Home / Artikelen  / Masterclass Dilmah

Masterclass Dilmah

banner

Op donderdag 15 oktober organiseerde Dilmah en Bartender Review een masterclass thee. Dilhan Fernando, zoon van de oprichter en huidig directeur van Dilmah was uit Sri Lanka overgekomen om zijn kennis over thee met ons te delen. Het doel van de bijeenkomst was om thee in het daglicht te zetten en de mogelijkheden van thee te bespreken. Als bartender zijnde denken we vaak na over wat we drinken, echter gebeurd dat niet vaak bij thee. Laten we daarom wat feiten over thee bekijken en wat we met thee uiteindelijk kunnen doen.

Gezond

Thee is naast water een van de meest geconsumeerde dranken op de wereld. Wat veel mensen niet weten is dat thee een genezende werking heeft. Zo heeft thee een rustgevende werking. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig thee drinken 49% minder cortisol (stress makende hormoon) aanmaken dan mensen die niet regelmatig thee drinken.

Thee soorten

Dilhan legt ook uit tussen de verschillen van thee. Zo kennen we zwarte, oolong, groene en witte thee. Het verschil tussen de soorten is dat oolong een korte fermentatie heeft genoten, groene thee niet is gefermenteerd en witte thee bestaat uit de knop van de plant.

Thee zetten

Wat veel mensen verkeerd doen bij het zetten van thee is het te kort laten trekken. Door een thee niet lang genoeg te laten trekken heeft het niet de genezende werking die thee van oorsprong heeft. Zo heeft groene thee minimaal 1,5 minuut nodig om zijn anti-oxidanten vrij te laten komen en zwarte thee 3 minuten.

IJsthee

Natuurlijk kennen we allemaal ijsthee uit een pakje, Robert Schinkel laat ons zien dat een vers gemaakte ijsthee zijn charme heeft en helemaal niet zo moeilijk te bereiden is. Zo bereid hij drie verschillende soorten verse ijsthees.

Er wordt eerst thee gezet met minder water, daarna wordt het gezoet met honing, rietsuiker of siroop (Robert gebruikt een lavendel siroop). IJsthee moet een verfrissende smaak hebben, door toevoeging van suiker haalt hij het bittere eruit en zorgt hij ervoor dat de smaken van de thee beter uitkomen. Daarna wordt er ijs toegevoegd, gestirred en wordt er een partje limoen of citroen uitgeknepen voor de frisheid.

Mocktail

Voor de mocktail (alcoholvrije cocktail) wordt er zwarte thee gebruikt. Ook hier weer minder water en de thee goed laten trekken. Hierna worden lavendel siroop en ijs toegevoegd om wordt het geheel gestirred. Het drankje wordt daarna afgetopt met biologisch appelsap en gegarneerd met een orangezest.

Cocktail

Voor de cocktail heeft Robert gekozen voor een blazer stijl cocktail. Waarbij hij gebruik maakt van Jasmijnthee, cognac, suiker en kaneel. Het was een waar spektakel om te zien en een van de mooiere blazers die we de afgelopen tijd hebben mogen aanschouwen.

Jam sessie

Na afloop van de presentaties was er tijd om zelf te experimenteren met ijsthees, thee cocktail en thee mocktails. Het was een geslaagde masterclass waardoor we thee beter leren waarderen doordat we ook meer te weten zijn gekomen over thee en zijn mogelijkheden.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!