Home / Artikelen  / Trip Mandarine Napoléon

Trip Mandarine Napoléon

banner

Op 26 september organiseerde De Kuyper Napoléon’s Challenge. Met 30 bartenders uit Rotterdam en Amsterdam hebben we de distilleerderij van Mandarine Napoléon in België bezocht. Deze dag stond natuurlijk geheel in het teken van deze mandarijnenlikeur. De trip is opgezet met als doel het merk nog beter onder de aandacht te brengen bij bartenders en ze te laten zien wat er allemaal mogelijk is met Mandarine. Het is namelijk een heel veelzijdig product dat gebruikt kan worden in heel veel cocktailcreaties. Maar daarover later meer

Eenmaal aangekomen bij de distilleerderij in Biercée stond onder andere Arno van Eijmeren, ambassadeur van Mandarine Napoléon, op ons te wachten. Hij had als welkomstdrankje een heerlijke punch bereid, de St Helena’s Poison. Deze punch heeft een uitgesproken smaak, maar is zeker een aanrader om ook thuis eens te maken. De rondleiding die volgde was in handen van Christophe Mulatin, één van de distilleerders van Mandarine. Het was indrukwekkend om rond te lopen door deze eeuwen oude distilleerderij en een reis te maken door de tijd van het distilleren van toen en nu. Het proces van distilleren hebben wij al vaker behandeld hier op Sensez, dus dat laten we even achterwege.

Bartenders zijn mensen die goed onder druk willen presteren, dus er was ook een kleine competitie opgezet, namelijk de Napoléon’s Courage Challenge. Iedereen werd gevraagd om met de uitgestalde ingrediënten, waaronder enkele nog niet op de markt verkrijgbare bitters, een cocktail te bedenken met Mandarine Napoléon.

En we moeten zeggen dat sommige bartenders met enkele zeer interessante creaties aankwamen zoals de “Waterloo 2.0” met onder andere citroensap, Havana Club en uiteraard Mandarine Napoléon. “Chocolate is in the Air” was een andere creatie die bedacht werd. Met deze cocktail werd Marcel van der Ben (onze eigen Joop Zoetemelk) wederom tweede. De uiteindelijke winnaar van deze competitie werd Rick Joore met de “Napoléon Dynamite”. Met deze creatie ging Rick er dan ook vandoor met de winst en met een mooie fles Mandarine Napoléon XO. Mandarine Napoléon XO is een distillaat van Siciliaanse mandarijnen gemengd met een 30-jaar oude Grande Champagne XO Cognac. In 2008 zijn er slechts 2000 flessen van geproduceerd. De recepten van Rick, Marcel en ook de punch van Arno vindt je trouwens onderaan dit artikel.

Het was tijd om Biercée achter ons te laten en richting Antwerpen te gaan. Hier stond namelijk een heerlijk diner op ons te wachten bij Dock’s. Van eten krijg je natuurlijk ook weer dorst en bartenders willen uiteraard het liefst een cocktail. Cocktails @ 9 is hiervoor de perfecte plek. Onder het genot van een cocktail, geserveerd door de trots van België, Ben Belmans, nam iedereen de dag nog eens even kort met elkaar door en werd enthousiast gediscussieerd over nog meer nieuwe cocktailrecepten met Mandarine Napoléon.

De bel voor de laatste ronde komt altijd te vroeg maar we moesten een keer terug naar huis. We hebben in ieder geval een topdag gehad waarbij we echt kennis hebben kunnen maken met Mandarine Napoléon en waarbij bartenders hun creativiteit konden tentoonstellen tijdens de Napoléon’s Courage Challenge met als winnaar dus Rick Joore. We willen De Kuyper bedanken voor het organiseren van deze trip en wie weet is er volgend jaar wel weer een Napoléon’s Courage Challenge.

Voor meer informatie check de Facebook pagina van Mandarine Napoléon

Recepten

St Helena’s Poison: Arno van Eimeren

600 ml Rum
300 ml Mandarine Napoléon
100 ml Ruby Port
300 ml rood grapefruitsap
300 ml vers citroensap, 75 ml suikersiroop
10 dashes aromatic bitters
500 ml mineraalwater

Chocolate is in the Air: Marcel van der Ben

50 ml Mandarine Napoléon
20 ml Orgeatsiroop
20 ml citroensap
2 dashes cacaobitter
half eiwit

Napoléon Dynamite: Rick Joore

Mandarine Napoléon
verse aardbeien
verse mandarijn
komkommer
rozemarijn
aftoppen met tonic

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!