Home / Artikelen  / Orgeat siroop

Orgeat siroop

banner

Veel klassieke recepten waaronder de Mai Tai vragen om orgeat, een zoete siroop op basis van amandelen, suiker en orange-flower water. Veel bartenders refereren het dan ook als amandelsiroop. Echter komt het woord orgeat van het Latijnse woord ‘hordeata’ wat ‘gemaakt van gerst’ betekent. Tevens is ook het Franse woord voor gerst ‘orge’ en het Spaanse woord ‘Horchata’ of ‘orxata’ dragen dezelfde betekenis. Van origine was Orgeat dan ook een emulsie van olie uit gerst en water.

Emulsie

Om een beter begrip te krijgen van orgeat moeten we eerst ingaan op het begrip emulsie. Simpel gezegd is een emulsie een mix tussen twee stoffen die eigenlijk niet met elkaar te mixen zijn, maar door extra elementen of technieken toe te voegen worden de stoffen eigenlijk kleine deeltjes waardoor het lijkt alsof het een geheel is. Een paar bekende emulsies zijn bijvoorbeeld hollandaise saus en mayonaise.

Gebruik van gerst

Het gebruik van gerst of amandelen was honderden jaren geleden niet in eerste instantie om cocktails te bereiden maar werd het gebruikt als een vervanger voor melk. Voordat de koelkast bestond konden mensen geen melk bewaren omdat melk snel bederft. De enige mensen die melk dronken waren vaak boeren, het overgrote deel van de melk werd dan ook gebruikt voor de productie van kaas omdat deze beter goed te houden is. De olie in gerst en amandelen zijn daarentegen zeer stabiel op kamertemperatuur waardoor het niet snel bederft. Vroeger hadden mensen in de keuken dan ook vaak gerst of amandelen als ze een bron nodig hadden van vet voor bepaalde recepten die vragen om melk of boter.

De moderne orgeat

Door de komst van koelkasten en snel vervoer werd het gebruik van amandel of gerst ‘melk’ steeds minder. Wel werd er een siroop gemaakt op basis amandel, suiker en orange flower water dat bekend werd als orgeat. Uiteraard zou dit als je heel kritisch bent geen orgeat mogen noemen omdat er geen gerst aan te pas komt.

Mocht je zelf geen orgeat in de buurt hebben, dan kan je het altijd nog zelf maken.

Recept zelfgemaakte orgeat siroop

500 gram geblancheerde amandelen*
800 ml water
700 gram suiiker
2 eetlepels orange flower water (optioneel)

1) Laat de amandelen 30 minuten in koud water weken.
2) Verwijder het water van de amandelen en kneus de amandelen met bijvoorbeeld een deegroller of gebruik een keukenmachine om het geheel fijn te malen.
3) Meng de fijngemaakte amandelen met water en laat het 2 uur staan.
4) Haal het mengsel door een kaasdoel en knijp het doek om alle vloeistof eruit te halen.
5) Meng het geheel nog een keer en laat het een uur staan.
6) Herhaal stap 4.
7) Herhaal de stappen voor een derde keer als je echt alle olie uit de amandelen wilt halen.
8 ) Giet de vloeistof in een pan met de suiker en laat het geheel rustig koken waarbij je contant roert. Verwijder de pan van het vuur als het suiker volledig is opgelost.
9) Voeg de orange flower water toe als het geheel is afgekoeld.
10) Trakteer jezelf op een Mai Tai voor het harde werken.

*geblancheerde amandelen zijn amandelen zonder het velletje. Mocht je alleen amandelen vinden met vel dan kan je ze zelf blancheren.

1) plaats de amandelen in een kommetje en giet er koken water over zodat ze net onder water staan.

2) laat de amandelen 1 minuut en niet langer in het water zitten.

3) Giet het water af en spoel het af met koud water en giet het nog een keer af.

4) Maak de amandelen droog en haal het velletje van de amandelen af.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!