Home / Artikelen  / Helena-Leigh Henneveld

Helena-Leigh Henneveld

banner

Deze maand is Helena-Leigh Henneveld (24 Februari 1988, Delft ) aan de beurt om wat over haarzelf te vertellen. Deze 22 jarige bartender is op dit moment nog in Aberdeen, Schotland maar is van plan om binnenkort weer terug te keren naar Nederland. Laten we maar meteen kijken wat ze zelf te melden heeft.

Aberdeen

Nadat ik 18 jaar in Delft had gewoond waarbij ik tweetalig ben opgevoed, begon de kriebel om te studeren in het buitenland. Dit werd uiteindelijk Aberdeen, Schotland met een studie in Politiek en Internationale betrekkingen. In mijn tweede jaar als student begon ik te werken in Paramount, wat twee dagen per week een studenten bar is, over de weekenden werd het meer een cocktail bar, waarbij vanaf vijf tot zeven uur een happy hour begon. Ik werd in het diepe gegooid want daarvoor had ik nooit achter een bar gestaan. Maar beetje bij beetje werd ik getraind met verschillende cocktail trainingen en uiteindelijk werd ik na een kort jaartje hoofdbartender. In die tijd, werden er verschillende masterclasses gegeven in en rondom Aberdeen, waardoor de interesse om verder te leren steeds verder groeide.

Society en Dusk Bar

Ik begon te werken in een Bar/Restaurant genaamd Society, waarbij het uitserveren van de lunches en diners en het combineren van dranken belangrijk werd. In deze tijd heb ik veel geleerd over het runnen van een restaurant waarbij de wijnen een belangrijk element speelde.

In Society heb ik in totaal vijf maanden gewerkt toen ik een baan aangeboden kreeg in Dusk bar. Dusk staat in Aberdeen bekend als een bar waarbij de klant voorop staat; het menu is simpel maar de bartenders die achter de bar staan hebben een passie voor het creëren van nieuwe cocktails of klassiekers – niets is te moeilijk voor de bartenders in Dusk – een nieuwe uitdaging dus. Ook is Dusk een van de zeven bars in Groot Brittannië die een Drambuie lighthouse bar is, dit betekent dat we vooral proberen te streven om Drambuie te verkopen, vooral in verschillende cocktails. Dit inspireerde me om nog verder te leren over de verschillende producten die in de omloop zijn, daarnaast werd ik een mixologist, die cocktail workshops geeft aan kleine en grote groepen. Op het zelfde moment studeerde ik af met een bachelor degree en heb ik meegedaan aan verschillende cocktail competities; Havana, Drambuie en Luxardo, dit bracht me in aanraking met verschillende mensen om en rond Schotland, vooral in Glasgow en Edinburgh.

Op 5 juli ben ik officieel afgestudeerd met een bachelor, drie weken daarna zal ik terug zijn in Nederland, met een passie en voorliefde voor de horeca met name de spirit en cocktail industrie.

De reden

Het begon voor mij als een bijbaantje maar is uitgegroeid tot een passie en vooral liefde. Je begint te lezen over vorige bartenders, zoals “Professor” Jerry Thomas, die wordt gezien als de pioneer van de Amerikaanse cocktails. Je leest wat en je gaat naar de verschillende masterclasses, waarbij de passie alleen nog meer gevoed word en nog verder moet worden aangevuld.

Een bartender moet vooral…

veel plezier hebben achter de bar, aangezien jij het aanspreekpunt bent van de bar voor de gast. Je moet ook de producten kennen van de bar en misschien een kleine anekdote over het product of de cocktail waardoor je de interesse behoudt met de klant en ze vaak met een goed gevoel hun drankje laat drinken.

Interessante producten

o Caurunn gin, een nieuwe Schotse gin, gemaakt van vijf typische celtic botanicals.
o Dandelion en Burdock bitters of bokers bitters, perfect met een gin martini, martinez of een rum sour.
o Drambuie, aangezien ik in een drambuie lighthouse werk, is het een facinerend product die met veel verschillende dingen te combineren valt, altijd verrassend.
o Cachaca na een lange tijd van rum te houden is cachaca mijn nieuwe favouriet. Iets minder zoet als een rum, maar nog wel een hint van de sugercane en goed te combineren met verschillende producten.

Favoriete cocktail

Dit is een moeilijke, ik drink verschillende cocktails op verschillende momenten, het ligt aan waar ik zin in heb en in wat voor stemming ik ben, maar dit zijn er een paar;

Gin martini, Spanish style

o 45 ml extra dry Vermouth
o 45 gin (Caorunn, Blackwoods of Hendriks)
o 2 of 3 dashes Dandelion of burdock bitters

Paar keer roeren en dan garneren met een grapefruit twist.

Pretenders Mojito

o 20 ml honing
o 20 ml citroensap
o 8-10 muntblaadjes
o 40 ml drambuie
o Zwarte peper.

Gewoon zoals je een normale Mojito maakt maar afgetopt met Old Jamaican Ginger beer.

Rum Delight – twist on a sour

o 20 ml Brandy
o 30 ml Anejo rum
o 25 ml pepper gomme
o 25 ml lemon juice
o Ei wit
o Orange zest
o Bokers bitters

Favoriete cocktailspots

o The Ivy in Glasgow, voor alles met rum of voor alles dat net een twist heeft.
o Corrider in Manchester, voor originele cocktails met een aantal top bartenders.
o Orchid in Aberdeen, voor hun Avocado en pepper Daquiri.
o Bramble in Edinburgh, voor hun geweldige classics.
o Keko Moku, voor voortreffelijke tiki cocktails, met geweldige bartenders die altijd wel iets onzinnigs kunnen vertellen.

Zoals eerder in dit artikel ter sprake is gekomen, komt Helena-Leigh Henneveld binnenkort weer naar Nederland. Ook hier wilt ze haar liefde voor cocktails voortzetten in een leuke bar. Zoek jij nog iemand of weet jij nog iemand die een leuke plek achter de bar weet voor deze passievolle bartender? Laat het dan even weten aan de redactie op info [at] sensez.nl.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!