Home / Artikelen  / Dave Mulder naar het WK

Dave Mulder naar het WK

banner

De beste zes bartenders van de Nederlandse Bartenders Club streden tijdens het Nationaal Kampioenschap Cocktailshaken 2010 (NCC) om de titel Nederlands Kampioen Cocktails 2010. De lokatie: de SKYY bar van het Fashion Hotel te Amsterdam.

De zes deelnemers (Mikael Ekman, Rick Joore, Cornell Tol, Dave Mulder, Richard Zijlstra en Douglas Vryberghe de Coningh) hadden zich op 9 juni jl gekwalificeerd voor de finale.

[nggallery id=23]

Jurering

De jury bestond uit gevestigde namen uit de barindustrie met versterking van een wijngoeroe en hoofdredactrice van Barlife:

Technische jury; Timo Jansen (Door 74)
Publieksjury; Ilja Gort , Ricardo Sporksleder en Phillip Duff
Vakjury; Peter Jansen, Katja Brokke, Robert Schinkel en Andrew Nicholls

De uitslag

Nadat de deelnemers allen hun cocktail hebben mogen presenteren onder begeleiding van presentator Ramon Beuk, had de jury tijd om alle punten bij elkaar op te tellen. Zo was er wel een heel bijzondere uitslag waarbij 3 deelnemers exact evenveel punten hadden gescoord. De eindstand was als volgt:

Gedeelde 4de plek: Mikael Ekman, Douglas Vryberghe de Coningh, Cornell Tol
3de Richard Zijlstra
2de Rick Joore
1ste Dave Mulder

Dave wint met zijn eerste prijs de kwalificatie voor deelname aan de wereldkampioenschappen later dit jaar in Singapore (WCC 2010). Hij vertegenwoordigt Nederland om te strijden voor de wereldtitel.

Er doen in totaal 55 landen mee aan de Wereldkampioenschap Cocktails (WCC). Naast de 1ste plaats, de reis en deelname aan de wereldkampioenschappen sleepte Dave ook nog de Libbey Prestige Award in de wacht voor de beste techniek in het bereiden van cocktails.

Dave over de Wedstrijd

In samenwerking met dessert-restaurant Sucre (Peter Scholte chef-kok en eigenaar) heb ik dit recept tot stand laten komen en na vele trainingen met Triple C is het gelukt de 1e plaats te behalen, met als runner ups op de 2e plaats Rick Joore (NL kampioen 2009) en 3e plaats Richard Zijlstra (meervoudig kampioen).

We hadden ook samen getrained en we zijn met z’n allen in de top 3 geeindigd, beter kan gewoon niet! Vorig jaar gingen Rick en ik ook al aan de haal om de titel en toen had hij gewonnen. Mijn dank gaat uit naar Richard Zijlstra die mij heeft leren lopen langs de lange cocktail laan en Peter Scholte voor deze unieke ervaring.

Zij aan zij met Peter Scholte heb ik een avond meegedraaid in zijn keuken. Als je goed mee kijkt in de keuken, vooral met desserts op hoog niveau, dan kan je zoveel inspiratie opdoen. Met dit recept heb ik veel moeite gehad om met een chocolade likeur een frisse fancy cocktail te maken, ik zou een chocolade likeur ook niet zo snel gebruiken voor dit idee. Maar daarom was het wel een spannende uitdaging om een frisse cocktail recept te maken met chocola!

Dit jaar heeft Nederland voor de Wereldkampioenschappen de firma Mozart chocolade likeuren geloten. Dat betekend dat je verplicht bent minimaal 1cl van een drank uit deze firma te verwerken in je cocktail. Ook nationaal krijgen alle deelnemers een drankenfirma uitgeloten waarmee je ook weer 1cl van een drank moet verwerken in je cocktailrecept. Hiermee had ik Diageo geloten.

Peter en ik begonnen met het ontleden van de Mozart White Cream likeur en we kwamen uit op tonen van vanille, macademia en mastiek (gom). Op het keukenblad stond er een grote doos met dranken, siropen, sappen, kruiden en fruit die ik had meegenomen om een paar recepten te maken. Captain Morgan Spiced Gold rum daar zitten vanille tonen in! Stap voor stap vulden de zwarte brigade en de witte brigade elkaar aan. Fantastisch om dit mee te maken natuurlijk. Uit de keuken kwamen de vreemdste kruiden te pas. Peter en ik kennen elkaar via een vriendenkring. De wereld is zo klein en je komt elkaar weer eens tegen op een verjaardagsfeest. Zo had Peter mij uitgenodigd om bij hem in restaurant Sucre een avond mee te draaien en te experimenteren.

Bij het maken van een nieuw recept denk ik vanuit de ogen, neus en mond van de gast. Tijdens het NK Cocktails probeer je bij een breed publiek in de smaak te vallen. Ik combineer dan zoveel mogelijk mijn eigen voorkeuren met de voorkeuren van het brede publiek.

Iedere deelnemer probeert zich te onderscheiden van de andere collega’s. Ik zeg collega’s want we zijn allemaal collega’s van elkaar in dit vak. Wanneer je eenmaal doorbreekt door de voorronde zal je weinig meer doen aan het recept, want je hebt niet voor niets hoog gescored met je huidige recept. Wel kun je de presentatie (uiterlijk) fine tunen.

Zo had bijvoorbeeld Richard als garnering zijn cocktail in vaste vorm met gelei, op een side plate met daarnaast zijn cocktail in vloeibare vorm in een martiniglas. Rick had zijn garnering ook perfect aangesloten met de ingredienten uit zijn cocktail, verse kokos met geraspte witte chocolade en lychee. Mijn garnering bestond uit een Tahiti vanille stokje met daarop een mix van gesmolten witte chocolade en gecrushte macademia noten. Als je dan de chocolade van het vanille stokje eet en de cocktail proeft, dan ben je helemaal verkocht! Alle drie onze garneringen doen denken aan wijn en spijs combinaties. De voorbereidingen zijn begonnen en in november tijdens de WCC 2010 in Singapore wil ik me uiterste best doen. Je krijgt namelijk niet vaak de kans om te strijden in de wereldkampioenschappen.

Tot nu toe heb ik twee Europese competities gehad waarbij ik met beide in de top 2 ben geeindigd (Studenten Europees Kampioen Biertappen 2008 AEHT in Estland en 2e plaats Europese Calvados Nouvelle Vogue 2010, categorie professionals). En vorig jaar de John Whyte Course in Singapore succesvol afgerond. Dit is een bartenders cursus voor jonge gemotiveerde bartenders (onder de 27 jaar) van 2 weken lang intensief. Je leert o.a. theorie over financiele dingen, theorie over wijnen, distillaten en likeuren, hierop wordt je ook op getoetst en je moet in de praktijk presentaties geven over dranken en een aantal keer een cocktail recept maken en deze presenteren terwijl je gejureerd wordt. Je wordt gedurende de cursus continue beoordeelt of je in aanmerking kon komen voor de John Whyte Eagle award. Jaarlijks worden er zo’n 30 cursisten geselecteerd om deze cursus volgen in een van de 3 trainingscentrums (I.B.A.)(JWC) in de wereld. Dit jaar staat The John Whyte Course geplanned tijdens het Wereldkampioenschap in Singapore. Ben benieuwd wie er dan met mij mee gaat. Ouders van Rick, Rick zelf en mijn ouders gaan ook mee naar Singapore. Zelfs het hele bestuur van de Nederlandse Bartenders Club gaat mee naar Singapore!

Bron: bartenders.nl
Foto’s: Ming Chao in opdracht van de Nederlandse Bartenders Club

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!