Home / Artikelen  / Legacy Challenge | Door Airto Cramer

Legacy Challenge | Door Airto Cramer

banner

Donderdag 28 april 2011 was de finale van Bacardi Superior Rum Global Legacy Cocktail Competition. Samen met Robert Schinkel, Carlos Hanekamp en Ingmar Voerman was ik gevraagd om dit event bij te wonen. Voor een bartender die nog maar net komt kijken, was dit een kans die ik niet wilde laten glippen.

Om bij het begin te beginnen, onze vlucht vertrok op 27 april rond een uurtje of twaalf en natuurlijk moest het mij weer overkomen om me die dag te verslapen. Geen nood, ik was op tijd en dit kon ik meteen gaan vieren met een “drie dubbele Bacardi” en cola.( Ik weet niet wat er meer goud waard was, Roberts gezicht toen hij ons de drank kwam brengen of onze gezichten toen hij ons het drank bracht. Maar stel je voor: net wakker, het is nog geen 11 uur, en we hebben het eerste drankje al in ons hand). De toon was in ieder geval gezet!

Op het vliegveld van Barcelona werden we opgehaald door een Spaans-Dominicaanse Halle Berry, die ons afzette bij Hotel Arts. Na veel ge-adiós en geciao naar Halle was het tijd om onze thuisbasis in te lopen. Arts is een vijf sterren hotel aan het strand. Wat maakt een hotel vijf sterren waard? Natuurlijk de service en uitstraling enzovoorts, maar ook zeker het feit dat je minstens 2 trappen moet pakken om op de 1e verdieping te komen en dan nog een zoektocht moet houden om vervolgens de lift naar je eigen verdieping te vinden. Gelukkig waren er behulpzame lobbymedewerkers die je zo meenamen naar de lift en vervolgens je kamer lieten zien.

Eerste impressie van mijn “kamer” was ‘JEZUS!’ Bedenk wel dat ik een simpele jongen ben, die het verschil tussen een suite en een hotelkamer niet kende. Ik was ook de hele tijd in de veronderstelling dat ik mijn “kamer” moest delen met een andere gast. Maar mijn lieve gastheer, de heer Simpson, vertelde mij dood leuk dat de SUITE voor mij alleen was! Sjongejonge… Ik vond het zo zonde om de twee bedden onbeslapen te houden, dat ik de ene nacht in het ene bed heb geslapen en de andere nacht in het andere bed!

’s Avonds was de intro van de competitie, alle bartenders en gasten waren uitgenodigd voor een diner en borrel in de tuin van Hotel Arts. Daiquiries, Mojito en Cuba Libres in overvloed gecombineerd met overheerlijke tapas en kazen. Het werd mij toen duidelijk dat Bacardi het allstar team van bartenders had uitgenodigd. De oude, maar zeer blitse, garde: Peter Dorelli en Salvatore Calabrese. Stanislav Vardna, Jörg Meyer, Alex Kratena. Ga zo maar door. En dan te bedenken dat heren als Ian Burrell en Eric Lorincz een dag later zouden verschijnen
. 
Natuurlijk moesten de oude heren wel even laten zien hoe er achter een bar gewerkt word. Het zag eruit als de twee oude mannetjes van de muppets achter een bar, de een mopperend en de ander flirtend met elke waitress die langs loopt. Hilarisch gezicht! 


Op 28 april was er ’s ochtends de kans om mee te gaan naar Casa Bacardi op Sitges. Helaas was ik niet in staat om daar aan mee te doen. Ik meen mij nog te herinneren dat er een zekere drank te voorschijn kwam ’s nachts die bijna ieder van ons de das om heeft gedaan. Dus met andere worden flinke kater en weinig trek. En dan komt er ook nog een ober van Arts hotel naar je toe komen om te vragen of je rode of witte wijn bij je ontbijt zou willen, mijn maag kreeg het al moeilijk bij het idee. Ik sloeg het beleefd af en vroeg om een water en een espresso. Langzaam druppelden mijn lotgenoten de zaal binnen. En we moeten nog een nacht. Ach, eigenlijk bedoel ik gewoon ‘we mógen nog een nacht’.

De finale van Bacardi Superior Rum Global Legacy Cocktail Competition werd gehouden in het museum Nacional d’Art de Catalunya. Het Museum huist zich in het oud koninklijk paleis, met uitkijk op gehele de stad. Op deze prachtige locatie, streden tien finalisten vanuit alle uithoeken van de wereld om een plek in de Bacardi Legacy.

