Home / Artikelen  / The Spirit Society – editie 1

The Spirit Society – editie 1

banner

26 november was een drukke dag voor ons. Allereerst waren we uitnodigt voor The Spirit Society gehost door Bartender Network en daarna moesten we ons haasten om op tijd te komen bij de Celebration of the Daiquiri door Bacardi. Na een lange tijd van afwezigheid, door onder andere gebrek aan animo, is er bij Bartender Network besloten om weer een evenement te hosten. Dit is The Spirit Society geworden en werd gehouden in het American Hotel in Amsterdam. Hierin wordt kennis door bartenders, gedeeld met bartenders. In deze eerste editie stonden verschillende onderwerpen centraal.

Vintage and Forgotten Cocktails

In dit onderwerp, gepresenteerd door Lydia Soedadi en Boudewijn Mesritz stonden zoals de titel al doet vermoeden, de vergeten en klassieke cocktails centraal. Zo hadden ze hele speciale, klassieke en aromatische Abbott’s Bitters uit New York bij zich. Deze Bitters waren 100 jaar oud, (het smaakte overigens nog prima) en hier werden Manhattans mee gemaakt die hierdoor een hele aromatische smaak kregen. De Abbott’s Bitters zijn jarenlang niet meer gesignaleerd in de cocktail industrie maar naar het schijnt zullen ze binnenkort opnieuw worden geïntroduceerd.

Know Your Drinks

Cocktails drinken is iets wat je met al je zintuigen doet. Je ruikt, proeft en kijkt ook vooral goed naar je drankje maar wat als dit laatste gedeelte van je zintuigen nou eens wegvalt? In dit geval moet je dan vertrouwen op je geur en je smaak. Dat was precies wat dit onderdeel inhield. Er werden acht bartenders uit het publiek geselecteerd, die alleen met hun geur- en smaakpalet moesten proberen te raden welke cocktail hun werd voorgezet. Het was een geweldig gezicht om jongens als Johan Kersten en Andrew Nicholls met een blinddoek om te zien en ze te zien ruiken en proeven om er maar achter te komen welke cocktail er geserveerd werd. De winnaar van de eerste ronde was Timo Jansse van Door 74 en de tweede ronde werd gewonnen door Malika Saidi van Momo. De uiteindelijke Grand finale tussen deze twee, werd gewonnen door Malika en zij laat hiermee zien dat ook vrouwen zeer veel kennis hebben op cocktail gebied.

The DNA of Rum Cocktails

Speciaal voor dit onderwerp was Ben Reed vanuit London overgekomen. In Berlijn, tijdens de BCB hebben we al naar hem geluisterd toen hij ons alles vertelde over hoe je het beste je back bar kan runnen. Deze keer vertelde Ben ons zijn visie op rum cocktails. Ben is een grote fan van rum en dan met name de sterkere donkere rums. Hij vertelde onder andere over de geschiedenis van rum en hij liet ons verschillende cocktails proeven met verschillende soorten rum. Een leuk verhaal waar hij mee afsloot ging over de Zombie. Dit is een cocktail met verschillende rums, een uit Barbados, een uit Cuba en een uit een ander deel van de wereld. De Zombie doet verschrikkelijke dingen met je. Het was dus ook verwonderlijk dat Donn zijn gasten niet meer dan twee van deze cocktails liet drinken. Op een dag kwamen drie gangsters in zijn bar, die er meer wilden drinken dan twee. Donn liet dit in eerst instantie niet toe maar zei dat ze morgen terug konden komen, hij wedde voor $100 dat ze er niet meer op konden dan twee. De volgende dag kwamen ze terug en de wedstrijd begon. Zoals Donn al voorspelde ging de eerste gangster knockout na twee glazen van de Zombie. Beach pakte de 100 dollar, kijkt naar de twee vrienden van de gangster en zei ‘regel nummer twee is: nooit wedden op het spel van een andere man’ net voor deze twee mannen ook hun bewustzijn verloren. Beach had namelijk glycerine toegevoegd waardoor het lichaam extra snel alcohol opneemt en je dus veel sneller dronken wordt. Ben vertelt deze verhalen met zoveel passie en humor dat dit geweldig is om bij aanwezig te mogen zijn.

The Spirit of Society was een succes en we zijn benieuwd wat dit evenement in de toekomst zal gaan brengen. Wij hebben in ieder geval genoten en we zullen er de volgende keer ook weer bij zijn. We hadden niet teveel om na te genieten, want we konden gelijk door naar de Celebration of the Daiquiri maar hierover later meer.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!