Home / Events  / Club de Cantineros – " I’m on a boat"

Club de Cantineros – " I’m on a boat"

club-de-cantineros
banner

Het is geen makkelijke taak om een groep bartenders bij elkaar te krijgen; ze zijn berucht om hun lange onchristelijke werktijden en wispelturigheid – maar het is gelukt. Gezellig met elkaar op de boot, met de grootste talenten van de Nederlandse cocktailwereld. Genietend van de heerlijkste cocktails.

De reden voor deze samenkomst? een reünie! Een herinnering aan een opwindende gebeurtenis binnen de wereld van cocktails; De vrucht van de ideeën van oprichters Tom de Jong ( Havana club brand ambassador) , Danil Nevsky ( Havana Club Dutch Champion 2014) , Niels van Wouwe en Leroy Soumokil; Club de Cantineros Netherlands.

Voor en door bartenders

De club had zijn wortels in Cuba met zorgvuldig geselecteerde bartenders tijdens de Amerikaanse drooglegging om exceptionele vakkennis te vergaren, een finesse te ontwikkelen in bartending en betere werkomstandigheden mogelijk te maken. Vanaf toen heeft het grote invloed gehad op bartenders wereldwijd. De Club draagt met trots het credo ‘voor bartenders door bartenders’, met als doel het ambacht, recepten en hospitality naar een hoger niveau te tillen.

Een Cubaanse auteur beschreef Cantinero’s (Cubaanse bartenders) in hun hoogtijdagen als “virtuoos, elegant en de ultieme gastheren”

Die karakteristieken staan voor ons centraal tijdens de reünie. De boot legde aan bij De Waterkant met aan boord trotse door een mist van sigarenrook omgeven oprichters en Amsterdam’s eigen ‘Mojito man’ die authentieke Cubaanse Mojitos bereidde.

Connaisseurs, vakidioten en professionals van de ambacht

Als dat geen ultiem startschot is voor een samenkomst van deze grootte, dan weet ik het ook niet meer. Met iedereen aan boord begon het collectief aan bartenders met wat zij het beste kunnen, drinken, lachen, en praten over heerlijke gerijpte Rum onder het genot van een sigaar. Er hing een ontspannende atmosfeer in de lucht terwijl ik geïntroduceerd werd in de kunst van het combineren van sigaren en Rum. En dat is de essentie, de basis van de club: het samenbrengen van connaisseurs, vakidioten en professionals van de ambacht met als gezamenlijk doel het overbrengen van kennis, passie en een nieuwe filosofie.

Ongeëvenaarde gastvrijheid verplaatste zich van de boot naar een gezellige ruimte bij Pllek (NDSM), waar de zoem van mixers de omgeving vulde, Daiquiri time ! Heerlijk onderuitgezakt in een beanbag, overzag ik de situatie ter plekke: een samenkomst van de meest creatieve en enthousiaste bartenders, tijdens een presentatie over de geschiedenis en ambities van de club. Zowel oude vrienden, als nieuwe bekenden voelden een trots opkomen in het deel uitmaken van dit innovatieve nieuwe collectief.

Club de Cantineros Nederland

De herleving van het nalatenschap van ” Club de Cantineros” in Nederland is een reden om het ambacht van bartending te honoreren en te vieren. Er ligt een bloeiende toekomst te wachten voor de Nederlandse cocktail scene – als eerste op het programma een Cubaanse avond ‘open dag’ (22 juni 2015) , wat een mogelijkheid wordt om nieuwe leden bij de groep te voegen. Dit is jouw kans om je aan te sluiten bij de #rumrevolution !

Meer informatie vind je op de Facebook event pagina.

Words by Daniella Down
Edited by Danil Nevsky
Translated by Rob Campman
Featured image by Kevin Kroon