Home / De bartender  / Laura Schacht – Barmanager HPS Amsterdam

Laura Schacht – Barmanager HPS Amsterdam

laura-schacht
banner

Ik houd teveel van het barleven

Als je aan HPS Amsterdam denkt, kan je niet om Laura heen. Als manager van HPS zorgt ze dat alles op rolletjes loopt en dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Maar hoe is deze van oorsprong Duitse bartender nou in Nederland terecht gekomen? Wij stelden haar onze welbekende vragen in de categorie ‘De bartender‘.

Wil je jezelf even voorstellen?

Ik ben Laura Schacht en ik ben geboren op 5 november 1988 in de buurt van Hamburg in Duitsland. Ik heb altijd al willen studeren, maar ik vind het ook leuk om daar naast bezig te blijven. Daardoor ben ik naast het naar school gaan ook gaan werken als serveerster in een restaurant. Nadat ik mijn school heb afgemaakt heb ik verschillende banen gehad. De leukste baan die ik had, was als serveerster in een bar wat net was geopend. We serveerden daar cocktails, en hoewel ik cocktails niet meer zou serveren zoals ze het daar deden, was ik destijds gefascineerd door de drankjes.

Ik was gek op mijn werk, maar nog gekker werd ik toen mijn barmanagers mij een avond meenamen naar Le Lion in Hamburg. Vanaf dat moment wist ik dat DIT was wat ik wilde doen! Maar ik wist ook dat ik meer wilde leren over de wereld en over hoe een samenleving werkte. Ik besloot daarom om mijn bachelor in Zurich te doen en daarnaast te werken in een bar. Uiteraard zorgde mijn baan ervoor dat ik de universiteit kon betalen en een goed leven kon hebben in Zwitserland. Ondanks dat het veel werk was, wist ik dat ik het niet kon voorkomen, ik houd teveel van het barleven.

De laatste zomer die ik in Zurich spendeerde heb ik meegedaan aan Bacardi Legacy en World Class aangezien ik maar een paar vakken hoefde te volgen op de universiteit. Ik had geluk, ik had een barmanager en team dat volledig achter mij stond als ik tijd nodig had om mij voor te bereiden. World Class ging volgens mij best goed, waardoor ik de kans kreeg om veel te reizen voor mijn werk en zo mijn kennis en ideeën kon delen met anderen. Het was ook de zomer dat ik besloot om naar Amsterdam te verhuizen voor mijn Master bij de UvA. Ik reisde naar Amsterdam voor een paar dagen om te zien hoe ik de stad zou ervaren… ik werd verliefd op de stad!

Op dit moment werk je bij HPS in Amsterdam, hoe ben je daar terecht gekomen?

ik heb het academische leven niet volledig opgegeven maar ik heb besloten dat de bar mijn hoofdingrediënt is in mijn leven.

Ik kwam dus naar Amsterdam om te studeren voor mijn Master of Science in Communication Science en belandde uiteindelijk als manager bij HPS. Hoe ik daar terecht kwam? Nou, in de week dat ik Amsterdam ging ontdekken was ik bij HPS. Ik was daar helemaal ondersteboven van (niet alleen van de drankjes maar ook van de fantastische service, ambiance en gastvrijheid) dat ik daar een baan wilde. Gelukkig kreeg ik een kamer om de hoek bij HPS en zag dat als een teken dat ik daar wel moest werken. Ik liep daar op een avond heen om een goed slaapmutsje te nemen maar eindigde met teveel drankjes op nadat de bartender destijds mij vertelde dat ze op zoek waren naar vrouwelijke bartenders. Ik geloofde toen dat het niet anders kon lopen. Ik solliciteerde, maar aangezien eigenaar Guilermo niks gaf om wat ik had bereikt bij cocktailwedstrijden was ik bang dat ik de baan niet zou krijgen, maar gelukkig had ik de baan uiteindelijk wel. Al snel was ik de werknemer die daar het langst werkte en mocht ik HPS managen.

