Home / Artikelen  / Caffeïne hotspot: The Village Coffee and Music

Caffeïne hotspot: The Village Coffee and Music

banner

Barista’s Angelo van de Weerd en Lennaert Meijboom zaten al jaren met het idee om een eigen koffiezaak te openen. Deze doorgewinterde barista’s, ook wel de Koffie Indiaan en de Weerwolf genoemd twijfelden geen moment toen deze schitterende locatie op de Voorstraat vrij kwam. Na lang overleg en voorbereiding stonden ze op 29 maart eindelijk hun eerste koffie te serveren in hun eigen zaak in Utrecht en zagen zo hun jarenlange droom werkelijkheid worden.

Interieur

Het eerste wat opvalt als je de winkel binnenloopt is het rauwe interieur, dit hebben ze zo gelaten om de zaak een bepaalde identiteit te geven. Pijpleidingen en draden zijn ook met opzet in het zicht gelaten. Wat ons meteen de aandacht trok was de flinke uitgezakte bruine versleten loungebank die tijdens ons verblijf niet onbezet is gebleven die tevens bijdraagt aan de natuurlijke sfeer in de zaak. Echter ondervonden we wel een nadeel aan deze bank, hij zat veel te lekker. We zien onszelf al zitten naast de kachel in de winter met een mooie chemex.

Indeling

Het voorste gedeelte van de zaak is ruimtelijk ingedeeld waarbij het achterste gedeelte is ingericht als een huiskamer met in de spotlight de de Larmazocca lamp. In de huiskamer staan ook een paar tafeltjes waar gasten kunnen genieten van de gastvrijheid van deze heren. De ruimtelijke indeling van de zaak is alles behalve kil, door het gebruik slimme attributen zoals een uil en een oude weegschaal in combinatie met de verscheidenheid aan stoelen wordt een setting gecreëerd die perfect past in de gedachte van de heren waarbij de platenspeler met classic indie en punk de sfeer helemaal afmaakt.

Koffie

Naast het stoere rauwe interieur gaat het bij The Village vooral om de bonen en gedroogde blaadjes. De koffiebonen voor de espresso komen van Caffenation uit Antwerpen. The Village is dan ook een van de weinige zaken in Nederland die deze bonen verkoopt en verwerkt. Het zwarte goud met een bruine crema komt uit een triple station Larmazocca gedruppeld. De blend die op dit moment wordt gebruikt is ‘the little green bag’ die zijn roots vindt in Rwanda, Indonesië en Honduras die tezamen een geweldige espresso geven.

Slow Coffee

Niet alleen de heerlijke espresso’s trekken onze aandacht, maar vooral de opkomende slow coffee methode waarbij de zachte tonen van de koffie beter tot hun recht komen was een feest om mee te maken. Elk proces van slow coffee wordt door de heren aangeboden, van clever, syphon, aeropress tot chemex. Ook staat er een industrieel uitgedoste drip station klaar voor een grote mok met warme troost. Naast dat ze de koffie in verschillende slow coffee methodes serveren zijn ze ook te koop in de winkel.

Thee

Ook theeliefhebbers komen bij The Village aan hun trekken, zij kunnen genieten van thee uit het mooie Franse huis Kusmi. Zakjes thee zal je bij de heren niet tegenkomen, ze serveren namelijk alleen losse thee die ze laten extraheren door een cha clever, een zeer ingenieus systeem dat ongeveer hetzelfde werkt als een clever dripper. Met een mooi assortiment van verschillende soorten thee zal ook de thee liefhebber zich helemaal thuisvoelen bij The Village.

Muesli please

Als dat allemaal nog niet genoeg was, serveren de Koffie Indiaan en de Weerwolf ook ontbijt in de vorm van huisgemaakte muesli. We zien het helemaal zitten “Bring on the chemex and serve me some yoghurt and a newspaper”.

Als bartender en baristi vinden wij deze zaak zeker het bezoeken waard en zal je ons hier vaker gaan aantreffen. Wij wensen deze twee gepassioneerde heren dan ook heel veel succes, maar met hun kennis en vakmanschap zullen zij niet snel uitgegrind zijn.

[nggallery id=38]

tekst: Kevin Kroon & Ming Chao
foto’s: Ming Chao


Grotere kaart weergeven

The Village Coffee and Music
Voorstraat 46
3512 AP Utrecht
www.thevillagecoffee.nl

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!