Home / Artikelen  / Chris Doig-Interview

Chris Doig-Interview

banner

Deze keer hebben we op Sensez Chris Doig uit Denemarken enkele vragen gesteld. Chris is vooral bekend van zijn filmpjes op YouTube. Hier laat hij keer op keer zijn kunsten zien. Wij wilden zijn kijk op het vak wel eens weten en uiteraard ook hoe het er in Denemarken aan toe gaat. Hoog tijd dus om Chris eens even stevig aan de tand te voelen.

Kun je wat meer over jezelf vertellen Chris?

Op dit moment ben ik werkzaam als bar manager bij het japanse restaurant UMAMI in Kopenhagen. Ik ben begonnen als afruimer en daarna barista, ober en bartender. Nu ben ik dus al weer enige tijd bar manager. Ik heb veel passie voor mijn werk en deze industrie. Op dit moment eb ik op een punt in mij leven waar ik mijn vaardigheden goed onder de knie heb maar toch ook nog verder kan en wil ontwikkelen. Ik ben 27 en ik zit nog in het begin van mijn carriere en ik leer elke dag nieuwe dingen. Ik heb in 3 verschillende landen gewerkt namelijk Engeland, Australie en Denemarken en toch vind ik dat ik nog meer kan en wil weten.

Wat inspireerde je om bartender te worden?

Mijn inspiratie komt van andere grote professionals uit mijn tijd en industrie. Mijn oude barista mentor in Melbourne, Roberto leerde mij dingen over service en hoe je kan communiceren met je gasten. Het ging dus niet alleen om en goede koffie maken maar om veel meer. Hij was voor mij echt een meester en hij kreeg ook van iedereen respect. Ik heb veel geluk gehad dat mijn mijn mentor was. Gaande weg kreeg ik steeds meer passie voor cocktails. Mensen als Angus Winschester, Ago Perrone en Stan Vrdna inspireerde mij en lieten mij zien dat dit werk fantastisch was. Het gaf mij zelfvertrouwen om hun te zien werken en naar ze te luisteren. Uiteraard zijn de producten waar we mee werken ook een grote inspiratie, want zonder goede producten zijn we niets.

Hoe is de barscene in Denemarken?

The bar scene is altijd leuk en levendig geweest in Kopenhagen. Bier is altijd belangrijk geweest in de cultuur in Denemarken maar de cocktail is op dit moment helemaal in. De laaste 3-4 jaar zijn er tenminste 10 nieuwe bars geopend die allemaal gericht zijn op cocktails. De bartenders worden professioneler en er wordt ook steeds meer training gegeven.

Is er een verschil tussen de bartenders uit Denemarken en uit de rest van Europa?

Het verschil hiertussen is, is dat elke nationaliteit een verschillend karakter heeft en dit zegt veel over waar je vandaan komt. Zo hebben de bartenders hier in Denemarken veel buitenlandse invloeden gehad. Dit is trouwens ook wel een trend die ik wereldwijd steeds meer zie. (Ik denk dat bartenders gewoon veel van reizen houden) Ik vind wel dat scene in Denemarken de laatste tijd meer volwassen is geworden. We zijn niet alleen meer een kopie van de Londense bartender scene maar we ontwikkelen de laatste tijd steeds meer ons eigen gezicht. Hier moeten we trots op zijn maar uiteraard ook verder ontwikkelen.

Wat adviseer je mensen die willen beginnen als bartender?

Het advies wat ik nieuwe bartenders wil geven, is dat ze ergens aan de slag gaan waar ze kunnen leren van oudere en meer ervaren bartenders. Mensen die je meer kunnen leren dan alleen een drankje maken maar je ook leren hoe deze hele wereld in elkaar steekt en hoe het leven als professionele bartender is. Reizen is ook belangrijk. Dit geeft je meer ervaring en geeft je ook meer kennis van verschillende producten. Hiermee krijg je, denk ik een voorsprong op andere bartenders.

Wat moet je als bartender altijd onthouden?

Het meest belangrijke voor een bartender is dat hij of zij altijd professioneel moet zijn. Verlies nooit het respect van je collega’s en al helemaal niet van je klanten natuurlijk. Werk altijd op de top van je kunnen, niet alleen voor de klant maar ook voor jezelf. Bescheidenheid is belangrijk en zorg dat je een open persoonlijkheid bent. Mensen moeten je kunnen benaderen. Zorg er dus voor dat je niet arrogant overkomt.

Wat maakt een bartender compleet en hoe kun je dit volgens jou bereiken?

Er bestaat geen complete bartender en die zal er ook nooit komen. Er zijn veel bartenders die het totaalplaatje goed beheersen maar helemaal compleet kan je nooit zijn. Zelfverzekerdheid en trots laten mij zien dat je goede bartender bent. Daarnaast is kennis en ervaring ook belangrijk. Je moet naar je gasten kunnen communiceren waarom je bepaalde producten gebruikt en wat de oorsprong van een bepaalde cocktail is. Niet alleen dit is belangrijk, je moet bijvoorbeeld ook over nieuws, evenementen en sport kunnen meepraten. Techniek wordt ook zeer veel beoordeeld bij bartenders. Het perfect uitbalanceren van een cocktail wordt vaak besproken door bartenders onderling. Dit zijn slechts enkele dingen als ik denk aan een goede bartender.

Welke producten gebruik je zelf veel de laatste tijd?

Ik ben nog steeds zeer geintresseerd in japanse producten. Shochu is een product waar ik nu heel veel mee werk. Het is een zeer veelzijdig product voor cocktails maar ook op zichzelf. Het is net zoiets als vodka en het kan gemaakt worden van rijst, aardappel, gerst en soms zelf wasabi of groene thee. Het is een leuk en spannend product om mee te werken.

En tot slot, wat is je favoriete drankje van dit moment?

Mijn favoriete drankje op dit moment wordt gemaakt met Chartreuse. Dit is een persoonlijk favoriet van mij en het blijkt ook van Quentin Tarentino (kijk maar naar Deathproof). Een klein beetje eiwit, limoen sap, Hendricks gin, Komkommer, suiker siroop en Bitter Truth celery bitters en uiteraard Chartreuse. Eerst droog shaken. Daarna nogmaals shaken met ijs. Serveer in een Margarita glas. Je hebt dan een heerlijk cocktail die niet geheel verassend Death proof heet. Geniet ervan.

Binnenkort een keer in Denemarken of wil je gewoon meer weten over de bar waar Chris werkt. kijk dan op de site van UMAMI

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!