Home / Artikelen  / Hierbas cocktail contest

Hierbas cocktail contest

banner

ISAAC company organiseerde in opdracht van Vino Nova op 1 augustus 2011 een introductie van het merk Hierbas Mari Mayans in Nederland. Mocht je nog even de sfeer willen proeven, lees dan het artikel of bekijk deze korte impressie.

De dag fungeerde naast de kennismaking met het merk Hierbas Mari Mayans ook als introductie van de Hierbas cocktailcompetitie. Deze competitie vond plaats op 22 augustus 2011 in Vesper Amsterdam. Uiteraard waren we hierbij aanwezig om van deze dag verslag te doen.

16 bartenders deden mee om de prijs naar Ibiza te bemachtigen; Airto Cramer (Little Buddha), Amilcar Goncalves (Aperitivo), Bas Verhoeven (Mundial), Jeroen Lammers (Mundial), Kevin Kroon (Feijoa), Lilliyin Enderle (Njoy), Luuk Gerritsen (College Hotel), Marcel van der Ben (Geisha/Zussen), Marco Von Schukkmann (Zussen), Matthew Miziolek (Njoy), Metin Celen, Robert de Wildt (Vesper), Robert Negen (Feijoa), Remco Babay (Door 74) en Leroy Soumokil (Door 74).

De jury bestond uit: Karlien Julianus (Vino Nova), Edine Russel (Elle eten), Misja Vorstermans (ISAAC COMPANY), Mark Schimmel (Patissier Bitter Sweet Pastry)

Wat vooral opviel bij deze competitie met het thema ‘back to basic’ was dat veel bartenders in plaats van huisgemaakte siropen of zelf geinfuseerde producten juist andere manieren bedachten om indruk te maken. Zo serveerde Marcel van der Ben een warme cocktail, Marco Von Schukkmann een grote punchbowl en ging Matthew Miziolek aan de slag met een blazer. De competitie liet zien dat er andere manieren zijn om je te onderscheiden door er creatief mee om te gaan.

Naast de creatieve inslag was de snelheid van de competitie ook een goed punt. Je zou denken dat je met 16 bartenders de hele dag bezig zou zijn. Daar hadden de guys van ISAAC een slimme oplossing voor bedacht. Telkens konden er 2 bartenders tegelijk hun kunsten vertonen achter de bar. Na het bereiden van de drankjes konden ze iets over hun cocktail vertellen.

De winnaar van deze competitie werd Remco Babay met zijn creatie ‘ Run River Run’ een combinatie van Hierbas, verse limoensap, lavendel en Celery Bitters. Niet alleen Remco kreeg het goede nieuws dat hij naar Ibiza mocht, ook ‘runner-up’ Marco von Schukkmann met de Ibiza Lounger mag als verrassing mee met Remco. Marcel van der Ben mistte helaas net zijn vlucht naar Ibiza en eindigde op een derde plek met de Copa dlente de Juan.

foto’s: Ming Chao

Cocktailrecepten

Airto Cramer (Little Buddha)

Name: Daisy de Ibicencas
Glas: Wijn glas
Garnering: Verse thijm & lokale Ibicenca fruits
Methode: Stir and strain over crushed ice

Receptuur:
30 ml Hierbas Mari Mayans
40 ml Korenwijn 5 jaar
30 ml Limoen sap
20 ml Grapefruit juice
10 ml Fig syrup

Amilcar Goncalves (Aperitivo)

Name: Dulce Clementine
Glas: Fancy tody glas
Garnering: Orange zest en thijm
Methode: Shake & Strain

Receptuur:
30 ml Hierbas Mari Mayans
20 ml Cointreau
25 ml Verse manderijnsap
15 ml verse citroensap
tlp Honing
Thijm
Eiwit

Bas Verhoeven (Mundial)

Name: L’authentico Ibiza
Glas: Coupe
Garnering: Mint sprig
Methode: Shake & Strain

Receptuur:
25 ml Hierbas Mari Mayans
20 ml Zacapa 23
20 ml No.3 London Dry Gin
10 ml Grand Marnier
Eiwit
3 dashes Angustura Bitters

Jeroen Lammers (Mundial)

