Home / De bartender  / Wouter Bosch – Bartender The Duchess

Wouter Bosch – Bartender The Duchess

wouter-bosch
banner

Wouter Bosch, een 24 jarige bartender uit een muzikaal en creatief gezin verhuisde op 18 jarige leeftijd naar Amsterdam om filosofie te gaan studeren. Maar achter de bar voelde hij zich echt thuis en dat werd al snel zijn passie. Wij stelden hem onze welbekende vragen in de categorie ‘De bartender‘.

Wil je jezelf even voorstellen?

Zeker! Ik ben Wouter Bosch, 24 jaar geboren in een muzikaal en creatief gezin. ik kom overal en overal vandaan. Constant verhuisd op jonge leeftijd maar ben toch eigenlijk wel opgegroeid in Hoorn, West-Friesland. Vanuit daar ben ik op 18 jarige leeftijd naar Amsterdam verhuisd om filosofie te gaan studeren aan de Uva. Het was nog de keuze om naar het conservatorium te gaan of filosofie te studeren maar die keuze voor de Uva werd snel gemaakt. Dat studeren ging redelijk. Bachelor behaald maar de masterfase van de studie werd verdrongen door de passie voor bartending. Ik was namelijk altijd wel al aan de slag achter de bar maar in mijn laatste masterjaar nam het bartenden toe en de filosofie af. Maar dankzij filosofie kon ik wel verantwoorden dat ik moest doen waar mijn passie lag. De filosofie is nooit verdwenen, en probeer ik zo nu en dan nog eens toe te passen in mijn vak.

Hoe ben je terecht gekomen bij The Duchess?

Het begon allemaal met mijn eerste competitie, Disaronno Mixing star 2015. Ik stond toen wel al ruime tijd achter de bar maar had nog nooit nagedacht over wedstrijden. Ik stuurde een recept in en werd opeens uitgenodigd als stand ik voor de finale. Doordat één van de finalisten niet meedeed mocht ik last minute mee dingen naar die prijs. Het was de eerste realisatie dat ik dit misschien toch wel echt zou moeten doen als carrière en niet slechts een serieuze hobby. Uiteraard toen niet gewonnen, maar de drive was er. Ik moest en zou op zoek naar een serieuze bar. Dit was toen The Duchess net aan het werven was. Na het meest slechte en ongemakkelijkste sollicitatie gesprek ooit kreeg ik te horen dat ik te jong, te onervaren en te arrogant was. En of ik de volgende week kon beginnen. Ik wilde hun ongelijk bewijzen en ging ervoor. De man met wie ik het gesprek had bleek enkel te willen testen. Nu ben ik senior bartender en nog steeds te jong, onervaren en arrogant, maar goed, ik blijf eraan werken.

Wat vind je leuk aan bartending?

Bartending is een creatief proces waarbij je jezelf constant uitdaagt. Tegelijkertijd maak je andere mensen blij en dat is wat ik nodig heb. Ik haal mijn energie uit anderen. Als mensen om mij heen blij zijn, dan ben ik dat ook. Als ik mensen een fantastische avond geef, dan geeft me dat een kick. Het is een rare mix van jezelf op de tweede plek zetten, maar wel de touwtjes in handen hebben. Het is een hele spannende dynamiek om daarmee te spelen. Verslavend is het. Niet zozeer de drank, maar het spel dat je speelt. En dan nog eens het competitieve daargelaten. Jezelf en anderen pushen beter te worden, zie het als topsport. Altijd verbeteren. Dat is gaaf.

Welke producten vind je op dit moment interessant?

Dat wisselt. Er is altijd wel iets nieuws of een nieuwe trend. Maar op het moment focus ik me vooral op die kleine smaakmakers. Ik ben veel aan het experimenteren met siropen gemaakt van bier en met mixen van likeuren zoals Creme Yvette.
Spirits zijn altijd wel in het vizier maar soms vergeet ik nog wel eens hoeveel impact een kleine toevoeging van het een of ander kan hebben, al helemaal iets wat hoog van smaak is of een smaak heeft die niemand verwacht.

Wat is je favoriete drankje en hoe maak je het?

Mijn favoriete cocktail is een Boulevardier. Hier is nog wel eens discussie over. On the rocks of straight up? Gelijke delen of een 2:1:1\4:2:1 verhouding? Ieder zo z’n eigen recept. Maar ik houd van simpel in dit geval. On the rocks en Gelijke delen. Dus voor mij is het: 30cc bourbon 30cc campari 30cc sweet vermouth, Stirred over ice en on the rocks. Orange twist.

Wat is je favoriete plek om cocktails te drinken?

Ik kom er lang niet vaak genoeg maar mijn favoriete bar is Hiding in Plain sight. De sfeer, de aankleding, de drankjes. Ik vind dat een top plek. Een goede toevluchtsoord. Ook ga ik graag naar door74, al helemaal als ik weet dat Loren Holmes werkt. De gastvrijheid die ze bieden is vrolijk en uplifting. Ik word altijd vrolijk als ik daar naar binnen stap.
Een kleine soms vergeten parel is rum barrel in de Javastraat. Een leuke kaart, lekkere hapjes en rum. Dan heb je me al.

Wat vind je van de Nederlandse bartending industrie?

Ik vind de bartending industrie verslavend. Er is zoveel energie en zoveel vriendelijkheid. We zijn concurrenten natuurlijk maar ik zie iedereen als collega’s. Soms draait het misschien iets te veel om de drank, maar goed, ik kan daar met mijn kleine postuur ook gewoon niet zo goed tegen. De Nederlandse industrie is uit z’n voegen aan ’t barsten en ik ben heel erg benieuwd wat er staat te gebeuren. Ik ben blij dat ik op het juiste moment heb besloten in te stappen.

Heb je tips voor startende bartenders?

Ik zie mezelf nog echt als een beginnende bartender dus weet niet zo goed of ik echt wijze woorden heb. Ik ben ook nog maar een rookie bartender. Wees leergierig en erken wanneer je iets niet weet, anders kan je nooit vooruit. Maar om eerlijk te zijn heb ik zelf ook nog een lange weg te gaan.

foto: Ming Chao voor Mixing Star 2015

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!