Home / Cocktailrecept  / Overige dranken  / Home for Christmas – Kristian Jagerman, De Smaak Ambassade

Home for Christmas – Kristian Jagerman, De Smaak Ambassade

kerstcocktail
banner

Speciaal voor de Dilmah competitie bedacht Kristian Jagerman van de Smaak Ambassade een cocktail voor de feestdagen. Hieronder zijn inspiratie voor de cocktail en hoe je deze zelf kunt maken.

Als een trotse Nederlander wilde ik een cocktail creëren die de liefde vertegenwoordigd voor mijn land. Ondanks dat ik niet altijd in Nederland heb gewoond omdat mijn moeder in Engeland woonde, reisde ik op en neer om mijn vader te zien en was ik met kerst altijd in Amsterdam.

Tegenwoordig woon ik full time in Amsterdam en ben dan ook trots op de mooie stad waar ik woon en werk. Met een Nederlandse vriendin en mijn bedrijf hier peins ik er niet over om op korte termijn te verhuizen.

Inspiratie

Nederland heeft een lange historie met Ceylon, tijdens de dagen van de VOC had Nederland de export van kaneel in handen voor 130 jaar. Daarna namen de Engelsen het over en veranderden ze Ceylon in een thee producerend land. Dit zorgt ervoor dat Dilmah Ceylon Cinnamon Spice Tea de ideale keuze is voor mijn cocktail.

Mijn vriendin is ook een grote liefhebber van thee en drinkt waarschijnlijk 5 liter thee per dag. Ze heeft er altijd van gedroomd om Sri Lanka te bezoeken nadat ik haar voor het eerst had geïntroduceerd in de wereld van Dilmah toen ik meedeed met de eerste Dilmah Tea Sommelier wedstrijd in 2010. Helaas werd ik 3de in 2010 en 2de in 2011 waardoor onze droomreis nog steeds op ons wacht. Als ze geen thee aan het drinken is, is ze waarschijnlijk coconut water aan het drinken uit een verse kokosnoot, dromend over een strand op een tropisch paradijs.

Daarom heb ik een warme punch gecreëerd dat geïnspireerd is door de eggnog. Hiervoor gebruik ik een huisgemaakte advocaat en combineer deze met Dilmah Cinnamon Spice, Dilmah Lively Lime and Orange, Dilmah Ceylon Chai, Kokosmelk en een dash Orange Curacao. In mijn ogen een perfecte kerstpunch die mijn liefde vertegenwoordigd voor mijn mooie Nederland.

De cocktail

Home for Christmas
300 ml Homemade Advocaat*
800 ml Gekoelde Dilmah thee**
100 ml Romige kokosmelk
50 ml Orange Curacao
Sinaasappel, kaneel en steranijs als garnering

Bereiding
Verhit al roerend de Advocaat, gekoelde thee, kokosmelk en orange curaçao in een hittebestendige punch bowl ‘au bain marie’ stijl zodat er een foamige layer ontstaat. Let er wel op dat je het mengsel verwarmd tot 55 graden celsius en zeker niet over de 62 graden celsius laat gaan omdat je anders een roerei krijgt. Garneer het geheel met sinaasappelschijfjes, kaneel en steranijs en serveer het warm.


*Homemade Advocaat
200 gram suiker
225 ml Bobby’s
200 gram eigeel
1 snufje zout

Mix het geheel au bain marie tot het mengsel 62 graden celsius heeft bereikt. Koel het mengsel door de kom in ijswater te leggen en blijf roeren om het mengsel terug te koelen. Haal het mengsel door een fijne zeef en bewaar je Advocaat in de koelkast. Je huisgemaakt Advocaat kan je tot een maand bewaren in de koelkast.

**Gekoelde Dilmah Thee
5 gram Dilmah Ceylon Cinnamon Spice
5 gram Dilmah Lively Lime and Orange
5 gram Dilmah Ceylon Chai

Voeg de thee toe aan 900 ml heet water en laat het 4 minuten infuseren. Laat de thee afkoelen.

Cocktail & Foto: De Smaak Ambassade

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!