Home / Artikelen  / Rummerdam

Rummerdam

banner

Eens in het jaar zo rond de zomer presenteert Arno van Eijmeren in samenwerking met Barrelproof een leuke proeverij, onder leiding van een meester in de spirit. Waar we vorig jaar nog onze magen vulden met tequila onder het genot van Tomas Estes z’n wijze woorden. Was het deze keer de eer aan Tony Hart en Rum. Dus togen 35 bartenders, rum lovers en enthousiastelingen naar de Rotterdamse bar Level toe. We werden ontvangen met een flinke dosis Dark en Stormy en dan heb ik het niet over het drankje. Maar dit mocht de pret niet drukken die wij binnen genoten.

Voor degene die niet weten wat Rum precies was werd nog even haarfijn uitgelegd wat het product precies inhield. Rum wordt gemaakt van Suikerriet, dit is een plant die 6 tot 8 maanden de tijd nodig heeft om te groeien. Nu kan je rum dan al gelijk in tweeën delen, want je hebt van puur suikerriet sap, Agricole Rhum, en de rum die wij in Nederland voornamelijk kennen wordt van Molasse gemaakt Dit is een soort dikke zwarte stroop die overblijft nadat alle kristallen uit het suikerriet sap zijn gehaald. Nu is het normaal gezien dat alleen Franse eilanden hoofdzakelijk Agricole rum maken, maar de laatste jaren zijn eilanden als Trinidad en Tobago ook bezig om Agricole te maken. Dit komt volgens Tony Hart doordat Europa de subsidiekraan op suiker aan het dicht draaien is voor de caribean, want in Europa word voornamelijk suikerbiet suiker gemaakt en dit is goedkoper. Hierdoor zitten veel suikerboeren met puur suikerriet sap opgescheept. Maar er zijn ook landen die vast houden aan de molasse, dit is voornamelijk Barbados. Die brengt dan Barbados fine Sugar oftewel single origin suiker op de markt. Ander voorbeeld is moscavado suiker uit Guyana.

Nu word Rum tegenwoordig beschermd en mag het alleen maar worden gefermenteerd en gedistilleerd in suikerriet stabiel groeiende landen.

Rum is een echt eilanders drankje en het werd dan ook voor het eerst gemaakt en genoemd op de Engelse eilanden ondanks dat Portugal in 1494 al suikerriet meenam naar Cuba. Er gaan verschillende mythes over de naam en hoe het ontstaan is, Tony gaf zelfs een Nederlandse verklaring op, een “Rumma” was een Nederlandse drink beker. Hoe rum is ontstaan gaan ook mythes rond maar als een mens ergens alcohol van kan maken, dan doet hij dat en hoogstwaarschijnlijk zagen suikerboeren dat slaven de molasse aan het drinken waren nadat het al een tijdje had gelegen in de brandende zon. En hier begint ook de reis voor Rum, want dit proces word nog steeds gedaan al dan niet iets gecontroleerder. Dit proces wat fermentatie betekend kan van uren tot 3-4 weken duren, des te langer je fermenteert des te rijker het product wordt. Hierna word het product gedistilleerd. Dit kan op twee manieren namelijk pot distillatie of column distillatie, het eerste is wat traditioneler en geeft meestal een wat zwaardere rum.

En dan begint voor de meeste rum het lange wachten op houten vaten, op veel rumflessen zie je dan ook leeftijden staan. Deze zijn vaak misleidend voor de echte leeftijd, want Solera kan geen leeftijd hebben dit is namelijk altijd een vat geblend product legde Tony ons uit. De kleur van rum kan ook misleidend zijn en dit word vaak nog bijgekleurd door karamel.

Rum heeft ook verschillende stijlen met zijn eigen wetten, zo moet rum bij wet minimaal 37,5% alcohol bevatten. Om te beginnen is er witte rum, dit is een rum die word gefilterd door steenkool. Een Gold of Amber rum, dit is een vatgekleurde rum. Een Dark rum, heeft ook een flinke vat kleur gehad maar ook een dosis karamel. Een Navy rum is voornamelijk een caramel rum. Een Overproof is een rum die bij wet minimaal 57% ABV moet bevatten. En om af te sluiten is er ook nog een flavoured rum deze hoeft geen 37,5% te bevatten en bevat meestal fruit of kruiden.

