Home / Artikelen  / Stellina

Stellina

banner

Iedere zichzelf serieus nemende bar heeft wel een fles Chartreuse op de backbar staan. Maar bijna niemand heeft ooit gehoord van Stellina, een kruidenlikeur gedistilleerd volgens een geheim recept door freres de la Sainte Familie in Belley, Frankrijk, 59 km ten noorden van de Chartreuse distilleerderij.

De twee likeuren lijken erg op elkaar maar verschillen in bepaalden opzichten ook van elkaar. Zo is Chartreuse een keer gedistilleerd en Stellina twee keer gedistilleerd waardoor het een stuk zachter is. Een tweede verschil is dat Chartreuse een groot succes is en Stellina niet. Nicholas Coldicott van Japan Times vergeleek het met de Al Gore van de likeuren en de Betamax van drank.

Nog een groot verschil is dat de makers van Stellina het geld wat ze verdienen steken in hun projecten zoals landbouw, onderwijs en andere gemeenschap projecten.

Waar ik vooral benieuwd naar ben, is hoe Stellina smaakt in een Last Word.

Tot slot nog een stukje geschiedenis

1829: Gabriel Taborin richt Sainte Famille op

1903: Door de Franse wet moeten religieuze groepen verbannen of verborgen worden gehouden. De meeste leden van de broederschap van Sainte Famille vluchten naar een huis in Piedmont, Italië, waar ze gereedschap en apparatuur aantroffen om drank te maken. Broeder Henri-Marie Berger-Billon gebruikt zijn kennis van kruiden om te experimenteren met likeuren.

1904: De eerste fles Stellina (Italiaans voor ‘kleine ster’) wordt verkocht in Italië.

1908: Stellina wordt met goud bekroond tijdens een wedstrijd in Venetië.

1909: Stellina wint de grand prix bij een wedstrijd in London en goud bij een wedstrijd in Rome.

1939: De monniken keren terug naar Frankrijk en nemen hun gereedschap en apparatuur mee.

1950: Start commerciële productie van Stellina.

2009: Na meer dan een eeuw niet mee te hebben gedaan aan wedstrijden probeert Stellina zichzelf te bewijzen bij de International Spirits Challenge. De gele variant wint zilver in de likeur categorie.

Bron: Japan Times

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!