Home / De bartender  / Yoël van Eer – Bartender cocktailbar Bridges

Yoël van Eer – Bartender cocktailbar Bridges

yoel-van-eer
banner

Het mixen zit in mijn bloed

In Sofitel Legend The Grand Amsterdam bevindt zich Restaurant Bridges waar Yoël van Eer de lekkerste cocktails maakt voor gasten van over de hele wereld! Inmiddels werkt hij 3 jaar achter de cocktailbar bij Bridges. Wij kregen de kans om hem een aantal vragen te stellen wat bartender zijn precies voor hem betekent.

Wil je jezelf even voorstellen?

“Xandro Yoël Ferrol van Eer, 30 jaar en geboren in Amsterdam. Het mixen zit al in m’n bloed. M’n vader is geboren in Suriname en is half chinees. M’n moeder is geboren in Nederland, maar haar moeder in Indonesiëen haar vader op Aruba. Tot mijn 12de heb ik in Amsterdam gewoond en daarna verhuisd naar een klein dorpje genaamd Hoogkarspel, wat naast Lutjebroek ligt. Ja, Lutjebroek bestaat echt.”

“Na de Middelbare Hotelschool in Amsterdam, ben ik gaan studeren in Leeuwarden aan de Hogere Hotelschool. Mijn minor heb ik in Zuid Afrika gedaan. Voor m’n eind stage ging ik op avontuur naar Aruba en waar ik onder andere Koning Willem – Alexander en Koningin Maxima een (alcoholvrije) cocktail heb aangeboden. Om wat extra florijnen bij te verdienen shakete ik, samen met m’n beste vriend Joost, op zondagmiddag honderden Mojito’s op het strand, op de swingende beats van Bob Marley terwijl de zon onderging op de achtergrond.”

Op dit moment werk je bij Restaurant Bridges, hoe ben je daar terecht gekomen?

“Na een jaar op Aruba gewoond te hebben voor m’n management stage was het tijd om naar Nederland te gaan. Ik wilde weer in Amsterdam gaan wonen en werken. Ik zag op Facebook dat een vriend van mij stage liep bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam en stuurde hem een berichtje , een paar dagen later kon ik op gesprek komen en was ik gelijk aangenomen. Nu zijn we alweer 3 jaar verder. The Grand bestaat uit Restaurant Bridges met 1 Michelinster, Cocktialbar Bridges, Le Petit Bistro, bruin café The Flying Dutchman, Library ‘Or & Garden Terrace.”

Wat vind je leuk aan bartending?

“Door je creativiteit je gasten een onvergetelijk moment bezorgen. Doordat ik in een hotel werk ontmoet ik elke dag nieuwe mensen van over de hele wereld.”

Welke producten vind je op dit moment interessant?

“Donkere Rum uit het Caribisch gebied. Back to my roots dus! Al is bijvoorbeeld Don Papa uit de Filipijnen ook top. Een tijdje terug had ik een rum tasting van Authentic Caribbean Rum Brands, waar onder andere een rum tussen zat uit mijn vaderland: Borgoe 8, heerlijk! Maar ook dichter bij huis komt veel goeds vandaan. De laatste fles die ik gekocht heb is een Jenever van Kalkwijck. Wordt gestookt door een jonge dame van 25 op het Twentse platteland.”

Wat is je favoriete drankje en hoe maak je het?

“Altijd een lastige vraag. Dat kan per dag/tijdstip verschillen. Mag ik er 3 noemen?”

Dark ‘N’ Stormy
Heel simpel om te maken. In een highball glas, Gosling’s dark rum, gemberbier (Bundaberg of Goslings) limoensap en wat Angostura bitters.”

Mai-Tai
M’n laatste Mai-Tai die ik gemaakt heb was met Havana Club 7, Don Papa, Vanilla infused Grand Marnier Cuvee de Centenare, limoen en angostura bitters.”

Espresso Martini
Die maak ik vaak voor gasten bij Restaurant Bridges omdat ik het de perfecte afsluiter vind na een heerlijk diner. De gasten vinden het verhaal van de cocktail ook altijd leuk om te horen, storytelling geeft een extra dimensie aan een cocktail. Mijn favoriete verhouding is:

60 ml Ketel One Vodka, 30 ml espresso
20 ml Kahlua,
10 ml Suikersiroop”

Wat is je favoriete plek om cocktails te drinken?

“Als ik buiten Nederland kijk dan zeg ik Dubai, waar ik onlangs heb mogen werken. Op een avond zaten we ergens op een terras op de 20e verdieping van een hotel. Super mooi uitzicht over de stad, 38 graden, lekkere muziek op de achtergrond en een verfrissende cocktail in de hand. Als ik naar Nederland kijk wil ik toch met iedereen een van de geheimen van Amsterdam delen. Dat is voor mij The Flying Dutchman: een perfecte combinatie van innovatie, gastvrijheid en er wordt gewerkt met passie en kennis.”

Wat vind je van de Nederlandse bartendingindustrie?

“Allemaal relaxte en aardige mensen”

“One big family. Allemaal relaxte en aardige mensen. Leuk om te zien en deel uit te maken van de bartenders community. Waar het eerst voornamelijk mensen uit Amsterdam waren, zie je nu ook bartenders uit Utrecht, Groningen, Den Haag, Rotterdam en Breda. It’s a way of life.”

Heb je tips voor startende bartenders?

“Veel boeken lezen en je bijvoorbeeld aanmelden bij European Bartender School in Amsterdam. Langsgaan bij je collega’s bij andere cocktailbarren en in contact komen met de mannen en vrouwen die achter de bar staan. Ik weet zeker dat iedereen bereid is om je te helpen in de bartender scene. Doe het alleen niet op een drukke zaterdagavond als we net 8 Old Fashioned’s aan het maken zijn.

Cheers, Yoël”

Foto: Ming Chao voor Disaronno The Mixing Star 2013

POST TAGS:

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!