Home / Bartender vd Maand  / Remco Babay

Remco Babay

banner

Mijn naam is Remco Babay (7 februari 1985, Amsterdam). Velen kennen mij misschien persoonlijk, anderen weer van het beruchte ‘Aviation-verhaal’ dat in Amsterdam de ronde ging omstreeks november 2008. En anderen kennen me misschien van…whatever.

Ik ben nu 25 en cocktails zijn sinds drie jaar een ware passie. In mijn jongere jaren heb ik nogal wat bars versleten, ik was een zogeheten ‘barhopper’. Na een klein uitstapje in Utrecht ben ik weer terecht gekomen in Amsterdam. De Cineac ging open (voor de hoeveelste keer precies weet ik niet) en ben daar toen onder de vleugels van Lydia Soedadi aan de slag gegaan als COCKTAILSHAKER, oh nee bartender. Het clubwezen is heel leuk, maar ook slopend. Ik zag toen een kans om naar Herrie te gaan, de bar waar Nederlands meest fameuze bartenders ooit weleens achter hebben gestaan. Ik heb uiteindelijk bijna twee jaar bij Herrie gewerkt. Ik heb daar een hele mooie tijd beleefd die me altijd zal bijblijven. Samen met bartenders als Kris Jagerman, Chef van Looy en Dirk Veugelers.

Door 74

Het einde kwam in mei jl. toen Herrie verkocht werd en voor mij het verhaal ook een beetje afgesloten was, ondanks het aanbod om in het vernieuwde Marquee te blijven. Herrie was verleden tijd. En wat doe je op zo’n moment? Dan ga je werken bij Door 74. Nog een stap hoger op en die-hard classic.

Iedereen van ons kent Door 74 inmiddels wel, de bar met een assortiment waar menig drankcollector jaloers op is. Ik rock de bar lekker hard, samen met Florian, Timo, Andrew en host Federico (’t neefje van Hare Majesteit Maxima) en natuurlijk de heren in de Ivoren Torens Sergej en Phil.

Fabulous Shaker Boys

Inmiddels ben ik ook nog een oude rot bij The Fabulous Shaker Boys, de founding boys van de Nederlandse cocktailscene, waar ik inmiddels ook weer drie jaar actief ben en verreweg het meeste ben geïnspireerd door iedereen die daar werkt of heeft gewerkt.

bartender

Inspiratie

Ik zou willen zeggen: The Power of the Mahogany” maar dat vind ik inmiddels wel. Het vak bartenderschap is altijd het ondergeschoven kindje geweest. Ik wilde dat proberen te veranderen en mijn steentje bijdragen. Maar het begon heel cinderella-like. Ik werkte ooit als runner voor een meneer, genaamd Dennis Tamse, die bartenders had staan op de Amsterdam International Fashion Week. Hij vond dat ik zo hard (!) werkte dat ik aan mocht sluiten bij de eerst volgende training die hij gaf. Topgozer! Ik kreeg toen training van hemzelf en zijn beste bartender Ming (!). Ik draaide toen veel evenementen maar stond niet achter een bar, iets dat noodzakelijk is om jezelf te ontwikkelen. En toen ben ik dus mijn barslet tijd ingegaan.

Wat is het meest belangrijke wat je moet onthouden als bartender?

Dat je er niet staat om jezelf een mooie avond te bezorgen, maar om de mensen aan de andere kant van de bar een onvergetelijke avond te verzorgen. Er wordt best vaak vergeten dat we in de gastvrijheidsector werken en dat het dus niet om onszelf draait. Mijn motto is dan misschien wat afgezaagd, maar het luidt als volgt: Zorg ervoor dat je gast een mooie avond heeft en blijer vertrekt dan dat die binnenkwam. Je kan voor jezelf wel de meest mooie cocktail ooit hebben gemaakt, maar de gast aan de bar vind hem vervolgens niet lekker is zijn avond nog steeds niet geslaagd.

Welke producten vind je op dit moment interessant?

Een product waar ik graag mee werk is Chartreuse, en dan met name de groene. Ik vind het een van de meest interessante (kruiden)likeuren om mee te werken vanwege de complexiteit. De intense kruidensmaken geven je een beeld van een gigantische berg waar de monniken de kruiden met de hand plukken. Het alcoholpercentage van 55% heeft er natuurlijk ook een kleine invloed op mijn voorkeur.

Daarnaast heeft ‘The Bitter Truth’ nu een allspice-likeur op de markt onder de naam ‘Pimento Dram’. Een hele complexe likeur waar de kruidnagelen je om de oren vliegen.

Favoriete cocktail

Dat is hetzelfde als aan een moeder vragen wiens kind haar favoriete kind is. Het ligt heel erg aan mijn bui. Om een paar te noemen:


Last Word (gin, green chartreuse, lime & maraschino)

Scofflaw (rye, dry vermouth, lemon & grenadine)

Jack Rose (Applejack, limoen & grenadine)

Dark ’n Stormy (Bermuda Rum, lime & gingerbeer)Favoriete cocktailspot

Als ik ergens cocktails ga drinken dan doe ik dat meestal bij Feijoa in Amsterdam. Het is een kleine, gezellige bar met goede bartenders. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet vaak cocktails drink in mijn vrije tijd. Meestal settle ik voor een Gin&Tonic (maar wel een hele lekkere) of een glas ijskoud bier.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!