn. De munt bijvoorbeeld, wordt met takken en al in het glas gedaan en er wordt veel meer limoensap gebruikt. We waren het er eigenlijk wel over eens dat de Mojito zoals wij hem kennen, net iets verfijnder en beter smaakt dan de Cuban Moijto maar goed dit is ook een kwestie van smaak natuurlijk. Na deze en nog enkele andere cocktails was het tijd voor de lunch.

Tasting

Tijdens de lunch was Misja al weer druk met de voorbereidingen voor het volgende deel van de workshop, namelijk de tasting. We begonnen met een standaard Absolut Vodka, waarna we de Absolut LA kregen. Dit is vodka waar onder andere acai bessen aan zijn toegevoegd. De smaak is zacht en fruitig maar er zit toch ook nog een lekkere stevige bite bij. Na deze versie kregen we de Absolut Pears. Je raadt het al dit is een vodka waar natuurlijk de smaak van peer aan is toegevoegd. Alle vodka’s van Absolut zijn heel goed te gebruiken om mee te mixen en aan cocktails net weer een iets andere smaak mee te geven. Na de vodka’s gingen we over op de rum. Hier begonnen we met de Havana Club Anejo Blanco. Een witte rum die zacht van smaak is en perfect is te gebruiken als basis voor een Mojito. De tweede rum die we kregen was de Anejo Especial. Deze rum combineert het lichte aroma van de witte rum met het aroma van een donkere en oudere rum. Deze rum zou als basis kunnen dienen voor bijvoorbeeld de Cuba Libre . Na deze rum gingen we verder met de Anejo 7 Anos. Deze rum heeft een rijpingstijd gehad van minimaal 7 jaar in eiken vaten. Hierdoor heeft deze rum een heerlijke complexe en goede uitgebalanceerde combinatie van smaken. Deze rum kun je bijvoorbeeld goed gebruiken bij een Rum Old Fashioned maar ook puur is deze rum zeer goed.

Maximo

Deze dag eindigden wij met een knaller. Pernod Ricard Nederland had speciaal voor deze workshop een fles Maximo rum meegenomen (€1500 per fles). Deze rum is een special edition waarvan er in Nederland in totaal maar 6 flessen van zijn. Dit is een rum die je niet mixt maar gewoon lekker puur van moet genieten. Dat was dan ook wat we allemaal deden. Het viel op dat iedereen tijdens het proeven van deze rum stil was en gewoon lekker aan het genieten was van deze perfecte rum. De Maximo is een blend van verschillende perfecte en oudste rums die Havana Club te bieden heeft en die generaties lang hebben gerijpt. Hieruit is een smaak gekomen die echt heerlijk is. Mocht je dus nog een paar euro over hebben en een goede rum thuis willen hebben, dan is dit echt een aanrader.

Graag willen wij Misja bedanken voor zijn goede en leuke presentatie tijdens deze dag. Ook Pernod Ricard willen wij bedanken voor het beschikbaar stellen van hun producten; Havana Club en Absolut en uiteraard danken wij ook het NBC voor de uitnodiging om bij deze interessante en smaakvolle workshop aanwezig te mogen zijn.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!