Home / Artikelen  / Alle appeltjes verzamelen

Alle appeltjes verzamelen

banner

Het was weer gezellig in Den Haag, want er werd weer een cocktail competitie georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Bartenders Club en Pernod Ricards product Busnel Calvados. Hierbij mag de winnaar van deze competitie naar de prestigieuse jaarlijks georganiseerde “Calvados Nouvelle Vogue” international trophies gehouden in het mooie badplaatsje Deauville. Hier doen uiteindelijk 11 bartenders uit Frankrijk en 11 bartenders uit verschillende Europese landen aan mee in de categorie professionals. In de categorie studenten doen uiteindelijk 20 studenten uit Frankrijk mee en 10 studenten uit de rest van Europa.

Er werd dan ook flink wat geshaket, gestirred en geblend op het Mondriaan college voor deze geweldige bartender reis van 4 dagen die 1 dag in Parijs betreft en 3 dagen lang cider drinken in Normandië betekend. Het deelnemersveld was verdeeld tussen bartenders uit heel Nederland en leerlingen van het Mondriaan college. Deze studenten kregen 3 weken geleden een cocktail cursus om zich voor te kunnen bereiden op deze nationale competitie. Tijdens deze training hebben de studenten de kleine kneepjes van het vak kunnen leren en dit werd ook met bloed zweet en tranen laten zien. De wedstrijd stond dit jaar in het teken van het 1100 jarig bestaan van de streek Normandie en in het bijzonder de viking relatie met deze streek. Hier waren ook de vele ingrediënten en namen op aangepast. Voor de Europese competitie is het ook gebruikelijk dat de professional de student helpt in het traject van de Europese wedstrijd.

Na een middag cocktails maken en flink wat jammen waren er uiteindelijk een 3 tal leerlingen die eruit sprongen en een 3 tal bartenders oogappeltjes waren. Uiteindelijk moest er toch worden bepaalt wie de ticket kreeg en deze keuze viel uiteindelijk op Dave “wedstrijdtijger” Mulder werkzaam bij Sucre. Met zijn cocktail “Thorvalt de Normandy” (Busnel Calvados 3cl, De Kuyper Apple Sour 2cl, Aloe Vera juice 1,5cl, elder flower concentraat 1cl, Monin White Chocolate 0,5cl) en de begeleidende garnering (gevlambeerde appelbolletjes in Calvados met rozijnen en witte chocolade als hapje en een cumquat rim) heeft hij zijn titel verdedigd van vorig jaar. Uit de studentencompetitie is Julia Veld met haar cocktail “Conquerant de Normande” (Calvados 2cl, De Kuyper Kiwi liquor 2cl, De Kuyper Sour Apple 1cl, appelsap 2cl). Wij wensen deze twee dan ook veel succes met het opdrinken van alle gouden gefermenteerde appelsap en dat Dave deze keer niet tweede wordt maar de eerste prijs naar huis kan brengen.

Bonne chance et encouragements!

Tekst: Kevin Kroon & Richard Zijlstra

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!