Home / De bartender  / Thomas Datema – Bartender Porem Amsterdam

Thomas Datema – Bartender Porem Amsterdam

thomas-datema
banner

Thomas Datema werkte eerst achter de bar in Hilversum, maar ging al snel naar Amsterdam om daar zijn bartending carrière voort te zetten. wij stelden hem onze welbekende vragen in de categorie ‘De bartender‘.

Wil je jezelf even voorstellen?

Thomas Datema, geboren op 16 februari 1990 in Utrecht, getogen in Groningen. Ik ben met cocktails in aanraking gekomen door een trip naar/rond Cuba toen ik 18 was. Daar heb ik mijn eerste cocktails gedronken en leren maken. Bij terugkomst is het balletje gaan rollen en nu, 8 jaar later, sta ik nog steeds achter de bar.

Op dit moment werk je bij Porem, hoe ben je daar terecht gekomen?

Op dit moment werk ik bij Porem. Hier ben ik terecht gekomen toen een van de andere bartenders (Ben Warren) wegging en Remco mij vroeg of ik interesse had om hem bij te springen. Voordat ik hier stond heb ik een jaar gewerkt bij HPS. Daar ben ik terecht gekomen nadat Laura (Barmanager HPS) hoorde dat ik niet helemaal happy was bij de bar waar ik werkte. Voordat ik in Amsterdam ging werken, heb ik 4,5 jaar bij Rex in Hilversum gewerkt.

Wat vind je leuk aan bartending?

Het leukste aan bartending is de variatie. Geen enkele avond is hetzelfde, je bent constant met andere mensen bezig en op zoek naar een manier om ze een leuke ervaring te geven.

Welke producten vind je op dit moment interessant?

De meest interessante producten op dit product zijn denk ik toch wel Jenever/Korenwijn, welke eindelijk ook in het buitenland zich laten zien, en Mezcal.

Wat is je favoriete drankje en hoe maak je het?

Mijn favoriet drankje op dit moment zijn toch wel een Mezcal last Word (30ml mezcal, 30ml Maraschino, 30ml Groene Chatreusse, 30ml Lime) of een Rye Sazerac met extra bitters (70ml Rye, 10ml Suiker, 4 peychauds, 2 Angostura)

Wat is je favoriete plek om cocktails te drinken?

Mijn favoriete plek om cocktails te drinken vind ik lastig. Ik denk toch wel de Duchess aangezien veel vrienden van me er werken. Anders zou ik zeggen Feijoa.

Wat vind je van de Nederlandse bartending industrie?

Ik vind de Nederlandse bartending industrie is geweldig. vriendelijk, open en gezellig. Een echte community waar iedereen met passie voor het vak welkom is.

Heb je tips voor startende bartenders?

Als tip voor startende bartenders zou ik zeggen: Stel je aan iedereen voor, kijk goed rond in de andere barren. Ga op rustige dagen aan de bar zitten en stel vragen en kijk goed. Daar heb ik in ieder geval erg veel van geleerd.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!