Bols Bartending Academy

Zoals sommigen van jullie weten, ben ik ook ooit bartender geweest zo’n 5 of 6 jaar geleden. Toen Bols Bartending Academy ons aanbood om level 1 van hun bartending programma te volgen, werd het natuurlijk met open armen door ons ontvangen. Niet alleen omdat we heel nieuwsgierig waren, maar ook om te kijken of ik überhaupt nog wat kan achter de bar. Daarbij komend voordeel is natuurlijk dat ik niet altijd de drankjes meer hoefde te maken voor mijn collega’s Roy en Marvin.
Keuze
Bij het inschrijven bij de Bols Bartending Academy werden verschillende opties geboden om de training te volgen. Zo was er International Bartending in het Nederlands of Engels, een Crash Course, een 4 daagse cursus in 4 dagen en een 4 daagse cursus in 4 weken. Onze keus viel op de 4 cursusdagen in 4 weken in het Nederlands. Met deze cursus werd niet de hele week in beslag genomen en hadden we genoeg tijd om alles te leren.
Elke cursus werd op maandag 09.00 in de Bols Bartending Academy gegeven die zich in hetzelfde gebouw bevond als The House of Bols.
Dag 1
De eerste dag werden we allemaal verwelkomt door onze trainer Wouter Vullings, die we natuurlijk al kenden van allerlei andere bartending events. We kregen ook meteen onze Syllabus en een lijst met cocktailrecepten die we tijdens deze cursus zouden leren. Naast Roy, Marvin en ik volgden ook Jeanette van Urk (House of Bols), René Nouwens (Koninklijke Horeca Nederland), Bouke Born (Turbostijl), Diederik Doets (Café Toko) en Jasper Honout (Café Toko) de cursus. Na de introductie en de algemene ‘dit-ben-ik-voorstel-ronde’ zijn we gaan kennis maken met de bar en de bar setup.
Nadat we kennis hadden gemaakt met de bar, werden we meteen aan het werk gezet met Free Pouren en de Pourtest waarbij we 1/4 ounce, 1/2 ounce, 3/4 ounce, 1 ounce, 1 1/4 ounce, 1 1/2 ounce en 2 ounce zo exact mogelijk moesten pouren. Voor mij even wennen omdat ik zelf gewend was om te pouren in mililiters in plaats van ounces. Ging opzicht goed met mijn rechterhand maar moest ook wennen aan het pouren met links. Nadat we drie kwartier hebben mogen oefenen was het tijd voor een kleine pauze.
Na de pauze konden we weer rustig plaats nemen aan de bar om daar geïntroduceerd te worden aan de Magnificent Seven, voor degenen die dat niet weten zijn het de 7 cocktail categorieën en mochten we ook cocktails uit de verschillende categorieën proeven. Na dit gedeelte hadden we pauze wat goed werd verzorgd door heerlijke broodjes.
Tussen 13.15 en 16.15 gingen we aan de slag met ‘Drinkmaking Techniques’ (Het daadwerkelijk bereiden van verschillende cocktails waarbij verschillende technieken worden gebruikt) zoals, muddlen, stirren en shaken wat werd gevolgd door het o-zo-leuke ‘Bar Breakdown’ of terwijl het opruimen en schoonmaken van de bar.
De dag werkt nog besproken in de groep en we kregen tevens de kans om een bezoekje te brengen aan The House of Bols met een bijbehorende cocktail om de dag mooi af te sluiten.
Dag 2
De dag begint met een welkom en een review van de vorige les. Hierbij werd de theorie die we hadden moeten bestuderen ook getest. Hoewel 20% van de cursus bestaat uit theorie was deze 20 procent toch een belangrijk onderdeel van het examen wat we de vierde dag zouden ondergaan. Na de review gingen we weer meteen aan de slag om de bar op te bouwen en mochten we weer oefenen met de pourtest.
Fermentatie en distillatie
Geen onbekende termen voor Sensez, toch is het erg leuk om het echt van ‘scratch’ uitgelegd te krijgen waardoor je nog een beter idee hebt wat het precies betekent. Niet alleen werd het proces uitgelegd maar kregen we na het theoretisch gedeelte ook te proeven wat het effect was van de verschillende methodes door te nippen aan bier, wijn, sherry, brandy & vodka.
Na een verfrissende pauze gingen we verder met principles of mixology, hierin werd behandeld waar je op let als je een drankje samenstelt waarna we verder gingen met mijn favoriete onderdeel Speed & Efficiency.
Speed and Efficiency
De naam zegt het al, snelheid en efficiency. Naast dat een drankje lekker moet smaken en goed in balans moet zijn speelt de snelheid waarin je je drankje maakt ook een rol in de beleving van een gast. Hierin werden tips gegeven zoals ‘one stop shop’, met beide handen werken en vooral heel efficiënt werken. Voor mij was het vooral weer wennen om achter de bar te staan en echt met beiden mouwen opgestroopt de boel aan te pakken. Ik moet zeggen, een heerlijk gevoel!
Dag 3
De derde dag begon weer zoals de andere lesdagen waarbij ons geleerde theorie weer werd getest. Hierna volgde een niet onbelangrijk element ‘alcohol awareness’, of terwijl verantwoord omgaan met alcohol en het herkennen van een beschonken staat bij de gast. Na een korte pauze gingen weer naar een ander favoriet onderdeel van mij, het proeven van vodka, jenever, gin en whisky waarbij ook uitgelegd werd hoe een bepaalde spirit werd gemaakt en de effecten ervan.