Na alle bars waar ik heb gewerkt, was CLOUDS waarschijnlijk de bar die mij vormde op de manier waarop ik werkte. Mijn toenmalige barmanager zorgde ervoor dat ik structuur creëerde in mijn chaotische persoonlijkheid. Na mijn goede opleiding in Zwitserland kan ik nu alles toepassen wat ik wil, creatief zijn en verantwoordelijkheid nemen bij een plek waar ik van houd.

Deze zomer maakte ik mijn master af, maar na 6 jaar studeren en het barleven full time naast elkaar te hebben uitgevoerd, heb ik besloten om full time verder te gaan met bartenden en niet de academische wereld. Laat ik het anders stellen: ik heb het academische leven niet volledig opgegeven maar ik heb besloten dat de bar mijn hoofdingrediënt is in mijn leven.

Wat vind je zo leuk aan bartending?

Ik denk ook dat ik een voorkeur heb voor de nacht, het is nooit saai.

Ik houd ervan om gastvrij te zijn tegen mensen, mensen om me heen te hebben en voor een of andere reden ben ik gek op de late uurtjes. Vooral hoe het leven veranderd van overdag naar ’s avonds. Ik denk ook dat ik een voorkeur heb voor de nacht, het is nooit saai. Nachten zijn magisch en het is fantastisch om deel uit te maken van iemands magische avondje uit in de bars van deze wereld.

Welke producten vind je op dit moment interessant?

Ik denk dat mijn team deze vraag het beste kan beantwoorden en dat is zonder twijfel Helbing. Het is het oudste drankje uit Hamburg, een karwij schnaps. En of je het nou wilt of niet, ik zal het je laten proeven als je de bar komt bezoeken. Ik vind ook dat mijn team het iedere avond moet proberen. Dat is hoe geweldig ik het drankje vind. Naast Helbing vind ik op dit moment Aquavit erg interessant. Het is zo veelzijdig en vol met karakter dat het een rijke vervanger is voor gin voor mij op dit moment.

Wat is je favoriete drankje én hoe maak je het?

Dat moet uiteraard iets zijn met Helbing, mijn favoriete drankje is op dit moment dan ook de Hamburg Negroni.
hamburg-negroni
35 ml Helbing
35 ml Amaro Montenegro
35 ml Vermouth del Professore

Gestirred, gestrained over een ijsbal met een lemon twist. Prost!

Je kan nooit genoeg van Negroni’s krijgen. Het is een simpel drankje, maar ook erg complex. Het is geweldig! En uiteraard ook heerlijk met Aquavit.

Wat is je favoriete plek om cocktails te drinken?

Om heel eerlijk te zijn, drink ik niet vaak cocktails. Als ik ergens naartoe ga, drink ik wijn. De ambiance en de mensen tellen meer mee dan het drinken.

Wat vind je van de Nederlandse bartendingindustrie?

Ik ben gek op de Nederlandse barindustrie. Het is een vriendelijke omgeving en het verwelkomde mij met open armen. Het is een levendige community waar veel wordt georganiseerd en waar mensen zeer behulpzaam zijn. Het is uiteraard niet vrij van concurrentie, maar het is wel een gezonde concurrentie tussen bars en bartenders. Daar houd ik van!

Heb je tips voor startende bartenders?

Verpest niet je prive leven of gezondheid voor je werk

Stop nooit met vragen te stellen en stop nooit met leren. Het is ook belangrijk dat je nooit denkt dat je het allemaal al kunt. Want dat kan jij niet en dat kan ik niet. Het moment dat je stopt met leren, sta je stil en in onze wereld gaat het snel. Maar wat misschien wel belangrijker is: zorg goed voor je lichaam en je leven. Verpest niet je prive leven of gezondheid voor je werk. Het kan verleidelijk zijn, maar het is het niet waard.

Foto Negroni: Laura Schacht
Foto Laura Schacht: Tony Perez

POST TAGS:

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!