Home / Artikelen  / Bar Convent Berlin (deel 1)- door Kevin Kroon

Bar Convent Berlin (deel 1)- door Kevin Kroon

banner

Iedere wereldstad heeft wel iets wat de bezoeker gelijk grijpt, zo heeft Parijs zijn romantische karakter, Amsterdam haar grachten en New York zijn wolkenkrabbers. Maar wat kan je vinden in Berlijn? Berlijn heeft een hele rijke historie, maar ik heb het hier niet over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Maar de cocktail historie van de stad. deze gaat namelijk terug tot de drooglegging in Amerika, toen veel bartenders hun heil zochten in Europa trokken zij ook veel naar Berlijn, voornamelijk naar de Friederichstrasse.

Cocktail hoofdstad

Deze straat zat toen, en nu nog steeds vol met verborgen barretjes, de zo besproken “Speakeasies”. Toen de drooglegging in Amerika over was zijn veel bartenders gebleven en hebben Berlijn neer weten te zetten als een van de cocktail hoofdsteden van Europa. Hedendaags vind je dus ook in Berlijn een grote verscheidenheid aan cocktailbars en bartenders, met een groot verschil tussen oost en west.

Mixology

Om deze verdeeldheid, gave bars en natuurlijk een van de coolste steden van Duitsland te laten zien aan alle bartenders in de wereld, organiseert Mixology magazine ieder jaar een beurs van twee dagen op het gebied van Bartending. Dit jaar viel dit op 5 en 6 oktober en werd het gehouden in Postbahnhof dichtbij Ostbahnhof. Om deze beurs goed te bezoeken is het raadzaam om een dag van te voren aanwezig te zijn, en een dag later pas weer te vertrekken. dus vertrok ik zondagochtend 4 oktober vanuit Schiphol met de trein naar Berlin Hauptbahnhof. Je bent vanuit Schiphol in 6,5 uur in Berlijn, dit maakt het dus even snel als met de auto en veiliger met alle drank en vermoeidheid die deze beurs met zich meebrengt. Na 6,5 uur achter mijn laptop te hebben gezeten kwamen wij aan op Hauptbahnhof Berlin. Nu zijn de taxi’s in Duitsland goedkoper dan in Nederland dus we namen lekker de taxi naar ons hotel op de Otto Braun Strasse.

Bols Event

De beurs zelf begint in theorie op de maandag, maar er zijn genoeg feesten in de tussentijd, zo werd zondagavond een feest gegeven door de Traveling Mixologist in de Admirals bar op de Friederichstrasse. Voordat dit feest begon waren er nog mixology en flair wedstrijden van Bols. Anthony Pullen deed ook mee en had een leuk aantal moves, de flair rondes bestond uit drie rondes van ieder anderhalve minuut, dit maakte het wel spannend. De flairtenders moesten twee drankjes maken en daarnaast nog een repertoire aan moves laten zien. Naast de wedstrijden stond er nog een promotie bar van Bols. De cocktaillijst zag er leuk uit en voornamelijk de Gin Gardens had gretige afname. Naarmate de avond vorderde werden de Gin Gardens meer en meer met andere ingrediënten gemaakt.

Traveling Mixologist

Na het Bols event besloten we om naar het feest van de Traveling Mixologists te gaan. Iedere Traveling Mixologist had een eigen gedeelte van de bar, Ricardo Sporkslede onze Nederlandse Traveling Mixologist had een cocktailmenu van Old Fashioned, Manhattan en een Negroni. Een leuke pianiste begeleide de vooravond van de te komen beurs. Het zou nog heel laat worden en de Vieux Carre’s en Manhattan Flips vloeide rijkelijk. De vooravond van de beurs was dus een waar succes, in de artikelen die nog op Sensez moeten verschijnen ga ik de dagen van de beurs bespreken en al het leuke na de beurs zelf.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!