Net zoals de vorige les is Speed & Efficiency een belangrijk onderdeel van de cursus. Waarbij we weer verschillende bestellingen zo snel en efficiënt moesten bereiden. De handelingen werden sneller en het constant werken met beide handen begon te wennen. Ik moet zeggen dat als ik zo achter een bar bestellingen af moest handelen, het bartenden wel echt een beetje mis.
Dag 4
De laatste en belangrijkste dag ( Niet onbelangrijk om te vermelden; ‘ Roy en Marvin’ waren ‘ZIEK’!) begon met een welkom, een review, barsetup en pourtest waarbij ook Rum, Agave en likeuren werden geproefd. We hadden na het proeven tot de pauze de tijd om nog te oefenen met Speed & Efficiency, theorie en de pourtest. De tijd ging sneller dan verwacht en de broodjes arriveerden waarin we nog even konden bijtanken en ontspannen voor het examen begon.
Examen Pourtest
Het eerste onderdeel van het examen was de pourtest. Waarbij je met je linker en rechter hand de eerder genoemde hoeveelheden moest schenken zonder jigger (overigens is het freepouren nog vaak exacter dan een jigger). De zenuwen gierden door mijn lijf… Maar, dit onderdeel had ik gehaald. Voor de nieuwsgierigen onder jullie zat ik er met rechts 1% naast en met links 4%.
Examen Speed & Efficiency
Voor het tweede onderdeel was ik wel zwaar zenuwachtig, raad eens wie het eerst aan de beurt was? Ja, ik dus! Ik wist nog niet precies hoe het zat door mijn eigen zenuwen en de tijd begon al te lopen. Ohhh jee, waar stond alles weer? Wat moest ik maken? In welke volgorde? AHHH zenuwen! Nou ik zou zeggen, kijk zelf maar even. Want de Bols Bartending Academy maakt van alle deelnemers een filmpje:
Examen Theorie
Dit onderdeel spreekt voor zich, al het besproken en geleerde theorie (van een syllabus) werd min of meer gevraagd in de test. Het leek wel of ik weer op school zat met een papiertje en meerkeuze vragen. Maar ook dit onderdeel had ik gelukkig gehaald!
Recepten kennis
Nu was het de beurt aan recepten kennis, ook weer pen en papier paraat! Want dit werd schrijven! Je kreeg namelijk een vel papier met een paar cocktailnamen waarvan je het recept volledig uit moet schrijven, van glas, ingrediënten, garnering tot bereidingswijze. Helaas een klein foutje gemaakt van de 10 recepten wat ik nu dus nooit meer vergeet, cosmo maak je met citroen vodka en niet normale vodka. FAIL!
De uitslag
Na de barren te hebben opgeruimd konden we weer plaatsnemen aan de bar in afwachting van de uitslag. Ennn… *tromgeroffel* iedereen was geslaagd! Met het horen van het goede nieuws moesten we het natuurlijk vieren met een genever, slurpt not slammed en konden we de hele cursus nabespreken met Wouter Vullings en de aan tafel gesloten Malika Saidi.
Conclusie
De cursus was erg leuk en vooral leerzaam. Het hielp niet alleen de mensen die nog niets afwisten van bartending maar ook bartenders of oud bartenders sneller en efficiënter te leren werken. Stiekem hoop ik dat Nederland ooit een wet heeft dat alleen gecertificeerde bartenders achter de bar mogen staan zodat ik nooit meer spijt heb als ik een cocktail bestel van 9 euro die niet blijkt te smaken. Zoals ik de cursus heb ervaren laat zien dat niet alleen beginners baat hebben bij deze cursus maar ook bartenders die zichzelf willen verbeteren en groeien in het vak bartenden.
Wat ik er nog even bij wil vertellen is dat ik niet betaald krijg om de cursus positief te beschrijven. De meningen zijn berust op mijn ervaringen bij de Bols Bartending Academy. Ik heb ook niet alle details besproken omdat ik vind dat je de cursus gewoon moet doen als je wilt begrijpen waarom ik de cursus zo goed vond.
Wil je echt helemaal in detail de cursus volgen? Kijk dan op de website van Bols Bartending Academy.
Over BBA
De Bols Bartending Academy biedt praktische allround vakopleidingen van internationaal niveau en staat onder leiding van drie toegewijde trainers,Malika Saidi, Rob Rademaker en Wouter Vullings. Een zeer ervaren team dat opereert op hoog niveau. Ze zijn gepassioneerd en trots op het vak bartender en beschikken over een ongelofelijke hoeveelheid parate (internationale) kennis over drank, service, bartending, barmanagement en cocktails.
Uniek is de opzet van de cursus International Bartending level I, die bestaat uit 20% theorie en 80% praktijk. Doordat elke cursist (maximaal 12 cursisten per cursus) een eigen barstation tot zijn beschikking heeft, is het mogelijk om alle kneepjes van het vak te leren achter volledig uitgeruste moderne werkplek, compleet met speedrail, icerail, biertap, backbar en echte producten. Alle technieken worden door de trainers gedemonstreerd achter de Showbar van de Academy waar de cursisten door middel van spiegels aan het plafond en een glazen bar de trainer nauwlettend kunnen volgen. De Bols Bartending Academy beschikt over audio visuele middelen ter ondersteuning van de cursus. Naast de algemene drankenkennis van distillaten, cocktails en wijnen, worden ook koffie en bier uitgebreid getraind.