Home / Artikelen  / Masterclass Ago Perrone

Masterclass Ago Perrone

banner

Ago Perrone tevens jury bij ‘Best Bartender’ was te gast bij de Bols Bartending Academie om een masterclass te geven over Italiaanse producten. Zo begint hij zijn masterclass met het woord Aperitivo. Aperitivo komt van het latijnse woord ‘aperire’ af, wat opening, iemand zijn trek opwekken betekent.

Sinds de oudheid hadden veel bevolkingsgroepen de gewoonte om voor het eten een aromatisch drankje te nuttigen om de eetlust te bevorderen. Het is een deel van de dag waar vrienden en collega’s elkaar ontmoeten na hun werk om te socialiseren en hun avondplannen te bespreken. De happening werd zeer populair in het stadje Turin, waar Carpano zijn distillatiewijn serveerde met bijpassende hapjes.

Vermouth

In de tijd van de Romeinen waren mensen al bezig met het produceren en verfijnen van aromatisch wijnen. Dit deden ze niet alleen omdat het lekker was maar ook voor de gezondheid bevorderende redenen en werden dan ook een deel van het sociale leven.

In de loop der tijden werd het verschil tussen Itialiaanse Vermouth en Franse Vermouth groter. Zo produceerde Frankrijk de drogere variant en de Italianen de zoetere, daarom kennen wij op dit moment vier varianten; Extra Dry, Rosso, Bianco en Rosato.

Vermouth heeft dan ook te maken met regels die de overheid meegeeft bij het produceren. Zo mag vermouth alleen bestaan uit natuurlijke ingrediënten, moet de alcohol percentage liggen tussen de 14,5% en 21%, bevat het drankje minstens 75% wijn en moet altijd minstens een kruid komen van de Artemisia familie. Zo kan vermouth de volgende ingrediënten bevatten; Root, Rhizome, Wood, Bark, Leafs, Seeds, Berries, Resins, Rind and Flower en heeft de volgende genezende werking; het relaxen van de maag, pijn verminderen, circulatie verbeteren, lever reinigen en ontsmettend.

Bitters, Likeuren en Grappa

Naast de Vermouth vertelde Ago ook over Italiaanse Bitters, Likeuren en Grappa. Zo hebben we geleerd dat Bitters een eetlust bevorderende en digestieve werking heeft, en dat er verschillende soorten categorieën Bitters zijn. Likeuren 100 gram suiker per liter bevatten en dat Grappa van oorsprong een niet gerijpte scherpe spirit was waarmee later pas werd geëxperimenteerd qua rijping.

Cocktails

Na het uitleggen wat Vermouth, bitters en likeuren precies zijn, liet Ago een paar cocktails zien op basis van een van deze drie dranken. Zo maakte hij de Martinez, de Martini, de Connaught Martini, Harvey Ballbanger en de Hanky Panky. Na de masterclass kregen wij nog de kans om ons eigen drankje te maken met de producten die werden besproken. Wij willen Ago Perrone graag bedanken voor de mooie avond en de Bols Bartending Academie voor hun uitnodiging en gastvrijheid.

En als extra een paar recepten om het weekend goed te starten. En je weet het: “Geniet maar drink met mate”

Martinez

40 ml Carpano Antica
20 ml Genever
10 ml Maraschino likeur
2 dashes bitters

Hanky Panky

45 ml Gin
45 ml Rode Vermouth
5 ml Fernet Branca

Harvey Ballbanger

1 bolletje sinaasappel sorbetijs
20 ml Vodka
10 ml Galliano

[nggallery id=7]

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!