Name: Port Ibiza
Glas: Coupe
Garnering: Mint blaadjes
Methode: Shake & Strain

Receptuur:
50 ml Hierbas Mari Mayans
20 ml Port
30 ml Limoen sap
10 ml Suikersiroop
3 dashes Angustura

Kevin Kroon (Feijoa)

Name: Koekje van eigen deeg
Glas: Coupe
Garnering: ½ passievrucht met koekkruimel
Methode: Shake & Strain

Receptuur:
40 ml Hierbas Mari Mayans
30 ml Passievrucht puree
30 ml Olmenhorst Perensap
10 ml Monin Gingerbread

Lilliyin Enderle (Njoy)

Name: Secret Stimulator
Glas: Martini
Garnering: Eetbare bloem met goud dust
Methode: Shake & Strain

Receptuur:
Hierbas Mari Mayans
Vijgen
Tequila
Chocolade
Goud
Rozenblaadjes
Rode Peper

Luuk Gerritsen (College Hotel)

Name: Pacha Swizzle
Glas: Speedshaker
Garnering: Grapefruit Zest
Methode: Swizzle

Receptuur:
50 ml Hierbas Mari Mayans
20 ml Galliano Ristretto
35 ml Limoen sap
5 bl Munt
5 ml Muscovado Suiker Siroop
2 dsh Grapefruit bitters

Marcel v/d Ben (Geisha/Zussen)

Name: Copa dlente de Juan
Glas: Theepot/glas
Garnering: Nootmuskaat, vanilla rietje
Methode: verhitten op een vuurtje

Receptuur:
2 prt Hierbas Mari Mayans
½ prt Spaanse Brandy
Honing
Melk

Marco Von Schukkmann (Zussen)

Name: Ibiza Lounger!
Glas: Pitcher
Garnering: Orange/Lime/mint
Methode: Stir

Receptuur:
200 ml Hierbas Mari Mayans
150 ml Spanish Brandy
3 sp Suiker
70 ml Fresh Lime juice
70 ml Pedro Ximenez Sherry
Cava, brut

Matthew Miziolek (N-joy)

Name: Amnesia
Glas: Flute
Garnering: Slagroom float en crème brule
Methode: blazen

Receptuur:
? ml Hierbas Mari Mayans
? ml Grappa
? ml Raspberry likeur
? ml Coffee
? ml Cream
? ml rietsuiker
? ml kaneel

Metin Celen (Demain)

Name: Hierbas el Vencedor!
Glas: Martini
Garnering: flamed zest
Methode: Muddle & Stir

Receptuur:
30 ml Hierbas Mari Mayans
20 ml Bols Corenwijn 10 yrs
10 ml Lillet Rouge
Rozemarijn
Kumquat

Paul Morel (Pure C)

Name: Ses Leixes
Glas: Stemless Cognac
Garnering: Bloemen/shiso cress/maracuja
Methode: Blenden

Receptuur:
1,5 sh Hierbas Mari Mayans
50 gr Maracuja puree

Robert Negen (Feijoa)

Name: Le Oro Vere
Glas: Het coolste martiniglas ever!
Garnering: De hele jaren 80 op de rand
Methode: Blend

Receptuur:
30 ml Hierbas Mari Mayans
10 blaadjes Basilicum
40 ml Goslings Rum
Mint bitters

Robert de Wildt (Vesper)

Name: Mari
Glas: Coupe
Garnering: Naked
Methode: Shake & Strain

Receptuur:

60 ml Grappa
30 ml Hierbas
15 ml Lillet Blanc

Remco Babay (Door 74)

Name: Run River Run
Glas: Coupe
Garnering: topje van lavendel
Methode: Shake & Strain

Receptuur:
2 sh Hierbas Mari Mayans
3/4 sh Verse Limoensap
3 takjes lavendel
2 dashes Celery Bitters
Eiwit

Leroy Soumokil (Door 74)

Name: The Crusador
Glas: Coupe
Garnering: Cumkwak
Methode: Shake & Strain

Receptuur:
3 kumquats
1 1/2 hierbas
1 akvavit
2 brsps elderflower syrup
Dash creole bitters

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!