Nu was Nederland meer jenever dan rum, maar wij hebben ook onze invloed in deze industrie gehad. Zo importeren wij in Rotterdam de meeste rum van Europa, hebben wij veel invloed gehad in Guyana. Begonnen wij in 1715 al met het exporteren van rum, bovenal hebben wij ook nog een flinke invloed gehad in Brazilië tussen 1630 en 1654, want daar hadden wij grote delen van Brazilië in handen.

Wij hebben ook de Triple roller sugar mill uitgevonden. En waren de grootste op het gebied van Arak uit Indonesië. En nog steeds is E A Scheer in Amsterdam de Rum handelaar van Nederland in Bulk.

Uiteraard onze invloed mag niet vergeten worden, maar waar onze matrozen zichzelf indronken met een dagelijks jenever rantsoen, dronken de Engelse met een rum rantsoen. Dit kon natuurlijk niet altijd goed gaan en de meeste overleden dan ook aan ongelukken of aan geweld. Zo had Captain Cook, 94 mensen ingescheept maar nog voordat het schip de haven vertrok waren er al 23 overleden. Er zouden uiteindelijk van de oorspronkelijke bemanning nog maar 54 terugkeren en waren er uiteindelijk twee bemanningsleden door geweld om het leven gekomen. Dit kon natuurlijk niet zo langer dus werd er besloten om in 1740 water bij de rum te doen.

De proeverij zelf bestond uit 21 rums verdeeld in twee zetjes. We begonnen heel controversioneel met donkere rum. Wij kregen de zachte Havana club 7 te proeven en dit is het vlaggenschip van de Havana club distilleerderij. Hierna werd overgegaan naar een andere Cubaan Arecha Carta Oro, deze had veel tonen van fruit en kruiden. Daarna werd een flinke dosis vanille geproefd uit de Dominicaanse Republiek, namelijk Matusalem classic. Na deze Solera aged kwam er een Overproof Jamaicaan op de mat, de Smith & Cross dit is een blend van Plummer en Wetherburn. Dit was een zeer goede uitspringende rum. Hier werd dan ook flink over gediscussieerd en werd er gesproken over de mogelijkheden. Hierna kwam de al bekende Goslings Black seal, met de flinke koffie en bananen smaak. Na deze Dark en stormy mixer gingen we weer terug naar Cuba en wel met de citrus smakende Arecha reserva. Zo ging het nog wel even door met soms hele goede en soms ook iets minder goede maar ieder zijn smaak uiteraard.

Na een korte pauze met wat snacks gingen we op de cachacha tour. Er werden er twee geproefd waarbij de Bossa mij eerder deed denken aan een Pisco, maar de Feija Flor had voor mij toch wel de voorkeur. Deze cachacha die op hout heeft gelegen had een mooie droge vegetale tonen die lang bleven hangen. Na dit Braziliaanse avontuur werd de Banks geproefd een 5 landen rum met een blend van 21 verschillende rum uit Jamaica, Trinidad, Guyana, Barbados en tot slot arak uit Indonesië. Dit gaf een heerlijke romige suiker smaak af met kleine tonen van hout. Als allerlaatste kwam een product voorbij dat nog niet verkrijgbaar is op de Nederlandse markt. De Matusalem grand reserva, met een flinke dosis honing en pijnboompitten kan deze rum nog wel een leuke rum zijn om op de backbar te zetten.

Na een lange gezellige dag vol proeven, anekdotes en vooral veel praten ging er nog een delegatie naar de Barrelproof boutique om daar nog even de brood nodige flessen te kopen of om even een kijkje te nemen. Ik wil dan ook hierbij Arno, Level, Tony maar in het bijzonder Barrelproof boutique bedanken voor deze goed georganiseerde proeverij. Er mogen meer van dit soort initiatieven komen in Nederland. En voor 35 euro is het “money well spent”.

Tekst en foto’s: Kevin Kroon

[nggallery id=54]

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!