De Finalisten:

Jordi Otero ( Mandarin Orient Hotel, Barcelona Spanje) 

Marc Bonneton( L´Antiquaire, Lyon Frankrijk)

Alberto Riesler Morales Pérez (Thai Gardens, Mexico City Mexico)

Piotr Kuzmicki (Cocktails at Nine, Antwerpen België) 

Timo Jansen (Door 74, Amsterdam Nederland)

Alexander Wimmer ( Auroom, Munich Duitsland)

Harinta Shankar (Bar Havana Raintree Hotel, Chennai India)

John Lemayer( La Florida Room Delano Hotel, Miami Verenigde Staten)

Ivan Priyomkin( Strelka Bar Moscow Rusland)

Matthew Dakers (Trailer Happiness, London Engeland)

De winnaar van de contest wint een uit één stuk gesneden kristallen met goud belegde award en een jaar lang volledig sponsorship van Bacardi om zijn Legacy cocktail te promoten over de hele wereld. Daarnaast mag hij in de distilleerderij van Bacardi een eigen blend maken.
De finale hield een presentatie in van ieders legacy cocktail. Elke bartender had 10 minuten de tijd om zijn cocktail te maken. Na bijna twee uur presenteren werden we allen ontvangen in de grote ontvangsthal en konden we zelf alle cocktails proeven. Helaas heb ik niet alles kunnen proeven, aangezien een groot deel van de gasten bij de cocktailuitgifte stond en die arme jongens van het musuem maar 3 cocktails per keer konden uitserveren (voor 60 uitgedroogde bartenders die snakken naar een borrel). Gedurende de borrel was het juryberaad; David Cordoba, Agostino Perrone, Jose Sanchez Gavito, Stanislav Vardna en Séamus McBride (President & Chief executive office van Bacardi) waren druk aan het discussiëren over de puntenverdeling. Wat de finalisten niet wisten was dat zij tijdens hun trainingskamp in London al in de gaten werden gehouden door de juryleden. Wat het kiezen van een absolute nummer één nog moeilijker maakte!

Ik dacht persoonlijk dat Piotr Kuzmicki of Matthew Dakers zou winnen, maar de meningen waren verdeeld. Robert dacht Jordi Otero of Piotr Kuzimicki en Ron zei dat Timo Jansen een goede kans had gezien de maakbaarheid van zijn drankje. Al met al verschillende meningen, maar uiteindelijk was Marc Bonneton uit Frankrijk hen allen de baas.


Marco´s Bacardi Fizz


50 ml BACARDI Superior rum

40 ml cream

15 ml Green Chartreuse

15 ml lemon juice

15 ml sugar syrup

1 egg white

Top with soda water

Timo Jansen (Door 74, Amsterdam)

El pequeno Almirante


50 ml BACARDI Superior rum

20 ml dry sherry

15 ml fresh lemon juice

10 ml raspberry cardamom syrup

2 dashes The Bitter Truth Creole Bitter

Alberto Riesler Morales Pérez (Thai Gardens, Mexico City) 

Phuket


45 ml BACARDI Superior rum

45 ml pineapple juice

15 ml grape juice

15 ml sugar syrup

5 red grapes

3 tinned lychees

Piotr Kuzmicki (Cocktails at Nine, Antwerpen)

Superiocho


30 ml BACARDI Superior rum

30 ml BACARDI 8 Year Old rum

30 ml lime juice

10 ml sugar syrup

10 ml vanilla syrup

4 drops The Bitter Truth Peach Bitters

4 slices ginger

1 slice lemongrass


Alexander Wimmer ( Auroom, Munich)

Thyme after Thyme
60 ml BACARDI Superior rum

25 ml lemon thyme – lemongrass syrup

20 ml fresh lime juice

1/2 egg white

Approx. 20 sprigs lemon thyme 

8-10 mint leaves

2 dashes The Bitter Truth Grapefruit Bitters

Jordi Otero( Mandarin Orient Hotel, Barcelona) 

Cubajito
60 ml BACARDI Superior rum

60 ml lime juice

30 ml mint syrup

Coca-Cola foam

Harinta Shankar (Bar Havana Raintree Hotel, Chennai)

Amalia Redifinido


50 ml BACARDI Superior rum

50 part sweet watermelon

7 1/2 ml Martini Extra Dry

7 1/2 ml orchid-infused Grey Goose vodka

5 ml lime juice

1 bar spoon caster sugar

1 leaf basil


John Lemayer( La Florida Room Delano Hotel, Miami)

Smuggler’s Fizz
45 ml BACARDI Superior rum

60 ml club soda

15 ml St. Germain

15 ml Monin Lavender Syrup

7 1/2 ml Seven Tiki spiced rum

1 small egg white

3 dashes Scrappy’s Lavender Bitters


Ivan Priyomkin( Strelka Bar Moscow) 

Southern Soul
45 ml BACARDI Superior rum

20 grams mandarin segments

15 ml Grand Marnier

15 ml lime juice

15 ml passion fruit bitters

15 ml egg white

5 ml Campari

5 grams brown sugar

2 drops orange bitters


Matthew Dakers (Trailer Happiness )

Angel’s Draft
40 ml BACARDI Superior rum

10 ml Yellow Chartreuse

20 ml lime juice

10 ml honey

10 ml egg white

1 dash grapefruit bitters

2-3 mint leaves

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!